Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Din tunga kan avslöja hur du egentligen mår – både fysiskt och psykiskt

24 aug, 2023 
Visste du att tungan kan indikera hur resten av kroppen mår?
Här följer en liten guide om vad din tunga kan avslöja om din hälsa i stort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

Du kanske har hört uttrycket ”munnen är kroppens spegel”. Och faktum är att det finns mycket sanning bakom det uttrycket. Munnen är nämligen proppfull av bakterier som med olika färger och former kan indikera hur resten av kroppen mår.

– Vi måste bli mer medvetna om vår tunga och mer ”tungsmarta”, säger käkkirurgen Peter Dyer vid Britisska Tandläkarförbundet i en intervju med Huffington Post.

Här följer en liten guide om vad din tunga kan avslöja om din hälsa i stort.

Knottrig tunga

En knottrig och rosa tunga indikerar att du är frisk. Knottrorna är helt normala och kallad för papiller.

Annons

Sprickor på tungan

Sprickor på tungan är ofta ett tecken på närings- eller vitaminbrist, där järn och B12 är vanliga exempel. Om så är fallet kan du även uppleva viss sveda och mindre sårbildningar i sprickorna.

Vid både järn- och B12-brist kan man även ha andra symptom, så som trötthet, sömnsvårigheter, nedsatt känsel i händer och fötter.

En stor spricka i mitten av tungan kan innebära att du har matsmältningsproblem.

Ränder i munhålan

Vita ränder på insidan av kinderna, och ibland även på tungan, i kombination med eventuella sår och rodnad kan vara oral lichen planus. Det är en kronisk inflammatorisk sjukdom som drabbar omkring 1-4 procent av befolkningen. Vanligast är den bland kvinnor från medelåldern och uppåt, samt personer med autoimmuna sjukdomar.

Sjukdomen kan lindras, men inte botas. Om du är drabbad kan du få hjälp med symtomdämpande behandlingar av din läkare och din tandläkare.

Annons

Vita eller gula beläggningar

Vita eller gula beläggningar på tungan ovansida är vanligt. De uppstår när bakterier, från exempelvis matrester, fatsnar i papillerna. Livsstilsvanor så som exempelvis rökning, alkoholkonsumtion och kaffedrickande kan öka benägenheten för beläggningar.

Detta är dock ofarligt för hälsan i stort, men kan däremot orsaka dålig andedräkt och såklart påverka munhälsan på längre sikt. Att använda tungskrapa regelbundet hjälper till att förebygga dålig andedräkt.

Tunga med vita beläggningar (t v) och frisk rosa tunga (t h).

Vita fläckar på tungan

Om du har vita fläckar på tungan här och där kan detta tyda på en svampinfektion, orsakad av bakterien candida. Det är vanligt och ger oftast inga symptom. Nästan varannan vuxen är drabbad.

Annons

Det kan bli farligt om infektionen inte behandlas och av någon anledning sprider sig till andra delar av kroppen.

Vissa läkemedel, så som exempelvis antibiotika, kortison, astmamedicin eller antidepressiva kan ge ökad muntorrhet, vilket i sin tur ökar risken att drabbas av en svampinfektion i munhålan.

Små barn kan drabbas av svampinfektion, så kallad ”Torsk”, till följd av att deras immunförsvar är ofullständigt. Det är vanligt, ofarligt och försvinner oftast av sig själv.

Svart och hårig tunga

En svart och ”hårig” tunga är ofarlig, men kan för den sakens skull vara obehaglig för den som drabbas. Tungan får en mörkare nyans än vanligt och ytan på tungans ovansida ser ut att vara beväxt med hår, till följd av att papillerna växer.

Detta tillstånd behandlas genom att förbättra munhygienen med exempelvis tungskrapa, tandtråd och munskölj. Om du inte lyckas på egen hand bör du ta kontakt med vården.

Annons

Klumpar på tungan

En smärtsam blåsa, klump eller bula på tungan är sannolikt fylld med klar vätska, blod eller var. Det kan finnas flera anledningar till att klumpar uppstår på tungan.

