Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Har ni olika behov av sex? Se expertens 5 bästa tips för att mötas

06 dec, 2021 
Elisabeth Granseth
Händer i en säng
Sexlivet är inte alltid fantastiskt och det kan vara ett känsligt ämne att ta upp med sin partner. Kanske har den ena personen mer sexlust än den andra? Hur kan man prata om det med varandra i en relation? Här är fem tips från sexologen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns många faktorer som gör att sexlusten kan vara större i vissa perioder i livet och mindre i andra. Det kan handla om att man är stressad, att man inte är överens om saker i förhållandet och familjen, tristess eller att man inte trivs med sig själv.

Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sex

8 anledningar till att par slutar ha sexBrand logo
8 anledningar till att par slutar ha sex

Ett problem som inte är ovanlig i en relation är att man har olika sexbehov, den ena personen har hög sexlust och den andra kanske har mindre. Hur ska man då prata med varandra om det om båda personerna i relationen vill ha en förändring? Här kommer 5 tips från sexologen Rebecca Alvarez Story.

Hantera olika behov av sex i en relation – 5 tips

1. Intressera dig för vad som händer i din partners liv

Prata med varandra om vad som händer i livet för att se om det finns något som ligger till grund för den bristande eller ökade sexlusten. Ställ frågor och visa att du är intresserad av din partner. Kanske har den ena personen väldigt stressigt på jobbet, eller så finns det andra stressfaktorer som påverkar livet. Fråga vad du som partner kan hjälpa till med för att minska stressen.

Annons

2. Skriv listor på intima aktiviteter

För att ha sex behöver man ofta kunna vara intim. Men att vara intim med sin partner är inte synonymt med att har sex. Intimitet kan exempelvis handla om att sitta nära varandra eller att kramas. Pröva därför att skriva ner ungefär tio intima aktiviteter på varsin lista. Dela sedan era listor med varandra för att ta reda på om ni skiljer er sinsemellan i vad intimitet betyder för er. Det är något ni kan utgå ifrån när ni försöker mötas.

3. Prova att göra andningsövningar tillsammans

Om den ena parten inte känner någon sexlust kan man behöva göra andra övningar tillsammans en tid innan man prövar att närma sig varandra. Testa innan ni lägger er för att sova att göra andningsövningar tillsammans. Det kan räcka att stå vända mot varandra och ta några djupa andetag tillsammans. Att varva ner gemensamt en stund på kvällarna kan hjälpa er att känna er närmre varandra och få bättre kontakt.

4. Planera in tid för att dejta

Ibland är den enklaste lösningen för par som kämpar med olika sexlust att gå tillbaka till grunden. Många par fastnar i en rutin och planerar inte dejtkvällar tillsammans på det sätt som de gjorde i början av relationen. Boka in dejter och hitta aktiviteter som ni brukade njuta av tillsammans. Att prioritera varandra och ha träffar att se fram emot hjälper till att bygga upp lust och hjälper er att återknyta kontakten mer intimt. Det ger också ett bra läge där ni kan diskutera ert sexliv ostört.

5. Sök professionell hjälp

Om ni har svårt att prata med varandra och känner att ni behöver stöd, kan det vara bra att söka professionell hjälp från en sexolog eller terapeut. De är utbildade i hur man pratar om svåra ämnen och kan hjälpa och vägleda er i hur ni ska hitta tillbaka till varandra och nå era gemensamma mål.

Källa: wellandgood.com

Se också: 4 enkla knep att höja sexlusten

4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardagBrand logo
4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag
Annons