Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Annika: Roboten ger mig trygghet

11 maj, 2022 
Emilie Aune
Annika har en läkemedelsrobot
Annika Dahlgren tar olika läkemedel tre gånger om dagen. Att missa en dos kan få konsekvenser för hälsan, men tack vare läkemedels­roboten känner hon sig tryggare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tekniken gör ständiga framsteg och förenklar livet på många sätt. Inte minst för den som drabbas av sjukdom och blir begränsad i vardagen. Tack vare olika hjälpmedel kan tillvaron fungera lite smidigare, och en ny läkemedelsrobot har blivit varmt välkomnad av många.

För Annika Dahlgren, 53, i Varberg, som tar medicin mot muskelreumatism och depression/ångest har den blivit en god hjälp och trygghet.

– Det är mycket att ha koll på när man tar olika mediciner tre gånger om dagen som jag gör. Innan glömde jag att ta mina tabletter på kvällen ibland, men det har inte hänt en enda gång när jag har haft apparaten, säger Annika.

Värk i kroppen

Efter ett helt liv som frisk och medicinfri var det en omställning att få in läkemedelsrutinerna. Det började för fem år sedan. Annika levde ett aktivt och socialt liv, tog ofta långa promenader i naturen och träffade vänner.

Annons

Hon hade precis skaffat sig en liten vovve som sällskap och sökte nytt jobb, då allting plötsligt förändrades. Hon kände hur hon började bli alltmer trött, stel och fick värk i kroppen.

– Jag hade aldrig känt sådan smärta i kroppen förut. Det kom i skov och kunde vara fruktansvärt, ibland var det så jag knappt kunde gå och blev sängliggande. Det sänkte mig totalt och jag blev deprimerad och mådde jättedåligt, säger Annika.

Se öven: 3 övningar för en god morgonBrand logo
Se öven: 3 övningar för en god morgon

En inflammatorisk sjukdom

Hon vände sig till vården, och efter en remiss till en ­specialist fick hon diagnosen muskelreumatism. En inflammatorisk sjukdom som ger smärta och stelhet i hela kroppen. Sjukdomen hade även påverkat henne psykiskt, till den grad att hon hade utvecklat depression.

Annons

– Det var ett trist besked. Muskelreumatismen hade gjort att jag inte kunde röra mig som förut och jag såg ingen framtid. Jag hade tappat lusten och glädjen till allt.

Fyra olika mediciner

De goda nyheterna var att det fanns medicin och hjälp att få. Annika ordinerades ett smärtstillande antiinflammatoriskt läke­medel mot sin muskelreumatism, samt en blodtryckssänkande medicin då en av biverkningarna var förhöjt blodtryck. Mot depressionen fick hon äta fyra olika antidepressiva mediciner, i kombination med terapi hos en psykolog.

– Medicinerna hjälpte jättemycket. Redan efter några dagar märkte jag hur värken i kroppen släppte och jag kunde röra mig mer som vanligt igen. Det var en otrolig lättnad, säger Annika.

Att återhämta sig från depressionen tog längre tid, men efter några månader vände det.

Annons

– Jag var djupt deprimerad efter allt som hade hänt. Det var en stor omställning att bli sjuk och inte kunna leva som förut, och det gjorde att jag isolerade mig och stängde av kontakten med omvärlden. Men jag fick gå hos en jättebra och förstående psykolog som har hjälpt mig, och det betydde otroligt mycket, säger Annika.

En läkemedelsrobot från Dosell
En läkemedelsrobot kan se ut på olika sätt, här är en från Dosell.

Lätt att glömma doserna

I dag mår Annika efter omständigheterna bra. Efter en lång tid som sjukskriven har hon börjat arbetsträna, och hon känner att livet har vänt i rätt riktning.

Annons

– Jag har fortfarande bra och dåliga dagar. Jag kommer kanske aldrig bli helt bra från min muskelreumatism, men jag har lärt mig att leva med det nu och jag ser positivt på framtiden, säger Annika.

Hon äter fortfarande samtliga mediciner som hon började ta för fem år sedan. Med ett smärtstillande läkemedel, ett blodtryckssänkande och fyra olika antidepressiva om dagen håller hon sjukdomarna i schack.

Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Svårt följa medicinering

Att inte missa en dos är a och o, men detta har varit en utmaning ibland. Att glömma en tablett kan vara lätt hänt när man har sex olika mediciner som ska intas vid tre olika tillfällen om dagen, en dos på morgonen och två på kvällen.

Annons

– Jag vet hur viktigt det är att jag följer min medicinering, men ibland har det hänt att jag glömt. Man är ju inte mer än människa. Det har inte inneburit något livshotande tillstånd men jag märker att jag påverkas om jag slarvar, så det vill jag helst undvika.

Det var av en slump som Annika upptäckte det nya hjälpmedlet läkemedelsroboten, som håller koll på medicinerna och portionerar ut doser på bestämda klockslag.

– Jag satt framför datorn och såg en annons om apparaten, och tyckte att det lät helt fantastiskt. En sådan vill jag prova, tänkte jag genast.

Hämtade roboten på apoteket

Sagt och gjort. Några dagar senare kom läkemedelsroboten, som hon hämtade ut på sitt lokala apotek. Apotekaren förpackade hennes mediciner i dospåsar, och Annika matade sedan in dom i roboten hemma.

Roboten plingade till och började lysa när det var dags att ta en dos

– Det vara bara att knappa in vilka klockslag jag skulle ta dospåsarna. Roboten plingade till och började lysa när det var dags att ta en dos, så det var helt omöjligt att missa. Jag hade även kopplat min telefon som skickade sms om jag inte tog loss dospåsen från öppningen, för säkerhets skull.

En hand med piller - det kan vara svårt att hålla koll på doserna.
Det kan vara svårt att hålla koll på doserna för den som tar många 3mediciner.

Får hjälp att ladda roboten

Var fjortonde dag gick Annika sedan till apoteket, för att hämta ut nya dospåsar.

Annons

– Det har fungerat hur bra som helst. De är väldigt hjälpsamma på apoteket så det är väldigt enkelt och smidigt.

Sedan Annika började använda läkemedelsroboten har hon inte missat en enda medicindos. Hon har även rest med roboten.

– Jag var i Stockholm och hälsade på min dotter i några dagar i somras och det gick hur bra som helst. Roboten är ganska liten och lätt så det var inga problem att ta med den. När man är bortrest är det lätt hänt att man kommer bort från rutinerna också, så det kändes extra tryggt att ha den med sig, säger Annika och tillägger:

– Det är det som är så skönt. I dag kan jag få vara lite glömsk ibland och slippa tänka på alla mediciner, det sköter roboten åt mig.

Annons