Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Jaandrée bytte karriär – satsar helhjärtat på tantra

13 feb, 2021 
sofia sundqvist
Jaandrée Borelius sitter på golvet och tittar mot kameran med ett leende. Hon har rött läppstift, en färgglad turban på huvudet och ett halsband med en bergskristall runt halsen.
Jaandrée Borelius jobbar som tantraterapeut. Hennes mål och syfte är att öka medvetenheten och kärleken i världen.
Jaandrée Borelius är socialarbetaren som bytte karriär då hon hittade ett mer holistiskt sätt att stärka människor – genom tantraterapi och yoga.
– Jag tog klivet både för min egen skull och eftersom jag ser att det verkligen behövs i vårt samhälle.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De senaste åtta åren har Jaandrée jobbat som socionom, men i höstas gjorde hon en helsväng, och sade upp sig för att hjälpa människor genom yoga och tantra.

– Som kommunalt anställd har vi mycket byråkrati att förhålla oss till, därför är det svårare att jobba långsiktigt och möta människor utifrån hela deras varelse.

Se också: Yoga för kontorsarbetaren

Yoga för kontorsarbetaren med JohannaBrand logo
Yoga för kontorsarbetaren med Johanna

Jaandrée är yogainstruktör och har under flera års tid sysslat med det vid sidan om sitt arbete som socionom. När hon för ett och ett halvt år sedan utbildade sig till tantraterapeut valde hon så småningom att satsa helhjärtat på den vägen, och lade tio år av akademiska utbildningar åt sidan. Det var ett beslut som innefattade mycket rädslor.

Annons

– Klarar jag det ekonomiskt, har jag kunskapen, vad kommer folk tycka? Jag vet att folk kan döma sådant de inte känner till istället för att våga pröva och bilda sin egen uppfattning. Att oroa sig för andras åsikter kan så små frön av osäkerhet inom en. Men det fanns inget jag hellre ville göra, det fanns ingen annan väg framåt.

Jaandrée fotad i profil där överkropp och ansikte syns, hon gör en yogaposition med sina armar.
Jaandrée har länge intresserat sig för hur människor kan nå välmående genom andning, meditation och yoga.

Som tantraterapeut hjälper Jaandrée människor att släppa på blockeringar som kan yttra sig i form av negativa tankemönster, fysiska åkommor samt emotionella reaktioner. Det kan vara allt från att släppa skam, skuld och ilska, till att öppna upp, släppa taget och våga vara sårbar. