Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så bajsar tarmexperterna! Sno knepen för en friskare mage

05 feb, 2021 
Johanna Bengtsson
En tarmexpert som kramar toalettrullar efter att ha delat med sig av hur hon bajsar för en friskare mage.
Det finns miljontals huskurer och dieter för magen. Men hur gör egentligen tarmexperterna för att hålla magen frisk? Svaret har vi här.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ballongmage, magknip, gaser, diarré, förstoppning. Listan över magproblem kan göras lång och tyvärr visar statistiken att vi är många svenskar som lider av olika besvär med magen. Forskning säger att så många som varannan kvinna har problem med magen. Inga roliga siffror.

7 saker du kanske inte visste om bajsBrand logo
7 saker du kanske inte visste om bajs

Så hur ska vi bli kvitt magproblemen?

Den frågan ställde brittiska tidningen Huffington Post till en rad tarmspecialister. De bad dem också att ge tips på vad de själva gör för att hålla sina magar i schack. För de om några, borde ju ha stabila och välfungerande magar. Eller åtminstone en hel del (skit)bra knep att ta till.

Annons

Upp med knäna

För professor Anton Emmanuel, mag- och tarmspecialist vid University College London Hospital är hemligheten bakom ett lyckat toalettbesök vilken typ av position din kropp har sittandes på toaletten.

Om dina knän är under höfterna i höjd när du sitter på toaletten slappnar din puborectalis-muskel bara delvis av. Det är som att försöka få fram en bajskorv genom en halvöppen dörr, menar Anton Emmanuel. Ganska kämpigt, med andra ord.

– Det är viktigt att knäna är ovanför höfterna, säger han till Huffington Post.

Då slappnar nämligen musklerna av helt och det är enklare att uträtta sina behov. Den där ”bajspallen” är alltså värd att ta fram för att vila fötterna på.

Dissa tidningen

Om du vill upprätthålla en bra och kontinuerlig tömning av tarmen bör du lämna all typ av digital eller analog läsning utanför badrummet. Att sitta länge på toan och småläsa och samtidigt då och då krysta ut avföringen är ingen lyckad kombination, och kan rent av ge en förslappad muskel i framtiden.

Annons

– Tillbringa inte lång tid på toaletten för att försöka få något att hända, det är inte bra för kroppen. Lämna isåfall toan och gå tillbaka när du känner dig mer nödig nästa gång, säger professor Anton Emmanuel.

Håll inte igen

Om Dr Benjamin Disney, tarmspecialist vid University Hospital Coventry och Warwickshire NHS Trust känner att han behöver besöka toaletten, kommer han att gå dit direkt.

– Det är viktigt att ha en regelbunden rutin och att inte hålla igen om du känner att du behöver gå på toa, säger han.

Benjamin Disney menar att hålla igen om man är nödig kan leda till försämring av avföringsreflexen, vilket gör att styrkan i nödigheten minskar och du får efterhand svårare att känna av när du behöver bajsa. Det kan i sin tur leda till förstoppning.

Tänk på vad du stoppar i dig

Det är inte bara var, när och hur maten kommer ut som tarmspecialisterna fokuserar på. Utan även vad de faktiskt stoppar i sig för att få en välfungerande mage.

Annons

Doktor Kevin Monahan, mag- och tarmspecialist vid West Middlesex University Hospital ser sin kost som nyckeln till att hålla tarmen frisk. Det är så han undviker både förstoppning och diarré. Han höjer ett varningens finger för att äta alltför mycket rött kött.

– Jag börjar dagen med gröt och hemgjord müsli, och under dagen försöker jag undvika kraftigt bearbetade livsmedel. Det är okej att äta rött eller bearbetat kött, men absolut högst två gånger i veckan, säger Kevin Monahan.

Källa: Huffingtonpost.com

Annons