Så bra biter tvål mot virus – se forskarens hyllade film här

Kvinna formar ett hjärta med sina händer som är alldeles löddriga av tvål.
Den korta och lärorika filmen visar verkligen hur viktigt det är med god handhygien – speciellt så här i svåra virustider.
Slå på ljud

I dessa coronatider har det knappast undgått någon hur viktigt det är med handhygien. Det har också konstaterats hur effektivt handtvätt med varmt vatten och tvål eller handsprit fungerar för att ta död på coronavirus. Enligt Folkhälsomyndigheten har både tvätt med tvål och vatten och handsprit god effekt mot virus, men handsprit har sämre effekt om händerna är synligt eller kännbart smutsiga.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Vi har tidigare skrivit om handsprit och problematiken med att det inte biter på till exempel virus som orsakar magsjuka. I fallet coronavirus har dock alla som finns ute i den svenska handeln effekt enligt samma källa.

Och för att få barn (och kanske även vissa vuxna) att förstå hur bra tvål fungerar har den brittiska vetenskapsskribenten och ingenjören Lucy Rogers spelat in en pedagogisk film som gjort succé över hela världen. Prova själv hemma, allt du behöver är vatten, svartpeppar. Och tvål.

Lucy Rogers visar hur tvål tar bort virus

Lungsjuka Nova visar hur du tvättar händerna rätt – se klippet här