Trending: Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Sexologen: Dessa 5 vanor har personer som är nöjda med sina sexliv gemensamt

16 aug, 2023 
De allra flesta kan nog skriva under på att de vill ha ett tillfredställande och spännande sexliv.
I en intervju med ett norskt livsstilsmagasin avslöjar två sexologer några enkla beteenden som kan ge dig och din partner bättre sex – och vilket beteende som helt och hållet kan döda sexlivet i en långvarig relation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kicka igång sexlivet - med sexologens tipsBrand logo
Se också: Kicka igång sexlivet - med sexologens tips

När man varit tillsammans länge tenderar sex att bli något som är mindre prioriterat i vardagen. Även flirtande och intimitet avtar ofta med tiden. Och just dessa två ingredienser är faktiskt otroligt sammankopplade med ett hälsosamt och robust sexliv.

I en intervju med norska livsstilsmagasinet KK berättar sexologen Siv Gamnes att hon ser ett samband mellan att par slutar flirta med varandra och att de är missnöjda med sexlivet.

– Det som ofta dödar sex i ett förhållande är att man slutar se och bekräfta varandra, man slutar helt enkelt flirta. Därför är det klokt att behålla flirten, bekräfta varandra och se varandra. Jag tror att det kan bidra till att bevara sexlivet i ett förhållande, säger sexologen Siv Gamnes.

Annons

5 vanor som är gemensamma för ett hälsosamt sexliv

Sexologen menar på att det krävs lite ansträngning för att uppnå ett tillfredställande sexliv. Hon poängterar att det i mångt och mycket handlar om att visa respekt och vara snälla mot varandra.

Siv Gamnes lutar sig också mot forskning som visar på att par som uppger sig vara nöjda med sina sexliv har fem goda beteenden gemensamt. Här har vi sammanställt dessa beteenden.

1. Ta dig tid för sex

Det kan tyckas kontraproduktivt att planera sextillfällena och kanske gå miste om den där mystiken och spontaniteten som vi kommit att romantisera från film och tv-serier.

Annons

Men att man ska ha lust exakt samtidigt och uppnå orgasm tillsammans samtidigt hör inte till det vanliga i verkligheten. Då finns risken att man tappar närheten till sin partner helt och hållet i stället.

Faktum är att par som schemalägger sex en gång i veckan upplever större sexuell tillfredställelse i relationen än par som inte gör det, enligt Psychology Today.

En fast tid i veckan för sex kan innebära att pressen släpper och paret kan anamma en mer avslappnad attityd till varandra resten av tiden. Att vara avslappnad är i sin tur en bra start för att par ska kunna utveckla intimitet på andra sätt; hålla handen, kramas, nypa varandra i rumpan eller kanske duscha tillsammans.

– Glöm inte flörtandet i förhållandet, och försök bevara det hela vardagen. Visa att du tänder på och önskar din partner, och visa att det är bra att vara nära varandra, råder Gamnes.

Annons

PS. Kom ihåg att det är fullt normalt att sexlivet i en långvarig relation går upp och ner. Att vara i en svacka behöver inte vara ett symptom på att något är fel i förhållandet.

2. Dela dina sexuella fantasier

Det kan kännas läskigt att prata om sina sexuella fantasier, eftersom de tillhör vårt allra innersta rum och är kärnan till vår sexdrift och upphetsning.

Men att öppna upp och berätta om dina fantasier för din partner kan ge en otrolig skjuts i sexlivet. Fantasier är hälsosamma och kan tillföra en åtråvärd krydda till relationen.

Annons

Även om man känner varandra väl efter en lång relation tillsammans, så är det ingen av oss som är tankeläsare. Berätta för din partner vad du gillar, var du vill bli berörd, vilka positioner som funkar bäst för dig och vad du drömmer om att prova på.

Att onanera kan vara ett jättebra sätt att skapa trygghet i sin egen kropp och lära känna vad man gillar och inte gillar.

PS. Det är viktigt att komma ihåg att bara dela fantasier som inte skadar din partner eller relationen. Tänk att fantasin ska utforska något ni kan göra tillsammans. Det vill säga, det finns ingen vinning i att berätta att du fantiserar om andra personer än din partner.

3. Ställ in stämningen för sex

Precis som vi kultiverar och ger oss själva rätt förutsättningar för att lyckas med andra fritidsintressen, behöver vi också göra detsamma när det kommer till sex med vår partner.

Annons

Beate Alstad, specialist i sexologisk rådgivning (NACS) vid Telemarksjukhuset i Norge, berättar för norska KK att sex inte handlar om njutning eller att ge. Det är mycket enklare än så. Sänk axlarna och skapa en romantisk atmosfär där ni kan fokusera på att väcka lusten hos varandra. Det andra kommer sedan av sig självt.

Hon poängterar vikten av förspel. Det är en hygienfaktor för närhet, intensitet och intimitet. För kvinnor kan det dessutom vara avgörande för att kroppen ska bli kåt och redo för samlag.

– De flesta kvinnor uppskattar att förspelet varar tillräckligt länge för att hon ska bli tillräckligt upphetsad. Hos de flesta kvinnor uppstår sexuell lust som ett svar på en sexuell handling. Därför är sexuell aktivitet den säkraste vägen till sexuell lust för kvinnor, säger hon. Flirta och ha kul tillsammans. Nyp din partners rumpa, ge en komplimang eller säg att du ser fram emot att ha sex senare. Skicka ett sms eller flirta med varandra medan ni lagar middag. Det sätter stämningen, säger hon.

Annons

PS. En snabbis är att föredra när tid inte finns. För att behålla närheten i en hektisk vardag.

4. Introducera något nytt

Beate Alstad liknar sexet vid parets Liseberg. Det finns en uppsjö av olika karuseller och attraktioner. Ibland vill man ta berg- och dalbanan som gör jobbet, men ibland kan det tillföra något att gå in i lustiga huset.

Ni leker och utforskar tillsammans, utan press eller krav. Kom ihåg att det ska vara lustfyllt och kännas tryggt att experimentera.

En idé för att sätta förutsättningarna för tryggheten kan vara att ni bestämmer er för att prova en ny sak – en ny miljö eller en ny position eller en ny sexleksak – i månaden.

Annons

Forskning stödjer att den här typen av beteende kan bidra till att man åtrår sin partner mer och att inte bara sexet utan också samlevnaden påverkas positivt.

5. Förvänta dig inte perfektion

Den sista punkten är kanske den allra viktigaste för att ta bort pressen; Förvänta dig inte perfektion. Sex ska vara roligt och inte domineras av pliktkänsla eller prestationsångest.

Beate Alstad uppmanar till att försöka att inte ta sexet så allvarligt. Försök slappna av och vara i stunden. Fokusera på att njuta och skratta tillsammans åt det som inte är perfekt. Tänk inte på hur du ser ut under sexakten, utan rikta fokus mot hur det känns och hur din partner får dig att känna dig.

Annons

Även sex utan orgasm eller till och med penetration kan vara otroligt lustfyllt. Sexet behöver inte heller ta slut när ni når klimax. Att vara nära och nakna med varandra efteråt kan vara minst lika viktigt.

Testa er fram och försök variera er, uppmanar Alstad. Ni kan till exempel utmana er genom att ha en lång förspelssession som kanske inte leder till något speciellt.

PS. Det är viktigt att inte jämföra sig med andras sexliv eller porr. Det kan skapa förväntningar som är kontraproduktiva. Ni bestämmer hur ert sex ser ut och vad som tillfredställer er är kanske inte det som tilltalar någon annan.

Annons