Så hittar ni lusten i höstmörkret

kvinna och man har intimt umgänge i sängen, de hittar sin lust

Visst går det att återfinna lusten, även i höstmörkret.

Foto: Shutterstock/TT

Mörkret sänker sig, dagarna är kortare. Med andra ord en perfekt tid för att tända gnistan och väcka lusten till liv. Här får ni några heta tips från experten- och vägledning till erogena zoner.

Att lusten går upp och ner är välbekant för de flesta. Det är helt naturligt och precis så det ska vara. Kontrasterna kan till och med bidra med större tacksamhet för de kärleksfulla stunderna.

Men är du i en relation gäller det att inte bli för bekväm eller ta varandra för givet. Tänk på att den känslomässiga intimiteten är extra viktig om sex går på sparlåga. Så ta er tid att verkligen se varandra och prata; om er, om er relation och om er längtan.

Se också: 4 enkla knep som ökar sexlusten i vardagen

0:51

Efter reklamen: 4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

(0:51)

På hösten blir ofta tempot lite lugnare, tillvaron känns mindre kravfylld när mörkret sänker sig och dagarna blir kortare. Med andra ord en perfekt årstid för att uppgradera kontakt och kärleksliv genom att väcka höstglöden inom er.

Nina Ljungberg är socionom och utbildad i sexologi.

Nina Ljungberg är socionom och utbildad i sexologi.

Foto: Privat

Hela kroppen är en erogen zon

När det pratas om erogena zoner är det ofta läppar, bröst och kön som hamnar i fokus – så dessa bortser vi ifrån.

För egentligen är hela kroppen en enda stor erogen zon och för att väcka sexuell lust är hjärnan viktigare än kön. Så vill du få in mer passion i er kontakt; förför med ord, bekräfta och förklara din längtan. Skapa tid och rum för er att mötas och var närvarande i det som sker här och nu.

3 (okomplicerade) sexställningar som maxar njutningen för båda

Erotiskt laddad stämning

Bästa sättet att hitta just era personliga favorit erogena zoner är att turas om att ge varandra beröring som är skön men inte främst avsedd att leda till sex. Stämningen får gärna bli nyfiket erotiskt laddat men undvik att röra vid varandras kön. Det händer nämligen något speciellt genom att vara så nära, vilja ha mer men inte ”få”. Variera mellan fjäderlätt beröring till knådande massage.

Utforska varandras kroppar från topp till tå. Där huden är tunn är känsligheten extra stor. Fokusera på vad beröringen väcker och ge respons på hur det känns. Prata inte i onödan, det räcker att säga: Nej – Skönt – Mer.

Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sex

0:56

Efter reklamen: 8 anledningar till att par slutar ha sex

(0:56)

Viska och nafsa

Börja uppifrån med hår och hårbotten. Dra fingrar genom håret, dra lite lätt ( om det finns hår). Klia, kittla och massera hårbotten och låt fingrarna smeka hjässan och hårfästen. Stanna upp vid öronen; blås en tunn stråle luft, viska kärleksfulla ord och nafsa på örsnibbar.

Gå vidare till ansikte, rör vid din partners kind, kyss försiktigt på ögonlock och låt läppar utforska samt andas på den tunna huden på hals, nacke. Så ömtålig och känsligt för beröring. Dra fingrarna över dekolletage. Se in i varandras ögon och håll kvar ögonkontakten lite längre än vad som känns bekvämt.

Mjuka upp nacken om den är stel och låt händerna smeka din partnerns axlar. Massera rygg och växla mellan hårt och lätt. Ryggslutet upplever många som extra erogen och där finns nerver som är kopplade till bäcken. Glöm inte skinkorna som tål lite hårdare tag.

Kvinna och man ligger i sängen, lustfulla.

Var fullständigt närvarande oavsett om du är den som ger eller tar emot beröring och var uppmärksam på gensvar.

Foto: Shutterstock/TT

Smek och massera

Nu är det dags för kroppens framsida. Kyss, sug och blås på din älskades bröstvårtor. Vad händer när du smeker insidan av din partners armar, kittlar lätt i armhålor och masserar dig ner mot händer Smek handryggen, massera handflator och smaka och på fingrarna.

Vandra vidare till mage, stanna upp lite extra och ge uppmärksamhet åt området nedanför navel. Låt händer vandra ner mot höfter. Var nära – men inte på. Gå som katten runt het gröt.

Förmedla hela tiden vad som känns skönt

Utforska insidan av lår, knä och knäveck ner till fötter, fotsulor och tår. Dra med fingrar eller naglar på fotsulor. Var fullständigt närvarande oavsett om du är den som ger eller tar emot beröring och var uppmärksam på gensvar. Förmedla hela tiden vad som känns skönt så får ni viktiga ledtrådar om varandra.

Satisfyer släpper adventskalender – här kan du köpa den

Unna dig skönt singelsex

Du som är singel – ta hand om dig och dina behov. Unna dig av livets goda och njut av din kropps sensationer utifrån dina egna förutsättningar.

Ok, det blir inte samma intimitet, överraskningsmoment eller ögon att drunkna i. Men ta vara på det du har och den tillfredställelse som du kan du ge dig själv.

Frossa i utbudet av poddar, böcker, filmer som kan ge intryck och skapa erotiska fantasier. Dessutom finns det sexleksaker att njuta av.

Spola upp ett härligt bad, ta en skön dusch, smörj in dig med en väldoftande hudkräm, bädda rent med krispiga lakan och avsätt tid för en skön stund tillsammans med dig själv. Det är du värd.