Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Doktor Mikael: Vanliga kryddan du ska äta mindre av – kan försämra din hälsa

30 sep, 2025
author Beatrice Söderlund
Beatrice Söderlund
Doktor Mikael och skedar med kryddor
Foto: TV4, TT
Kryddan alla älskar...! Den används i nästan all matlagning, står troget framme på bordet – och de flesta av oss strör över den utan att tänka efter. Men just den här kryddan, som smakar mycket men ofta märks lite, kan i för stora mängder påverka kroppen mer än man tror.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

I Sverige har ungefär 1,8 miljoner vuxna problem med högt blodtryck – ett allvarligt hälsoproblem, som inte alltid ger symptom. En bidragande faktor är svenskarnas saltintag. Salt, som egentligen bara är natrium och klorid, spelar en viktig roll i kroppen: det hjälper till att reglera vätskebalansen, styr nervsignaler och ser till att musklerna fungerar som de ska.

Men när vi får i oss för mycket, kan det få blodtrycket att stiga – och det ökar risken för hjärt‑ och kärlsjukdomar. Men det är inte bara personer med högt blodtryck som ska hålla lite koll på saltkaret, alla i Sverige rekommenderas att dra ner på den ökända kryddan...

Därför ska du begränsa salt – läkarens svar: ”Det gäller alla”

När Mikael Sandström, även känd som ”doktor Mikael”, nyligen gästade Nyhetsmorgon kom kryddan salt på tal. Enligt honom ska alla dra ner på saltet, även Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna få i sig högst 6 gram salt per dag.

Doktor Mikael i Nyhetsmorgon
Doktor Mikael förklarar vikten av att dra ner på saltet när han gästar Nyhetsmorgon.Foto: Tv4

I Nyhetsmorgon får han en fråga om just salt.

"För ett antal år sedan läste jag att det bara var de med anlag för högt blodtryck som måste begränsa sitt intag av salt. Stämmer det?"

Annons

Varpå Mikael svarar:

– Högt blodtryck och saltintag hänger ihop. Det finns rekommendationer om sex gram salt per dag, det är en tesked. Större delen som vi får i oss är från charkuterivaror, inte att vi saltar på frukostägget, förklarar Mikael.

Utspillt saltkar
”Excessivt högt intag av salt är dåligt”Foto: IBL Bildbyrå

– Som svar på frågan, nej det gäller alla. Excessivt högt intag av salt är dåligt. Det är inte bara för patienter med högt blodtryck, det är inte bara de med anlag. Det gäller alla. Tagga ner på saltet, det ska vi göra.

Senaste från Allas

Andra kryddor att vara försiktig med – enligt Livsmedelverket

Bittermandel: Innehåller amygdalin, som kan omvandlas till cyanid i kroppen – ett mycket giftigt ämne. Redan några få bittermandlar kan ge förgiftningssymptom, särskilt hos barn. Vanlig sötmandel är ofarlig. Livsmedelsverket avråder från att ge bittermandel till barn.

Annons

Kanel: Kassiakanel (den vanligaste typen i butiker) innehåller kumarin, ett naturligt ämne som kan skada levern vid höga eller långvariga intag. Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar konsumtionen.

Muskotnöt: Innehåller ämnet myristicin, som i höga doser kan påverka nervsystemet och orsaka hallucinationer, illamående och krampanfall. Giftverkan uppstår vid måttligt till stora mängder (flera gram). Vid normal användning i matlagning, t.ex. i bechamelsås är den inte farlig.

Källa: Livsmedelverket

Annons