Professorn: April kan bli månaden då flest svenskar smittas

Kvinna sitter i en soffa och ser sjuk och utmattad ut.

Coronaviruset kan ha drabbat hälften av Sveriges befolkning i slutet av april, enligt professor Tom Brittons beräkningar. Men allt beror på hur vi agerar och på hur många som är smittade just nu.

Är det någon gång vi ska vara extra noggranna med att hålla oss på avstånd och tvätta händerna så är det kanske just nu i april. Professor Tom Britton är matematiker vid Stockholms Universitet och forskar på matematiska modeller för smittspridning. Nu har han gjort beräkningar på coronaviruset, och dessa visar att i slutet av april kan halva Sveriges befolkning vara smittad.

Klara-Maria har corona:

Coronavirusets framfart beror på antal smittade idag

Men det hänger förstås på hur många som är smittade nu, och hur vi agerar framåt.

– Nu är 0,5–1 miljon en rimlig uppskattning, säger Tom Britton.

Det skulle alltså betyda att upp till 10 procent av befolkningen är smittade i dagsläget.

– Hur det är i slutet av april beror dock på hur vi beter oss och det är inget man kan räkna sig fram till. Om var och en låser in sig smittas ingen mer, och om vi går runt och kramar alla hela tiden så kommer närmare 100 procent att smittas. 50 procent är under ett scenario där vi ändrat vårt beteende en del men där samhället inte är helt nedstängt.

5 nya riktlinjer som påverkar din vardag

När tillräckligt många haft covid-19 kan det vända

Skulle det vara så att över hälften av alla svenskar är smittade i slutet av april så skulle vi sedan mest troligt kunna se att smittspridningen avtar och går lite långsammare framåt efter det. Men att alla isolerar sig helt nu i april tror inte Tom Britton heller är en optimal lösning.

– Jag tror inte att vi ska låsa in oss och stänga dörrarna helt då kommer det nämligen vara så att om vi gör det en månad, och sedan går ut och börjar umgås, då kommer vi förvisso inte att ha smittat några under den här månaden alls kanske men det kommer säkert att finnas kvar i befolkningen så då kommer det att ta fart igen, säger han i Tv4:s Nyhetsmorgon.

Där säger han också att:

– Jag hoppas att det inte blir så många som 50 procent, kanske 40 procent vore jättebra, 30 procent vore ännu bättre. Men att vara kvar vid 10 procent tror jag till och med vore kontraproduktivt för då skulle vi få en sommar som vi var tvungna att bete oss väldigt restriktivt på.

8 svenska vittnesmål om corona i världen:

Viktigast är att smittan sprids i lagom takt

Att följa myndigheternas rekommendationer är fortfarande det viktigaste. Sverige jobbar idag efter att minska smittan till en takt som vården klarar av. I Nyhetsmorgons inslag avslutar Tom Britton med att säga att det bästa är om smittan sprids i lagom takt.

– Om det kommer lite i sakta mak tror jag är den bästa strategin, säger han.

Foto: TT

Mer innehåll hos allas.se: