Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Paula och Henrik har tantra som livsstil: ”Det är mer än bara sex”

16 mar, 2023 
Susanne Stamming
Henrik står bakom Paula och håller armen om henne.
Henrik Bengtsson och Paula Nygren utövade båda tantra innan de träffades 2005. Nu för tiden håller de kurser för andra.
Paula Nygren och maken Henrik Bengtsson lär ut tantra till andra par.
– Jag tror tantra behövs i vår stressade värld, säger Paula.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Paula Nygren ser sin man Henrik Bengtsson och han ser henne. De håller varsin hand över platsen för deras hjärtan och blir som ett där de sitter mitt emot varandra. Det lyser kärlek runt dem, ögonen glittrar som de var nykära och samtidigt är varje rörelse genomtänkt.

Se också: Tantrasex - en enkel övning att testaBrand logo
Se också: Tantrasex - en enkel övning att testa

Paret upptäckte tantra innan de träffades, men de har gjort en lång resa tillsammans och fortsatt att upptäcka både sig själva och varandra.

– Vi träffades på en yogaretreat och därefter åkte vi till Indien ihop, dansade och mediterade, berättar Paula.

Annons

– Det gick väldigt snabbt när vi blev ett par.

Hon sitter i sitt lilla röd-målade hus på tomten. Här tar hon emot sina klienter när hon inte anordnar events eller har större grupper. Färgskalan i rummet går i en varm lila ton och inbjuder till lugn.

– Det här är mitt lilla tantratempel, ler Paula.

Stugan är också hennes arbetsplats dit hon kan gå från hemmet intill och lite särskilja den delen från familjelivet med barn som ska köras till aktiviteter och kaniner som ska matas. Hon jobbar oftast måndag till torsdag.

– Jag tror tantra behövs i vår stressade värld. Många tror att det bara handlar om sex, men det är mycket mer än så.

Paula står framför en stor blombuske med rosa blommor. Hon har på sig en blommig klänning.
– Vi behöver röra vid varandra igen efter en lång tid av social distans., säger Paula.

Paula är utbildad sjuksköterska med en bakgrund inom flera olika områden. Hon har jobbat inom skolhälsovården på gymnasiet där hon också undervisat inom sex och samlevnad.

Annons

Och även om hon har jobbet i stugan lever hon sin vardag i tantra – det är en del av hennes livsstil och hon delar gärna med sig av sina kunskaper till dem som frågar.

– Det är ett helande som den moderna människan behöver, tror jag. Vi behöver röra vid varandra igen efter en lång tid av social distans.

Det senaste året har hon och Henrik kunnat starta upp sina tantrafestivaler igen och intresset är enormt. De håller båda i workshops för kvinnor och män, men också för par och anordnar kurser som är könsneutrala.

– Vi försöker bredda oss så mycket det går. Tantra är för alla som är intresserade. Festivalerna är som himmelriket för en helg.

Är terapeutiskt

Själva lever som sagt Paula och Henrik tantriskt i vardagen och försöker lära känna sina kroppar och utvecklas allt mer i sig själva och sin relation.

– Speciellt Henrik gillar att hitta det tantriska i allt – som att diska, skrattar hon.

Henrik står bakom Paula och håller om henne. Hon har på sig en rödblommig klänning.
– En del tror att tantra är svårt och avancerat. Det är en missuppfattning som inte alls stämmer, säger Paula.

Paula har kommit fram till att andningen är det viktigaste och att inte ge sig in i alla känslor som kommer snabbt, utan vänta och se det utifrån.

Annons

– Tantran är på många sätt terapeutisk och handlar om att vara i sin egen livsenergi – att kunna säga ja och säga nej. Att vara närvarande i sin njutning. Det första steget i tantra är att vara i kroppen. Det handlar aldrig om prestation, bara att lyssna på sig själv, berättar Paula.

I sin uppgift som vägledare inom tantra håller hon hårt på etiken och sitter även i styrelsen för Sveriges tantrabehandlare för att utveckla mer hur man jobbar på ett seriöst sätt och för att jobbet ofta är ensamt.

– Det är bra att ha kollegor att prata med ibland. Vi behöver också se till att följa lagstiftningen och att alla ska känna sig trygga att komma till oss.

De som söker upp Paula är ofta de som redan har problem i samlivet, andra letar efter spänning och fördjupning till en redan bra relation.

– Oavsett är det viktigt att acceptera sina känslor, även om vissa tankar kan vara jobbiga i stunden. Men om man inte går igenom det som kan vara svårt, då utvecklas man aldrig, säger Paula.

Annons

Inte alltid sexuellt

När de kommer dit har hon olika övningar för just utveckling av par och enskilda.

– Jag kan sätta på en ögonbindel och låta paren guida varandra. Att andas tillsammans i samma takt är ett annat sätt att nå närhet, berättar hon och visar.

Hon och Henrik cirkulerar andningen från hjärta till hjärta där Paula tar emot hans utandning genom att andas in och tvärtom under tiden de står mitt emot varandra.

