Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Beroende av nässpray? Så här gör du för att sluta

10 nov, 2021 
Elisabeth Granseth
Nässpray
Har du använt nässpray under en för lång tid att det känns som att du är beroende? Vet du inte hur du ska sluta? Så här kan du göra!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nässpray lindrar snabbt en nästäppa och kan användas när man är förkyld, men den ska bara användas i tio dagar. Om man fortsätter att använda avsvällande nässpray kan slemhinnan i näsan vänja sig och svullnar när man inte använder sprayen. Det kan upplevas jobbigt och det kan kännas omöjligt att sluta. MåBra har tidigare skrivit om att det kan upplevas lika svårt att sluta med nässpray som att sluta röka.

Se också: Så gör du din egen vitaminshot med ingefära

Så gör du din egen vitaminshot med ingefäraBrand logo
Så gör du din egen vitaminshot med ingefära

Varför är det så svårt att sluta?

Nässpray är ett receptfritt läkemedel och det är lätt att börja använda vid minsta förkylningssymtom. Nässprayen hjälper också direkt vilket gör att man gärna använder den.

Annons

– När du använder nässpray en längre tid förslappas kroppens egen förmåga att dra ihop kärlen i näsan. I stället förblir slemhinnan blodfylld och näsan igentäppt. Många får en kronisk nästäppa som en biverkan. För att kunna andas behöver man öka dosen och därför är det lätt att fastna i missbruk, har Matti Anniko, professor och överläkare vid öron-näsa-hals-kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tidigare sagt till MåBra.

Hur ska man då lyckas sluta med nässpray? Så här säger 1177 Vårdguiden.

1. Välj en svagare dos av nässpray

Det finns nässpray i två styrkor. En för vuxna och en för barn från 1 års ålder. Pröva att använda barndosen. Det kan vara bra att försöka använda den så lite som möjligt, till exempel på natten för att kunna sova. Använd inte barnsprayen mer än en vecka. Sedan är det viktigt att du slutar helt.

2. Använd en korttisonspray

Det finns olika sorter med receptfria kortisonsprayer som man kan använda. Den kan hjälpa till att minska svullnaden i näsan. Kortisonsprayen kan du behandla med under några veckor, men inte för länge. Målet är att du inte ska behöva använda någon nässpray alls.

Annons

3. Använd en spray med koksalt

Du kan pröva att rengöra näsan med koksaltlösning, förslagsvis innan du ska sova. Det går att köpa koksaltspray på apoteket. Nässpray med koksaltslösning återställer näsans fuktbalans utan att irritera nässlemhinnan.

4. Sluta direkt

Det mest effektiva sättet, och kanske det svåraste, är att slänga nässprayen och sluta direkt. Du kommer då att behöva stå ut med nästäppan ett tag. Troligtvis i några dagar, men det kan också ta längre tid. Men om man klarar av att uthärda några jobbiga nätter utan nässpray så kommer avvänjningen gå ganska snabbt.

Källa: 1177 Vårdguiden

Annons