Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemSömnproblem

Agnes Wold: Debatten om coronaspridningen har blivit larvig

15 jul, 2020
johanna bengtsson
Agnes Wold
Agnes Wold anser att den diskussion som just nu pågår mellan forskare och WHO om huruvida corona smittar genom luften är "larvig". För henne är svaret självklart.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan covid-19 började sprida sig i världen har frågetecknen varit många kring sjukdomen. Hur länge överlever corona på hårda ytor? Smittas man bara på nära avstånd? Är covid-19 en droppsmitta eller en luftburen smitta?

Det här är Agnes WoldBrand logo
Det här är Agnes Wold

Just den sistnämna frågeställningen har varit ett hett diskussionsämne under den senaste tiden. Nyligen gick 200 forskare från olika länder ihop i ett öppet brev där de ansåg att Världshälsoorganisationen WHO har underskattat coronavirusets smittorisk. De menar att smittan kan vara luftburen, en så kallad aerosolsmitta.

Aerosoler är små partiklar som är finfördelade i en gas. Typiska exempel på aerosoler är rök, dimma och luftföroreningar – men i samband med hosta kan även aerosoler uppstå, och då bära på virus.

WHO utesluter inte luftburen smitta

Under en presskonferens svarade WHO på det öppna brevet.

– Att viruset kan spridas via luften i vissa situationer, till exempel trånga och dåligt ventilerade publika utrymmen, går inte att utesluta, sa Benedetta Allegranzi då. Det skriver Aftonbladet.

Olika typer av forskning har gjorts i ämnet, bland annat under februari och mars 2020 då kinesiska forskare mätte koncentrationen av aerosoler på två sjukhus i Wuhan samt i affärer och på andra offentliga platser. Forskarna hittade en låg dos av aerosoler på toaletter där coronasjuka patienter hade vistats. Däremot kunde forskarna inte se om de virus-aerosoler som upptäcktes hade förmågan att smitta andra människor som andas in partiklarna.

Både och – enligt Agnes Wold

Enligt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har det aldrig varit något snack om saken – corona är en droppsmitta, men som också kan spridas genom luften, menar hon.

– Det är jättelarvigt alltihopa. Hade det varit virusets vanliga spridningssätt hade epidemin sett ut på ett helt annat sätt, säger Agnes Wold i en intervju med Aftonbladet.

Annons

Hon fortsätter:

– Det är klart att viruset sprids genom luften. Men frågan är hur små dropparna är och hur långt de kan färdas. Aerosolsmitta, som även kallas luftburen smitta, innebär att dropparna kan spridas långt och även hänga i luften i timmar sedan någon gått ut ur rummet.

“En uppenbar droppsmitta”

Under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens gav myndighetens generaldirektör Johan Carlson sin syn på saken.

– Vore det så att en luftburen smitta driver det här hade vi sett ett helt annat scenario. Det är en uppenbar droppsmitta, men man kan i vissa situationer få någonting som påminner mer om luftburen smitta, säger han.

I intervjun med Aftonbladet betonar Agnes att de 200 första patienterna som insjuknade i Sverige smittspårades noggrant. Man kunde då tydligt se att corona inte främst smittar genom luften på långt avstånd.

– I princip har de bara smittat nära anhöriga, inte personer som de suttit nära på ett tåg.

Agnes Wold får 1,7 miljoner till forskning

Agnes Wold och hennes kollegor får nu 1,7 miljoner från Vetenskapsrådet för att kunna bedriva forskning om coronaviruset. Forskarna ska ta reda på om antikroppar från friska personer kan hjälpa svårt sjuka i covid-19.

– Vi är flera som ska göra en studie på personer med svår covid-19, vi ska testa ifall det skulle hjälpa dem att ge intravenöst immunoglobulin, som man ger till folk som har immunbrist och som inte har antikroppar. Det har en förmåga att dämpa inflammation, och vi tror att det kan vara så att immunförsvaret självt orsakar skador på lungorna, säger Agnes Wold till Sveriges Radio.

Källa: Sveriges radio, Aftonbladet Foto: TT

Annons