Röda ögon? 6 tips som hjälper!

För mycket stress och för lite sömn är några faktorer som kan ge dig röda ögon. I sociala medier är det lätt att ta till en app som reducerar röda ögon men i verkligheten kan det krävas lite mer. Så här kan du göra!

Ser det ut som att du inte sovit på flera nätter eller har du kanske inte gjort det. Anledningen till ett par röda ögon som stirrar tillbaka på dig i spegeln kan vara många. I vissa fall kan det såklart bero på något allvarligare än att du sovit för dåligt, festat för hårt, simmat för mycket eller haft serie-marathon hela helgen.

Om du har röda ögon som smärtar och samtidigt har andra symptom som nedsatt syn, ljuskänslighet, huvudvärk eller illamående eller om du nyligen skadat ögat/ögonen på något sätt är det bra att kontakta en läkare för rådgivning.

Men om du vet med dig att det beror på att ögonen är överansträngda och trötta finns det några saker som du ska tänka på för att få piggare, hälsosammare och gladare ögon.

1. Tänk på vad du äter

Dina ögon är bland det viktigaste du har så de vill du vara rädd om. Att man kan äta sig till hälsosamma ögon har du säkert hört talas om. Fyll dina kost med antioxidanter som dina ögon älskar som; blåbär, fisk, ägg, mandlar, mjölkprodukter, morötter, kål, apelsiner och linfröolja.

2. Drick mer vatten och sov ordentligt

Dina ögon behöver återfuktning så glöm inte att fylla på med vätska under dagen och slarva inte med sömnen. Det om något kommer ge trötta, irriterade och röda ögon.

3. Lägg en varm eller kall kompress på ögonen

För en quick fix kan du lägga antingen en varm handduk eller en kyld kompress på ögonen. Det finns speciella ögonmasker att förvara i frysen som kyler ner skönt. Kylan kan hjälpa till att minska blodkärlen i ögonen. Oavsett om det är från torrhet, överansträngning eller något annat så är det de svullna blodkärlen som i regel orsakar röda ögon. En varm handduk som får ligga över ögonen i cirka 10 minuter kan hjälpa ögonen att öka oljeproduktionen på dina ögonlock vilket i sin tur gör att dina ögon skapar mer tårvätska vilket är det som smörjer ögat.

4. Använd ögondroppar

En snabbfix för röda ögon kan vara att använda artificiella ögondroppar. Systane® Complete hjälper när ögonen känns irriterade och smörjer och återfuktar.

5. Investera i en luftfuktare

Torr inomhusluft kan få vem som helst att få röda ögon som känns vid varje blinkning. Kanske är det dags att du investerar i en luftfuktare hemma eller ber din arbetsplats att köpa in en så att arbetsmiljön blir bättre.

6. Ta en paus från skärmar

Det här tipset kanske inte löser ditt röda ögon-problem just i dag men om du återkommande upplever att dina ögon känns torra, ansträngda och röda kanske det är bra om du ger dig själv lite skärmfri-tid oftare.

Återfuktar och skyddar alla typer av torra, irriterade ögon.

Systane® Complete är ögondropparna som hjälper dig när ögonen känns irriterade på grund av torra ögon. Systane® Complete smörjer, återfuktar och förser ögat med optimal lindring av torra irriterade ögon. En till två droppar i ögat räcker gott och väl och kan upprepas under dagen. Produkten är hållbar tre månader efter öppnandet och innehåller cirka 250-300 droppar i en flaska på 10 ml.

Till produkten!

Mer innehåll hos allas.se: