Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Retorikexperten Elaine Eksvärd: Så ber du folk hålla corona-avstånd

21 jul, 2020 
Avjohanna bengtsson
Elaine Eksvärd och människor i kö
Tycker du att det är svårt att be någon att hålla avstånd under coronapandemin, särskilt på ett trevligt men ändå bestämt sätt? Retorikexperten Elaine Eksvärd ger tips på hur du bör gå till väga!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att hålla ett rejält avstånd, helst två meter, till medmänniskor har satt sig i ryggmärgen hos de flesta under coronapandemin. Dock inte alla.

Se också: Håkan byggde en coronahatt - nu håller folk avstånd!

Håkan byggde en coronahatt – nu håller folk avståndetBrand logo
Håkan byggde en coronahatt – nu håller folk avståndet

I internationell media har vi kunnat följa slagsmål och hot till följd av tillsägelser om social distansering. I Detroit har en särskild händelse fått stor uppmärksamhet, efter att en busschaufför dött av Covid-19.

Två veckor innan han dog lade han nämligen upp en video på sociala medier där han berättade att en passagerare på hans buss vägrat att hålla avstånd och täcka för sin mun när han hostade kraftigt, trots att busschauffören sa till honom. Det rapporterade bland andra Nbc News.

Elaine Eksvärd ger svar

Även i Sverige har frågan diskuterats i olika forum och Facebookgrupper – hur ber man någon att hålla avstånd på grund av corona, utan att hen tar illa upp?

Annons

MåBra tog därför kontakt med retorikproffset Elaine Eksvärd för att reda ut frågan. Det visade sig att hon hade ett och annat knep på lager. Även för den konflikträdda.

– Först och främst kan du testa att vänligt gå åt sidan själv. Var tydlig och titta på personen och ta ett steg ifrån, förhoppningsvis blir kedje-effekten av det att både personen som står nära och andra runt omkring börjar tänka på att själva hålla avståndet, säger Elaine Eksvärd.

Kan VI hålla avstånd?

Om du väljer att prata med den som står för nära utan att det resulterar i att personen känner sig påhoppad och att en konflikt uppstår, gäller det att välja sina ord.

– Säg “kan VI hålla lite avstånd” och betona vi istället för du. På så vis känner sig personen inte lika kritiserad, du lägger inte över det på personen utan ni delar ansvaret.

folk håller avstånd under corona
Runt om i landet möts vi av skyltar som uppmanar att hålla avstånd.

Om du själv är i riskgrupp eller har en anhörig som du är extra orolig för, tycker Elaine att du ska förklara situationen.

– Det räcker egentligen med att säga “Förlåt, jag är i riskgrupp, skulle vi kunna hålla lite avstånd?”. Om någon ändå verkar ta illa upp kan du förtydliga och påpeka att det inte är personen i sig du är rädd för, utan smittan från corona, avslutar Elaine.

Foto: TT

Annons