Det här kan naglarna avslöja om hur du mår

Naglarna avslöjar sjukdomar

Foto: Shutterstock

Jämna och glansiga? Eller kluvna och gula? Ta en titt på dina naglar – de visar hur du egentligen mår...

Friska naglar har en slät, glansig och jämn yta utan fåror eller gropar. De är lätt välvda och svagt rosafärgade, något elastiska och har en halvmåne vid nagelroten. Den ligger precis innanför nagelbandet och är tydligast på tumnaglarna.

Växer snabbare i värme

En nagel växer 0,1 millimeter per dygn och upp till 7 millimeter på en månad. På sommaren när det är varmt går det snabbare. Är du högerhänt växer naglarna på den handen något fortare än den andra, för den vänsterhänta är det tvärtom.

Fingernaglar växer fortare än tånaglar. Mister man en nagel tar det 3–4 månader för en fingernagel att växa ut och närmare ett år för en tånagel.

Se också: 6 enkla steg för en lyckad manikyr

Nageldiagnos vanligt i Kina

Mycket av hur vi mår kan avläsas på naglarnas utseende. Det är något man länge känt till och använt sig av inom den traditionella kinesiska medicinen. I många muslimska länder, där manliga läkare annars inte fått undersöka kvinnor, utvecklades den här konsten då det var tillåtet att betrakta just naglarna.

Även för många akupunktörer, både förr och nu, har det varit en metod för att utvärdera patientens allmäntillstånd. Vid sjukdom och obalanser i näringstillförseln kan naglarna missformas och missfärgas. Det är sådant man tittar efter när man gör en så kallad nageldiagnostik.

Naglarnas utseende kan avslöja sin hälsa

Vita linjer eller fläckar på naglarna kan vara leukonyki, missfärgning på naglarna. Foto: TT

Ställ din egen nageldiagnos

Här är några av de vanligaste förändringarna på naglarna och vad de kan betyda:

Förändring av form på naglar

 • Kloaktiga (förtjockade och krokiga naglar): eventuell kronisk sjukdom, dålig blodcirkulation.
 • Klockglasform (kupade som glaset på ett armbandsur): järnbrist, leverbesvär, syrebrist som kan tyda på hjärt-lungsjukdom.
 • Skednaglar (tunna, mjuka, insjunkna): brist på järn, krom och C-vitamin.

Förändring av yta på naglar

 • Gropar (fingerborgsprickar): eksem, psoriasis.
 • Längsgående fåror och åsar: svaga ränder är helt normalt. Mer uttalade kan bero på kalkbrist, njurproblem, dåligt näringsupptag. Kraftiga ränder kan tyda på hudsjukdom och, särskilt när de förekommer på tumnaglarna, en överbelastad tjocktarm eller för långsam tarmmotorik.
 • Tvärgående ränder: dålig matsmältning, hormonella besvär, lunginflammation, diarré, blodförgiftning, depression. Kan även bero på sjukdom, olyckor, skador, stark stress, operation eller en längre tids sträng diet som minskar kroppens näringsämnen. Förekommer också efter stark medicinsk behandling eller skador på nagelbädden. För den deckarintresserade: kan vara ett symtom på lång exponering av arsenik.
 • Vita prickar: uppstår när små luftblåsor lagras i nageln. Oftast helt normalt men kan även orsakas av zinkbrist, låg ämnesomsättning eller småskador i nagelband eller nagelrot.
 • Sköra, fransiga eller kluvna: brist på kalcium, kisel, magnesium. Även tecken på att man får i sig för lite vätska.

Förändring av färg på naglar

 • Gula naglar: kan peka på gall- och leversjukdom, svampinfektion, E-vitaminbrist, kronisk bronkit eller astma. Kan även bero på olika mediciner. Vid fläckvis missfärgning kan orsaken vara psoriasis. En annan vanlig anledning är nikotin från cigaretter.
 • Bleka naglar: blodbrist, vitamin B12-brist.
 • Blå naglar: syrebrist, cirkulationsstörning, hjärt- och lungsjukdomar.
 • Färglösa naglar: blodbrist.

Förändring av halvmåne på naglar

 • Ljusröd halvmåne: kan peka på candidainfektion i tarmsystemet.
 • Onaturligt stor halvmåne: Hjärtrytmstörning.
 • Blå eller blek halvmåne: blodbrist, cirkulationsrubbning.

Så får du fina naglar hemma

De eventuellt bakomliggande hälsoproblemen bör du om du är orolig, ta vidare med din läkare. Men om du vill fixa de rent kosmetiska effekterna av en missfärgad eller gropig nagel så finns det hjälp att få med rätt produkter.

Nagelkit från depend

Nagelkit från Depend som innehåller allt du behöver för starka naglar, finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

nagelfil från lyko

Nagelfil från Lyko för nagelytan som gör naglarna släta och fina, finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

get it bright från Essie

Neutraliserande nagellack från Essie som tar fixar gula missfärgningar, finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

ridgefiller nagellack från Isadora

Gropar och ränder fylls i med ett ridgefiller-lack som du använder innan ditt vanliga nagellack, nageln blir slät och fin, finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

Sex oväntade saker som kan hända när du biter på naglarna

8 sätt att skämma bort dig själv med lite lyx hemma