Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Elin: ”Jag gick ingenstans utan nässpray i handväskan”

12 apr, 2018 
Beroende av nässpray
Under tre års tid tog Elin Eriksson nässprej flera gånger om dagen. Hon försökte sluta, men lyckades inte. I dag är hon fri – både från beroendet och nästäppan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För snart femton år sedan åkte Elin Eriksson till Rom för att jobba som au pair. Hon mötte kärleken i Marco och blev kvar. I dag bor hon och Marco i en lägenhet i centrala Rom med dottern Myriam, 6, och sonen Mattias, 2.

Det var under den första graviditet

en 2011 som Elin kände sig täppt i näsan dygnet runt. Nästäppa är vanligt i samband med en gravi- ditet och Elin hade svårt att sova när hon inte kunde andas ordentligt. Hon upptäckte att hon fick god lindring av vanligt avsvällande nässprej och under resten av graviditeten gick hon ingenstans utan att ha med sig nässprejet i handväskan. Hon använde det ofta tre gånger om dagen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det var morgon, middag, kväll. Jag greps av panik av att inte kunna andas. I Italien nekas man att köpa nässprej när man är gravid så jag köpte med mig hem från Sverige. Den svenska varianten är också mer effektiv, säger Elin.

Annons

Hon var medveten om att man inte ska använda sprejen mer än max tio dagar i streck.

– Jag tänkte ofta att jag borde sluta. Men varje gång jag för- sökte fick jag svårt att andas ordentligt. Att andas genom munnen är det jobbigaste jag vet och det kän- des besvärligt att äta och sova, så jag sköt på det, säger Elin.

Beroendet var så starkt att hon var tvungen att se till att hon alltid hade nässprej från Sverige hemma.

– Mina vänner, föräldrar och min bror, alla köpte med sig nässprej när de kom och hälsade på. När min sambo var förkyld och använde mitt nässprej blev jag jättestressad att den skulle ta slut. Jag visste ju inte när jag skulle få tag i svensk nässprej igen.

Kamp att sluta

Elin har hela tiden varit medveten om biverkningarna av avsvällande nässprej – att det visserligen hjälper för stunden men att man sedan väldigt snabbt blir täppt i näsan igen. Hon har också försökt att testa olika alternativa produkter såsom sprej utan avsvällande medel, mentoldroppar i ångande vatten och nässköljning.

Annons

– Kanske gav jag upp för lätt men jag märkte ingen skillnad. Det har verkligen varit en kamp att sluta med sprejen, säger Elin.

Den andra graviditeten gav som tur var inte samma nästäppa. I januari 2014, efter tre års användning, bestämde sig Elin för att sluta med nässprej helt.

– Under hela vintern kämpade jag med en immunförsvarsdepression och fick lunginflammation, öroninflammation och halsfluss. Tanken slog mig att mina slemhinnor blivit känsliga av nässprejen, och att det kanske gjorde att virus lättare fastnade. Kanske var det därför jag fick infektion efter infektion, funderar Elin.

Sjuk en hel vinter

Avvänjningen var plågsam, men Elin hade bestämt sig. Hon skulle klara vardagen utan att ständigt behöva kontrollera om hon hade nässprejer utplacerade i handväskan och på nattygsbordet.

– Jag slutade tvärt. Det var som abstinens, jag var helt täppt i näsan dygnet runt, framför allt på kvällarna när jag skulle sova.

Annons

Det dröjde flera månader innan hon kunde andas normalt igen. Men den här gången hade hon bestämt sig för att stå ut.

– Jag var så rädd att mitt missbruk av nässprej hade försvagat mitt immunförsvar så jag vågade inte riskera att fortsätta efter att ha varit sjuk en hel vinter.

Elin ser fortfarande till att ha svensk nässprej i badrumsskåpet hemma i Italien, men hon har bara använt det ett par gånger efter att hon slutade och då endast när hon varit riktigt förkyld.

– Då har jag bestämt att jag bara får spreja två gånger om dagen i tre dagar, oavsett om nästäppan håller i sig. Det är bara att vara bestämd. Lyckligtvis kan kroppen återanpassa sig om man härdar ut. I dag är jag fri från både nästäppa och beroende.

Namn: Elin Eriksson.
Ålder: 34 år.
Familj: Sambon Marco, Myriam, 6, och Mattias, 2 år.
Bor: Centrala Rom i Italien.
Jobbar: Administrativ assistent på FAO, Food and Agriculture Organization inom FN.

Så mycket nässprej använder vi i Sverige

Vi köper alltmer nässprej. 2014 köpte vi 5 315 730 flaskor på apoteken och 4 705 291 nässprejer i andra butiker. Totalt blir det över tio miljoner flaskor nässprej på ett år.
Källa: eHälsomyndigheten

Av Margaretha Eldh
Foto: Privat, IBL/Shutterstock

Läs också:

Läkaren varnar: Beroende av nässpray ger kronisk nästäppa

Vilken allergitablett har bäst effekt?

Annons