Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Sveriges corona-taktik granskad i ny studie – positiva siffror

17 jul, 2020 
Avjohanna Bengtsson
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19
En ny studie visar att Sveriges begränsade lockdown-åtgärder har resulterat i färre dödsfall än väntat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sverige har blivit ett av de mest uppmärksammade länderna under coronapandemin. I utländsk media beskrivs Sveriges inställning till pandemin som “slapp” eftersom våra lagar och regler kring isolering inte har varit lika strikta som i många andra länder.

Vad Sveriges taktik ger för resultat, både vad gäller dödstal och ekonomi, har experter som Anders Tegnell med flera sagt att vi får vänta med att titta på. Det är helt enkelt för tidigt för att analysera, menar man.

Se också: Så här går ett coronatest till

Videon kunde inte hittas

Men i veckan publicerades ändå en av de första studierna kring Sveriges corona-taktik. Det är forskare från Uppsala universitet som har granskat vilka strategier som är mest effektiva när det kommer till att rädda liv i samband med spridning av virus. Forskningen publicerades i tidskriften Clinical Infectious Diseases.

Annons

Sveriges kontroversiella metod

När Covid-19 bröt ut i början av 2020 blev det snabba ryck för regeringar världen över att ta individuella beslut för att skydda sina länder.

De flesta länder valde ett likartat tillvägagångssätt som innebar att myndigheter beordrade människor att stanna hemma och gav polisen fullmakt.

Men inte i Sverige. Istället för att utlysa lockdown stängde den svenska regeringen bara universitet och skolor med elever från 15 år och äldre. Personer över 70 år och alla med symptom för Covid-19 ombads självisolera sig.

Sveriges metod sågs som väldigt kontroversiell och ett stort intresse syns nu i internationell media kring den nya forskningen om Sverige.

stockholm corona
Speciellt Stockholm har blivit hårt kritiserade för sina fulla uteserveringar mitt under pandemin. Bilden är tagen på Stureplan i Stockholm i maj 2020, samtidigt som många andra länder följde strikt lockdown.

Med hjälp av data om hushåll, sysselsättning och befolkning använde forskarna datormodeller för att undersöka effekterna av olika politiska beslut som fattats av den svenska regeringen.

Annons

Från och med den 15 maj hade Sverige ett dödstal per capita på 35 per 100 000 invånare, vilket är betydligt högre än motsvarande siffror i Danmark, Finland och Norge, som låg på 9,3, 5,2 och 4,7.

Men samtidigt var dödsiffran i Sverige lägre än i andra länder i Europa, inklusive Storbritannien, Spanien och Italien, som låg på 51, 58 och 52.

Lägre dödsfall än väntat

Efter att ha analyserat Sveriges data kom forskarna fram till att dödstalet var lägre än väntat, med tanke på taktiken. I stället för att det fanns 40 gånger så många patienter som tillgängliga sängar på intensivvårdsavdelningarna (IVA), som man förutsagt, så fanns det bara fem gånger så många patienter.

Forskarna anser att villigheten från den svenska befolkningen att frivilligt självisolera sig var nyckeln till att Sveriges dödlighet är lägre än förväntat.

Annons

”Vår studie visar att individuellt drivna infektionsbekämpningsåtgärder kan ha en väsentlig effekt på nationella resultat, och vi ser Sverige som ett bra exempel på detta. Högre nivåer av individuella åtgärder skulle ytterligare undertrycka infektionen, samtidigt som en fullständig brist på individuella åtgärder sannolikt skulle ha lett till ett större virusutbrott, vilket lyckligtvis inte har hänt” säger Dr. Peter Kasson, studieförfattare och forskare vid Uppsala universitet.

IVA aldrig överfullt

Även om det fanns fem gånger så många coronasjuka som sängar på IVA, så blev Sveriges IVA-avdelningar aldrig överbelastade. Forskarna tror att detta kan ha att göra med att människor över 70 år, som inte förväntades överleva av viruset, kan ha uteblivit från IVA.

”Analysen visar att äldre svenska patienter med bekräftad Covid-19 var mer benägna att dö än att läggas in på IVA. Detta minskade troligen IVA-belastningen till priset för mer riskfyllda patienter som dör utanför IVA, ”konstaterade forskarna.

Annons

Även Folkhälsomyndigheten har tidigare vittnat om äldre personer som stannat kvar på sitt boende och som senare avlidit, hellre än att åka in till sjukhuset. Trots att de fått valmöjligheten. Peter Kasson avslutar med en uppmaning.

”Om tillräckligt många individer stannar hemma och vidtar försiktighetsåtgärder i samhället, kan det verkligen förändra infektionskurvan. Och vi kan inte sluta nu”, säger han.

Källa: Medical news today Foto: TT

Annons