Så här ser årets Rosa band ut – hon är designern bakom

Rosa bandet 2021 och Selam Fessahaye, designer.
#kollaknölen

Foto: Irika Sandström

Cancerfondens Rosa bandet-kampanj pågår under oktober varje år med syftet att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och hur man kan minska sin risk att drabbas av bröstcancer.

Pink Ribbon, som Rosa bandet heter på engelska, är inte svenskt utan har sitt ursprung i USA.

Se också: Upptäck cancer tidigt

1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Rosa bandet 2021

Rosa bandet 2021 ar designat av modeskaparen och kostymören Selam Fessahaye.

Årets Rosa bandet är gjort i tyll, ett material som Selam ofta använder i sina kreationer och ett signum for hennes design. Inget band är det andra likt i år, eftersom trycket hamnar olika på varje band. Händerna symboliserar vikten av att alla är med och bidrar, att alla berörs och att vi tillsammans kan besegra cancer. Årets armband, som också är designat av Selam, går i två nyanser av rosa samt i svart för att matcha bandet.

Vilken månad är Rosa bandet?

Cancerfondens Rosa bandet-kampanj pågar under oktober varje år med syfte att samla in pengar till cancerforskning och sprida kunskap om cancer.

Rosa bandet är alltid i oktober månad. Evelyn H. Lauder – svärdotter till Estée Lauder och själv drabbad av bröstcancer – skapade det rosa bandet för att få fler att prata om bröstcancer.

10 fina produkter som stöttar Rosa bandet och bröstcancerfonden

Om årets designer av Rosa bandet

Selam Fessahaye är en prisvinnande stylist, kostymör och modeskapare som stylat några av Sveriges framsta artister och jobbat med de största märkena i världen. Hennes första egna kollektion visade hon 2018 på Stockholms modevecka och hon ar hyllad både i Sverige och internationellt.

När börjar Rosa bandet säljas?

Cancerfondens rosa band säljs från den 24 september på ICA, Apotek Hjärtat, Lindex, Interflora och Ellos Online.

Vad kostar Rosa bandet?

Cancerfondens rosa band kostar 50 kronor, varav 5.93 kronor är tillverkningskostnad och resten går till Cancerfonden. Armbandet kostar 100 kronor, varav 5,50 kronor är tillverkningskostnad och resten går till Cancerfonden. Armbanden säljs på ICA, Apotek Hjärtat, Lindex, Interflora och Ellos.

Pengarna som samlas in under Rosa Bandet-kampanjen utgör en betydande del av de pengar som Cancerfonden delar ut varje år till Sveriges främsta cancerforskning. Mer forskning ar avgörande for att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer.

Rosa auktioner på Tradera

Genom att sälja av det man inte behöver till förmån för Cancerfonden kan alla vara med och bidra på ett hållbart sätt.

Den 1:e oktober kommer Cancerfonden tillsammans med Tradera lansera en ny tjänst där personen bakom en auktion kan välja att pengarna går direkt till en insamlingsorganisation. Väljer man att starta en rosa auktion under oktober, skänks pengarna automatiskt till Cancerfonden.

Redan från start finns ett antal auktioner inplanerade:

En privatperson, som nyligen mist sin mamma i cancer, auktionerar ut sin Ferrari till förmån för forskningen – att fler mammor ska överleva.

Årets designer, Selam Fessahaye, kommer auktionera ut sin rosa signumklänning i tyll.

ICA kommer auktionera ut en statistroll i sin reklamfilm.

Cancerfonden kommer auktionera ut världens dyraste rosa band.

Johanna: Åh nej! Jag glömde raka mig under armarna inför mammografin!
Relaterade artiklar
#kollaknölen

Tv-inredaren Marie Olsson-Nylander: ”Först efteråt kom tankarna på döden”

#kollaknölen

En av fem kvinnor går inte på mammografi