Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

6 kluriga ställen som pollen kan gömma sig på hemma

15 apr, 2021 
Sandra Hiort
Hund och katt sover tillsammans.
Pollen samlas lätt i pälsen
Pollen kan gömma sig lite var som helst hemma. Här är några platser att vara lite extra noga med att pollensanera när det är allergi-säsong.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Pollensäsongen är tuff för många, som drabbas av allt ifrån snuva och nysningar till kliande näsa och ögon. Eller en trötthet som lägger sig som en blöt, tung filt över vardagen.

Pollen kommer in med luften och gömmer sig hemma

Kanske följer du redan råden om att bara vädra på morgon och kväll men för övrigt hålla fönstren stängda, att träna inomhus när pollensäsongen är som värst och att tänka på både luftrening och luftfuktighet.

Men hur mycket man än tänker och fixar så det hindrar oftast ändå inte pollen från att ta sig in i hemmet. Här är några ställen som pollen ofta gömmer sig på.

5 tips för att lindra besvären under pollensäsongenBrand logo
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

1, I hallen möts vi ofta av pollen

När vi är utomhus får vi med oss pollen-partiklar in. Om du har möjlighet så förvara dina ytterkläder separerade från resten av hemmet under pollensäsongen, för att minska risken att sprida det vidare över hemmet.

Annons

Tänk på att: Hänga undan ytterkläder separat om du kan. Byt dina kläder när du kommer hem och städa hallen extra noga och ofta.

Här i hallen gömmer sig ofta pollen hemma

2, Pollen samlas lätt i gardiner och mattor

Pollen samlas ofta i tyger och textilier och i gardiner med grovt tyg fastnar pollen extra mycket. Mattor blir också en naturlig samlingspunkt för pollen, då de ju samlar upp damm och andra partiklar som rör sig över golven hemma.

Tänk på att: Piska mattor och textilier regelbundet. Dammsug golven ofta hemma, och mattor, med dammsugare som har partikelfilter. Våttorka ofta också och tvätta moppar och trasor i minst 60 grader.

Annons

3, På dina husdjur kan du hitta mycket pollen

Pollen samlas lätt i husdjurens päls, speciellt om djuren är utomhus emellanåt. Din katt eller hund kan alltså vara en riktig allergi-trigger.

Tänk på att: Alltid borsta husdjurets päls när de kommer in, och då i badrummet eller någonstans där pollen inte lätt sprider sig vidare och du lätt kan städa av.

Här på husdjuren gömmer sig ofta pollen hemma

4, På kudden finns ofta pollen från håret

Eftersom pollen samlas i textilier så kan sängen vara en riktig pollenfälla. Vi kan också ha med oss pollen i håret, som sedan fastnar i kudden när vi går och lägger oss. Nästa kväll när vi ska sova är kudden full av pollen.

Annons

Tänk på att: Skaka av kuddar och täcken samt byt lakan ofta. Men tänk framför allt på att tvätta, eller i alla fall skölja, håret innan du lägger dig på kvällen.

5, I soffan samlas pollen från både dig och luften

Med tanke på att pollen framför allt samlas i möbler och textilier så kan soffan vara en av de absolut största pollensamlarna där hemma. Speciellt om man kryper upp ordentligt och halvligger i soffan så både pollen från hår, kläder och fötter hamnar på tyget.

Tänk på att: Byta kläder innan du kryper ner i soffan, och gärna att skölja håret om det är en soffa du gosar in dig i. Skaka kuddar ofta och dammsug soffan emellanåt.

Här i soffan gömmer sig ofta pollen hemma

6, I garderoben trivs pollen fint

Hänger man tillbaka kläder man har använt så blir lätt hela garderoben fullt av pollen. Har man en öppen garderob så sätter sig gärna pollen som kommer in med luften i textilierna också.

Tänk på att: Aldrig hänga tillbaka använda kläder. Förvara kläderna i stängd garderob om du kan och häng aldrig tvätt på tork utomhus.

Foto: TT

Annons