Det kan till exempel vara en polyp, alltså en vävnadstillväxt. Den är oftast inte farlig, men kan vara en godartad tumör. Den kan tas bort av en tandläkare.

Det kan även vara ett symptom på virussjukdom, så som exempelvis herpes. Då brukar man i perioder få rodnad och blåsor kring munnen i perioder. Även HPV-virus, ofta orsakad av oskyddat oralsex, kan leda till blåsor i munnen.

Om du har en svullnad som inte försvinner av sig själv på tre veckor bör du söka vård hos en läkare eller tandläkare.

Sår på tungan

Det är vanligt att man får sår på tungan och slemhinnan i munhålan lite då och då. Såren är oftast omkring fem millimeter stora och lätt kraterformade. Ibland uppstår rodnad runtomkring. Det göra ont, men såren blöder inte.

Annons

Problemen läker oftast av sig själv och dessförinnan kan man lindra smärtan själv genom att skölja munhålan med varmt vatten och salt. Om såren inte försvinner på flera veckor eller förvärras kraftigt, bör man söka vård.

Röd och svullen tunga

En röd och svullen tunga kan även det betyda många olika saker. Den vanligaste orsaken är att man råkat bita sig i tungan vid måltidsintag.

Även vissa blodtrycksmediciner kan bidra till att tungan upplevs mer svullen. Det är alltså inget farligt.

Rodnad och svullnad kan även vara symptom på en svampinfektion eller B12-brist.

Då ska du söka vård för tungan

Forskning visar att muncancer har ökat med nästan 60 procent under de senaste tio åren. Något som tros vara orsakat av det faktum att rökning, alkoholkonsumtion och HPV-virus blir vanligare.

Symtomen för tungcancer kan vara fläckar, bulor eller klumpar både på ovan- eller undersidan av tungan, som inte försvinner. Dessa kan även blöda, svida eller bidra till att du har vara svårt att svälja. När ska man söka vård?

Annons
  • Om du har svårt att äta och dricka på grund av smärta och sveda i tungan
  • Du får svårt att röra tungan
  • Sår på tungan och i slemhinnor som inte självläker på 2-3 veckor
  • Du har sår i munnen som läker, men sedan kommer tillbaka.
  • Du har stora besvär med att det svider i munnen.

Tungan som medicinskt verktyg för diagnostik

Medicinen tror man att det finns ett samband mellan tungans utseende och hälsan på kroppens inre organ. I österländsk medicin har man tagit fram olika zoner på tungan för att lättare läsa av den.

Bland annat stress, trauma, näringsbrist, svamp, vävnadssvaghet och magproblem kan indikeras baserat på tungans utseende. Man undersöker därför ofta tungan för i diagnostik för andra fysiska eller psykiska åkommor. Så här kartlägger österländsk medicin tungan.

  • Bakre delen av tungan indikerar njurar och binjurar, vilket är kopplat till stress och avgiftning av slaggämnen.
  • I mitten av tungan på sidorna är zonen för levern, mycket viktigt för kroppens reningsfaser, samt leverns otaliga livsnödvändiga funktioner.
  • Övre delen av tungans mitt markerar zonen för tarmarna. Tarmmiljön är kopplad till hjärnan och tarmarnas hälsa påverkar därför vårt mående både fysiskt och psykiskt.
  • Övre mitten av tungan indikerar bukspottskörtel, mjälte och gallblåsa, som kopplas till insulinproduktion i kroppen och immunförsvaret.
  • Därefter kommer magsäckszonen, i mitten av tungan.
  • På sidan av tungans spets kommer lungzonen och bronkerna. Inom kinesisk medicin är lungorna sorgens organ.
  • I mitten av lungzonerna finns hjärtzonen, som kopplas till cirkulation och andning.
  • Tungans yttersta tipp är zonen för trauma och stress.

Källa: 1177 Vårdguiden, Forskning om hälsa, Huffington Post

Annons