Populära maträtten kan vara direkt farlig för din hälsa – ökar risken för flera allvarliga sjukdomar
Sedan några år tillbaka har intresset för den japanska nudelsoppan ramen, ökat explosionsartat. Många älskar att smaska i sig den populära och trendiga maträtten. Men nu visar en ny studie från Japan att det kan bli för mycket av det goda. I värsta fall kan ett för stort intag innebära att man ökar risken för att dö i förtid, rapporter New York Post.
Studien omfattade drygt 6 500 deltagare, alla 40 år gamla, som följdes i närmare fem år.
Deltagarna delades in i fyra grupper beroende på hur ofta de åt ramen. Merparten av personerna åt ramen minst en gång i månaden, medan närmare en tredjedel åt det varje vecka. Och resultatet visar att ett större intag av rätten kan ha koppling till en högre dödsrisk hos män som är under 70 år.
Kan leda till flera allvarliga sjukdomar
Det ska dock tilläggas att man inte funnit bevis för att ramen är en direkt orsak till för tidig död. Däremot kan man konstatera att rätten innehåller en hög koncentration av salt, vilket kan leda till förhöjt bloddryck. Det i sin tur är en riskfaktor för exempelvis hjärtsjukdomar.
”Ramennudlar och deras soppa innehåller ett högt saltinnehåll. Därför kan frekvent intag leda till höga mängder natrium, vilket kan öka risken för saltrelaterade sjukdomar, såsom stroke och magcancer", skriver forskare i studien som publicerades i Journal och Nutrition, Health and aging.
I studien såg man även att de som drack alkohol och åt ramen mer än tre gånger i veckan hade en betydligt högre risk att dö i förtid, jämfört med sådana som inte konsumerade rätten lika ofta.
Senaste från Allas
När doktor Mikael Sandström nyligen gästade Nyhetsmorgon berättade han just om kopplingen mellan ett för högt saltintag och förhöjt blodryck.
– Högt blodtryck och saltintag hänger ihop. Det finns rekommendationer om sex gram salt per dag, det är en tesked. Större delen som vi får i oss är från charkuterivaror, inte att vi saltar på frukostägget, sa han i programmet.