Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Så kan dina naglar avslöja om du haft corona

06 maj, 2021 
Alex Hartelius
Det kan synas på naglarna om du haft corona, covid-19.
Dina naglar kan avslöja om du haft corona. Det hävdar forskaren Tim Spector – som undersöker symtom kopplade till sjukdomen.”COVID-naglar upptäcks allt oftare när naglarna återhämtar sig efter en infektion”, skriver han på Twitter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Märkliga och plötsliga utslag har tidigare kopplats till människor som insjuknat i corona. Nu hävdar forskaren Tim Spector, som arbetar med att hitta symtom kopplade till sjukdomen, att även dina naglar kan avslöja om du haft smittan.

”Ser dina naglar konstiga ut? COVID-naglar upptäcks allt oftare när naglarna återhämtar sig efter en infektion och lämnar en tydlig linje när de växer tillbaka. Kan förekomma utan hudutslag och verkar ofarligt”, skriver Tim Spector på Twitter.

Den tydliga linjen som Spector refererar till behöver nödvändigtvis inte falla under begreppet "covid-naglar". Horisontella linjer eller utbuktningar på naglarna kan också gå under det mer kända namnet Beaus linjer – som kan uppstå vid skada eller när man har eller har haft exempelvis en infektion i kroppen.

Se också: Så håller du liv i relationen under corona

6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

The Independent skriver att det enligt Tim Spector inte verkar förekomma några hudutslag när det kommer till just coronapatienters naglar och att det brukar ta cirka sex månader innan naglarna är helt återställda.

Vill du ha fler hälsotips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

"Covid-tår" och "Covid-tungor"

Det är inte första gången som Tim Spector är ute och larmar om potentiella symtom kopplade till corona. Han har tidigare pratat om "covid-tår", som kännetecknas av inflammation och utslag kring tår och fötter, och så sent som i januari tidigare i år twittrade han om "corona-tungor".

”Ser ökade fall av corona-tungor och konstiga munsår. Om du har underliga symtom, eller bara känner huvudvärk och trötthet, stanna hemma!” skrev han vid tillfället.

Även läkaren Douglas Fraser har använt dessa begrepp. I en intervju med CTV News i mars sa han att just "covid-tungor" inte är ett speciellt vanligt symtom, men att "covid-tår" är desto vanligare.

– Oftast förekommer det hos yngre människor, barn, tonåringar och unga vuxna, sa han.

Annons