– Det är lite tekniskt i början, men man lär sig fort. Det blir en härlig känsla och en bra övning i tantra.

Paula sitter grensle över Henrik och de håller om varandra och lutar pannorna mot varandra.
Det vanligaste problemet är par som tappat intresset för varandra. Paula och Henrik ger dem nycklar att hitta tillbaka igen.

Något annat hon förespråkar är sinnesövningar där man tränar sin förmåga att känna. Att använda sig av dofter, ljud, smaker och känslor.

Annons

– Det kan vara att man använder en fjäder, olja eller en sjal på den andras kropp. Det behöver inte vara sexuellt, utan bara handla om närvaro och nyfikenhet.

– Vi mår bra av lite mystik. Tänd levande ljus, sätt på musik och dra ner tempot. Oavsett om du är ensam eller om ni är ett par, tipsar Paula.

Det kanske vanligaste problemet som hennes klienter berättar om är att de tappat intresset för varandra. De vet inte hur de ska gå vidare, men har inte gett upp. Paula ger dem metoder som gör att de ser och hör varandra igen.

– Det jag kan ge är inspiration. Många är rädda för att bli avvisade och det som kan hjälpa är faktiskt att boka tid med varandra då man bara är nära och utforskar.

Andningen är viktig

Paula berättar om något som kallas samtyckeshjulet som används för att komma igång och ger ett system att fortsätta med.

Annons

– Samtyckeshjulet innebär att man ger och tar emot, men bara med den andres tillstånd. Det är en övning som kan hålla på i timmar. Jag kan börja med att fråga Henrik vad han vill ha för beröring av mig och så ger jag det. Sedan byter vi roller. Jag ber om den beröring jag vill ha, sedan kan det vara han som får ge mig det han vill ge mig. Frivilligheten är det viktiga, förklarar Paula.

Paula och Henrik sitter på golvet mitt emot varandra. De håller händerna på varandras bröstkorg.
Andning är en viktig del i tantra.

Hon upplever att intresset är större än någonsin och att människor vill hitta nya vägar. Både för att nå en större närvaro och även djupare njutning.

Annons

– Tantrans nycklar är andning, rörelse, ljud, ögonkontakt och avslappning. Andningen är mycket viktig i mitt arbete. Det skapar både djup avslappning och energi.

Hon ser hur förlösande detta kan vara för många som tidigare levt begränsade i sina liv.

– Det är många känslor som kan komma upp när man lär känna sin kropp. Närvaron ger också näring till den sexuella energin, säger Paula.

– En del tror att tantra är svårt och avancerat. Det är en missuppfattning som inte alls stämmer. Alla åldrar och alla människor kan ha nytta av tantra.

Kurser som hon och Henrik kommer ha under 2023 har teman som ”boosta kärleken” och ”tantramassage för par”. Det är mycket att se fram emot efter corona-årens isolering och rädsla, men också stora utmaningar. Själva utvecklas de hela tiden och älskar att fortsätta att utforska och utvecklas.

Annons

– Vi har levt tillsammans sedan 2005 och har tre barn tillsammans. Att också jobba ihop har varit fantastiskt. Vår resa fortsätter hela tiden och det bästa är när magin uppstår mellan oss.

Det här är Paula

  • Namn: Paula Nygren.
  • Ålder: 43 år.
  • Familj: Maken Henrik Bengtsson, tre barn.
  • Yrke: Sex- och relationscoach, tantralärare.
  • Bor: Grimeton i Halland.
  • Verksamhet: Lust in Life.
  • Första steget: Att komma ner i kroppen, landa i sig själv. Röra på kroppen och känna på sin egen kropp. Att andas.

Vad är tantra?

Tantra betyder ungefär ”sammanvävd” och är en gammal indisk filosofi där den fysiska kroppen ses som människans tempel.

Denna andliga värld är accepterande och livsbejakande.

Tantran vill hjälpa oss att inkludera den sexuella energin i oss själva för att utforska och expandera vårt medvetande.

Avslappning är nyckelordet inom tantra.

Tantra är kopplingen mellan ­sexualitet och andlighet. På senare år har kurser i tantra blivit allt populärare i Sverige.

Kroppen är i tantra en väg till att uppleva det gudomliga.

Metoderna för att utvecklas kan vara meditation, yoga, dans, andningsövningar, ceremonier och självreflektion.

Genom olika övningar som främjar närvarokänslan i kroppen ökar också den sexuella energin.

Men tantra är mycket mer än bara sexualitet, liksom att yogan är mycket mer än olika kroppspositioner. Det är ett sätt att leva, möta sig själv och andra människor.

Det handlar om att väcka upp det som legat i dvala.

Många av tantraövningarna syftar till att lära människor hur de kan vara öppna och ärliga mot sin partner och hur man kan ge varandra uppskattning, vilket är grunden för det fysiska mötet. En viktig grundprincip inom tantra är att det ska råda en balans mellan manligt och kvinnligt. Det finns ett stort antal böcker med olika tantraövningar – både för nybörjare och erfarna. Kurser och lärare finns också i hela landet.

Annons