Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Naglarna avslöjar hur kroppen mår – detta ska du vara uppmärksam på

18 jan, 2022 
Redaktionen Allas
Naglarna avslöjar sjukdomar.
Kolla dina naglar, de kan nämligen avslöja en hel del om hur resten av kroppen egentligen mår.
Här har vi samlat allt du behöver veta om varför dina naglar ser ut som de gör.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 6 enkla steg för en lyckad manikyrBrand logo
Se också: 6 enkla steg för en lyckad manikyr

Friska naglar har i regel en slät, glansig och jämn yta utan fåror eller gropar. De är lätt välvda och svagt rosafärgade, något elastiska och har en ljus halvmåneform vid nagelroten. Den ligger precis innanför nagelbandet och är oftast tydligast på tumnaglarna.

Ställer diagnos baserat på naglarna

Mycket av hur vi mår kan avläsas på naglarnas utseende. Det är något man länge känt till och använt sig av inom den traditionella kinesiska medicinen. I många muslimska länder, där manliga läkare annars inte fått undersöka kvinnor, utvecklades den här konsten då det var tillåtet att betrakta just naglarna.

Annons

Även för många akupunktörer, både förr och nu, har det varit en metod för att utvärdera patientens allmäntillstånd. Vid sjukdom och obalanser i näringstillförseln kan naglarna bli både missformade och missfärgas. Det är sådant man tittar efter när man gör en så kallad nageldiagnostik.

Vad säger naglarna om hur du mår?

Under coronapandemin kom även teorin om att det gick att se på naglarna om en person haft corona och uttrycket covid-naglar började användas. Du kan ställa din egna nageldiagnos hemma – här är några av de vanligaste förändringarna på naglarna och vad de kan betyda.

Förändring av formen på naglarna

 • Kloaktiga, förtjockade och krokiga naglar: Eventuell kronisk sjukdom, dålig blodcirkulation.

 • Naglar med klockglasform (kupade som glaset på ett armbandsur): Järnbrist, leverbesvär, syrebrist som kan tyda på hjärt-lungsjukdom.

 • Skednaglar (tunna, mjuka, insjunkna): Brist på järn, krom och C-vitamin.
Naglarnas utseende kan avslöja sin hälsa.
Vita linjer eller fläckar på naglarna kan vara leukonyki, missfärgning på naglarna.
Annons

Förändring av ytan på naglarna

 • Gropar i nageln (fingerborgsprickar): Eksem, psoriasis.

 • Längsgående fåror och åsar: Svaga ränder är helt normalt. Mer uttalade kan bero på kalkbrist, njurproblem eller dåligt näringsupptag. Kraftiga ränder kan tyda på hudsjukdom och, särskilt när de förekommer på tumnaglarna, en överbelastad tjocktarm eller för långsam tarmmotorik.

 • Tvärgående ränder på naglarna: Dålig matsmältning, hormonella besvär, lunginflammation, diarré, blodförgiftning, depression. Kan även bero på sjukdom, olyckor, skador, stark stress, operation eller en längre tids sträng diet som minskar kroppens näringsämnen. Förekommer också efter stark medicinsk behandling eller skador på nagelbädden. För den deckarintresserade: det kan även vara ett symtom på lång exponering av arsenik.

 • Vita prickar på naglarna: Detta uppstår när små luftblåsor lagras i nageln. Oftast är det helt normalt men det kan även orsakas av zinkbrist, låg ämnesomsättning eller småskador i nagelband eller nagelrot.

 • Sköra, fransiga eller kluvna naglar: Brist på kalcium, kisel eller magnesium. Även ett tecken på att man får i sig för lite vätska.

Förändring av färgen på naglarna

 • Gula naglar: Kan peka på gall- och leversjukdom, svampinfektion, E-vitaminbrist, kronisk bronkit eller astma. Kan även bero på olika mediciner. Vid fläckvis missfärgning kan orsaken vara psoriasis. En annan vanlig anledning är nikotin från cigaretter eller att nagellack har missfärgat nageln.

 • Bleka naglar: Blodbrist, vitamin B12-brist.

 • Blå naglar: Syrebrist, cirkulationsstörning, hjärt- och lungsjukdomar.

 • Färglösa naglar: Blodbrist.

Naglar växer snabbare i värme

 • En nagel växer 0,1 millimeter per dygn och upp till 7 millimeter på en månad. På sommaren när det är varmt går det ännu snabbare.
 • Är du högerhänt så växer naglarna högerhanden något fortare än den andra, för den vänsterhänta är det tvärtom.
 • Fingernaglar växer betydligt fortare än tånaglar. Om man tappar en en nagel tar det 3–4 månader för en fingernagel att växa ut och närmare ett år för en tånagel.

Förändring av halvmånen på naglarna

 • Ljusröd halvmåne: Kan peka på candidainfektion i tarmsystemet.

 • Onaturligt stor halvmåne: Hjärtrytmstörning.

 • Blå eller blek halvmåne: Blodbrist, cirkulationsrubbning.

Så får du fina naglar hemma

De eventuellt bakomliggande hälsoproblemen bör du om du är orolig, ta vidare med din läkare. Men om du vill fixa de rent kosmetiska effekterna av en missfärgad eller gropig nagel så finns det hjälp att få med rätt produkter.

1. Nagelkit

Prisvärt nagelkit från Depend som innehåller allt du behöver för starka naglar, finns att köpa här (reklamlänk).

Nagelkit från depend
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

2. Nagelfil

Allt i ett-fil från Brushworks som bland annat kan användas på nagelytan för att göra naglarna släta och fina, du hittar den här.

Annons
nagelfil från brushworks
Klicka på bilden för att komma direkt till nagelfilen.

3. Utjämnande nagellack

Neutraliserande nagellack från Essie som tar fixar gula missfärgningar och ger en jämn yta till nageln, finns att läsa mer om och köpa här (reklamlänk).

get it bright från Essie
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

4. Vårdande lack

Gropar och ränder fylls i med ett ridgefiller-lack som du använder innan ditt vanliga nagellack, nageln blir slät och fin. Nagellacket har också en lätt, ljusrosa färg som ger fin glans till naglarna. Finns att läsa mer om här (reklamlänk).

nagelvård isadora ridgefiller
Klicka på bilden för att komma direkt till nagellacket.
Annons