Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Experten: Många glömmer ta sina doser

11 maj, 2022 
AvEmilie Aune
Hand med piller - doser av medivin.
Miljontals svenskar tar mediciner varje dag, ibland många olika sorter – och det är lätt att glömma en dos. En läkemedelsrobot kan vara lösningen, men hur funkar den? Här förklarar experten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur funkar en läkemedelsrobot, vad kostar den och vilka har rätt till en robot i sitt hem? Maria Frick, apotekare vid Aleris närsjukvård, rätar ut frågetecknen:

Hur funkar en läkemedelsrobot?

– Du får dina mediciner förpackade i dospåsar som matas in i läkemedelsroboten. När det är dags att ta din medicin larmar roboten med ljud och ljus, samtidigt som din dospåse matas ut. Roboten avläser datum och tidpunkt från dospåsen för att säkerställa att det är korrekt påse som matas ut.

Apotekare Maria Frick vet hur läkemedelsroboten funkar.
Apotekare Maria Frick vet hur läkemedelsroboten funkar.

Vad händer om man inte hör läkemedelsroboten?

– Roboten känner av om du inte tar dospåsen inom några minuter, och då går ett sms-larm till din mobil. Om du har hemtjänst går det även larm till hemtjänst-personalens telefon. Du kan även koppla vidare robot-en till dina anhörigas tele-foner, så att de får larmet om du missar att ta din medicin.

Se även: Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energiBrand logo
Se även: Vänd vårdepp till vårpepp – så får du mer energi

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en läkemedelsrobot?

+ Det en ökad frihet och självständighet för den enskilde individen. Du kan ­exempelvis själv styra din dag som du vill, utan att behöva anpassa dig till om det ska komma vårdpersonal.

+ Läkemedlen förvaras ­inlåsta i roboten och det blir då svårare för andra att komma åt. Att anhöriga med missbruksproblem tar sin närståendes läkemedel, eller att små barn av misstag får i sig läkemedel, är något som man tyvärr ser ibland.

+ Det sparar resurser för kommunen om robotens stöttning kan minska på hemtjänstens/hemsjukvårdens ­besök.

- Många tar läkemedel som inte kan förvaras i dospåsar, som till exempel flytande läkemedel eller läkemedel som är känsliga för fukt. Dessa kan man inte mata in i roboten utan måste ta som vanligt.

- Roboten tar fysisk plats, även om den är ganska ­liten. Men om man reser eller har ett väldigt aktivt socialt liv kan det kanske upplevas som lite bökigt att ta med sig roboten överallt.

Källa: Apotekare Maria Frick.

Annons

Vilka kan behöva en läkemedelsrobot?

– Jag tror att behovet kan vara stort. Roboten är relativt ny på marknaden och har bara funnits ett par år i Sverige, men det blir allt fler användare. Det är framför allt många äldre personer som multimedicinerar och som kan få hjälp av apparaten. Att glömma bort att ta sin medicin eller överdosera är vanligt tyvärr. I värsta fall kan det få allvarliga följder, varje dag kommer det patienter till akuten på grund av felaktig läkemedelsanvändning. Med en robot minskar du risken för att något sådant ska hända.

– Ur min synvinkel ger en läkemedelsrobot en högre kvalitet och säkerhet i läkemedelshanteringen, och det är värt jättemycket.

Kan vem som helst skaffa en läkemedelsrobot? Kostar det något?

– Det går att skaffa en läkemedelsrobot både privat eller som brukare inom hemtjänst/hemsjukvård. Om du är privatperson hör du med ditt lokala apotek om de tillhandahåller läkemedelsrobotar. Du köper läkemedels-roboten, cirkapris just nu är 500 kronor. Sedan tillkommer en abonnemangskostnad på några hundralappar varje månad.

– Om du har vård i hemmet kan du höra med din kommun om det finns möjlighet att prova en läkemedelsrobot. Det tar alltid ett tag innan nya hjälpmedel implementeras inom den svenska vården, men alltfler kommuner börjar använda sig av läkemedelsrobotar.

Annons