Doktor Mikael: Vanliga kryddan du ska äta mindre av – kan försämra din hälsa
I Sverige har ungefär 1,8 miljoner vuxna problem med högt blodtryck – ett allvarligt hälsoproblem, som inte alltid ger symptom. En bidragande faktor är svenskarnas saltintag. Salt, som egentligen bara är natrium och klorid, spelar en viktig roll i kroppen: det hjälper till att reglera vätskebalansen, styr nervsignaler och ser till att musklerna fungerar som de ska.
Men när vi får i oss för mycket, kan det få blodtrycket att stiga – och det ökar risken för hjärt‑ och kärlsjukdomar. Men det är inte bara personer med högt blodtryck som ska hålla lite koll på saltkaret, alla i Sverige rekommenderas att dra ner på den ökända kryddan...
Därför ska du begränsa salt – läkarens svar: ”Det gäller alla”
När Mikael Sandström, även känd som ”doktor Mikael”, nyligen gästade Nyhetsmorgon kom kryddan salt på tal. Enligt honom ska alla dra ner på saltet, även Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna få i sig högst 6 gram salt per dag.
I Nyhetsmorgon får han en fråga om just salt.
"För ett antal år sedan läste jag att det bara var de med anlag för högt blodtryck som måste begränsa sitt intag av salt. Stämmer det?"
Varpå Mikael svarar:
– Högt blodtryck och saltintag hänger ihop. Det finns rekommendationer om sex gram salt per dag, det är en tesked. Större delen som vi får i oss är från charkuterivaror, inte att vi saltar på frukostägget, förklarar Mikael.
– Som svar på frågan, nej det gäller alla. Excessivt högt intag av salt är dåligt. Det är inte bara för patienter med högt blodtryck, det är inte bara de med anlag. Det gäller alla. Tagga ner på saltet, det ska vi göra.
Senaste från Allas
Andra kryddor att vara försiktig med – enligt Livsmedelverket
Bittermandel: Innehåller amygdalin, som kan omvandlas till cyanid i kroppen – ett mycket giftigt ämne. Redan några få bittermandlar kan ge förgiftningssymptom, särskilt hos barn. Vanlig sötmandel är ofarlig. Livsmedelsverket avråder från att ge bittermandel till barn.
Kanel: Kassiakanel (den vanligaste typen i butiker) innehåller kumarin, ett naturligt ämne som kan skada levern vid höga eller långvariga intag. Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar konsumtionen.
Muskotnöt: Innehåller ämnet myristicin, som i höga doser kan påverka nervsystemet och orsaka hallucinationer, illamående och krampanfall. Giftverkan uppstår vid måttligt till stora mängder (flera gram). Vid normal användning i matlagning, t.ex. i bechamelsås är den inte farlig.
Källa: Livsmedelverket