Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Promenader minskar risken för allvarlig stroke

28 sep, 2018 
Henrik Högström
Det är inte bara svettiga löppass och gympa som har en positiv effekt på hälsan. Ny forskning visar att en halvtimmes promenad om dagen skyddar mot allvarlig stroke.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

2016 drabbades runt 26 500 personer i Sverige av stroke. Runt 6 900 avled och många drabbades av bestående kroppsliga funktionsnedsättningar.

Från tidigare forskning är det tydligt att det finns en koppling mellan fysisk aktivitet och risken att drabbas. Det är precis som med de flesta åkommor att en bra kost och ett aktivt liv, rökfritt, minskar risken att drabbas.

Motionens positiva effekt får nu ytterligare stöd i en studie gjord vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Och det är inte mycket motion som behövs. En halvtimmes promenad om dagen minskar risken för allvarlig stroke.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det är anmärkningsvärt att även lätt fysisk aktivitet kan ha en så tydlig koppling till hur du klarar dig när du drabbas av stroke, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Stora skillnader i rehabilitering

Slutsatserna bygger på en studie på 925 patienter som vårdades för stroke på Sahlgrenska i Göteborg mellan 2014 och 2016. Studien har vägt in om patienterna drabbats av en mildare eller allvarligare stroke. Det har satts  i relation till hur fysiskt aktiva de varit innan de drabbades av stroke. Uppgifter som patienterna själva eller deras anhöriga bidragit med.

Annons

Och deltagare som ägnat sig åt lätt eller måttlig fysisk aktivitet hade i högre utsträckning fått en mildare stroke.

Studien påvisar inget orsakssamband mellan motion och skydd mot allvarlig stroke, men kopplingen är tydlig. De som promenerar fyra timmar i veckan löper hälften så stor risk att en stroke blir allvarlig jämfört med de som är fysiskt inaktiva.

Och skillnaden är väsentlig.

– Den som får en mildare stroke stannar kanske uppemot en vecka på sjukhus och kan sedan fortsätta sin rehabilitering hemma, med goda chanser att komma tillbaka till sitt vanliga liv och återgå i arbete. Efter en allvarlig stroke behövs betydligt längre tid på sjukhus, och ibland även vård på vårdhem, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Studien är publicerad i tidskriften Neurology

Av Henrik Högström

Annons