8 tips: Så förlänger du sommarkänslan

Kvinna lyssnar i hörlurar, kanske ljud av sommaren?

Foto: Shutterstock/TT

Ljuset, naturen, ledigheten – det finns mycket positivt med sommaren. Ta vara på känslan och låt den följa med in i hösten. Här är åtta tips som förlänger sommarkänslan och gör gott för ditt välmående.

1. Pausa i solstolen

Solstolen förknippas ju med semester, så låt den gärna stå framme på balkongen eller altanen ett tag till. Kanske bästa platsen att inta morgonkaffet på (insvept i en filt om temperaturen inte riktigt når upp till sommargrader…)?

Kvinna sitter i solstol utomhus, insvept i filt.

Njut av sommarans sista solstrålar.

Foto: Shutterstock/TT

2. Inred med växter

Uteliv i naturen här sommaren till, gärna lummiga platser som ger lugn och ro. Återskapa lite av känslan genom att köpa hem nya, gröna växter till hem. Kanske en liten grön hörna där du kan koppla av efter en lång dag?

Växter och blommor har dessutom en positiv effekt på humöret!

Har ni olika behov av sex? Se expertens 5 bästa tips för att mötas

3. Behåll sommarmenyn

Förutom grillat brukar fisk och grönsaker stå på menyn under sommaren – så hälsosamt! Fortsätt gärna med det. Att inspireras av medelhavets kost gör gott! Varför inte bjuda hem vännerna på en grekisk eller spansk afton?

4. Vistas utomhus

Visst känner man sig oftast gladare när det är sommar? Inte så konstigt. Förutom att det är semestertid för många av oss, är dagarna längre och ljusare och vi vistas utomhus en stor del av tiden.

Studier, bland annat från University of Exeter har visat att naturen – på riktigt – gör oss gott. 19 806 deltagare, alla vuxna och boende i England, fick svara på frågor om sin hälsa och även hur mycket de hade vistats i grönområden under senaste veckan (egna trädgården ej inräknad).

Se även: 3 övningar för en god morgon
1:12

Efter reklamen: Se även: 3 övningar för en god morgon

(1:12)

Slå på ljud

De som hade vistats minst 120 minuter i grönområden den senaste veckan svarade mer positivt om sin upplevda hälsa och välmående. Resultatet var liknande oavsett ålder och inkluderade även personer med en längre tids hälsoproblem. Det var heller inte avgörande om deltagarna hade spenderat sina 120 minuter vid ett enda tillfälle, eller vid flera, eller hur stort det aktuella grönområdet var.

Ta en morgon- eller lunchpromenad och tanka frisk luft och ljus!

5. Fortsätt bära sommarklänning

Kvinna i sommarklänning och jacka.

Dra en jacka över sommarklänningen - ett sätt att förlänga sommarkänslan när hösten nalkas.

Foto: Shutterstock/TT

Bara för att sommar och semester är slut måste du inte hänga in sommarkläderna längst in i garderoben. Bär din klänning med kavaj eller kofta och säsongsanpassade skor!

6. Träna ute för sommarkänsla

Träning är så klart viktigt för välmåendet. Och träna gärna utomhus, det hjälper till att förlänga sommarkänslan. Gå eller jogga dig varm till närmaste sjö, hav eller pool och ta ett uppfriskande dopp om du har möjlighet till det. Du kan också göra yoga- eller styrkeövningar på balkongen eller gräsmattan – eller varför inte träna vid ett öppet fönster. Svårare än så behöver det inte vara!

Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
1:08

Efter reklamen: Se även: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

(1:08)

Slå på ljud

7. Glassa till det!

Glass hör ju sommaren till, så unna dig det om du vill njuta av sommarkänslan. Och det behöver ju inte vara glass med mängder av socker. Gör en egen variant med yoghurt och mycket bär – ännu ett somrigt inslag! Här är ett förslag:

Hemgjord glass med svarta vinbär ger sommarkänsla.

Hemgjord glass med svarta vinbär ger sommarkänsla.

Foto: Shutterstock/TT

Ingredienser:

(4 port.)

Svarta vinbär ger glassen en vackert lila färg, men du kan även använda blåbär, hallon, björnbär eller andra favoriter.

250 g frysta svarta vinbär1½ dl matlagningsyoghurt2 msk flytande honung

Gör så här:

Lägg de frysta vinbären, yoghurt och honung i en matberedare. Sätt på locket och mixa snabbt ihop till en jämn glass. Servera gärna direkt. Du kan förbereda glassen och låta den stå i frysen fram till serveringen, men konsistensen är bäst när den är nygjord.

TIPS! Fler goda glassrecept hittar du på recept.se

8. Lyssna på sommaren!

Kvinna med hörlurar lyssnar på ljud av sommaren.

Behåll ljudet av sommar i din lurar.

Foto: Shutterstock/TT

Blir saknaden efter sommaren allt för stor är ett sista tips att lägga dig i en vilostol, blunda och spela upp ljud av sommaren i dina hörlurar. Vågor som skvalpar, fåglar som kvittrar, vinden som susar – det mesta går att hitta på Spotify och liknande tjänster. Dröm dig bort och få en stunds mindfulness på köpet!

Källor: Scientific Reports, DN, Metro, Må Bra, m fl.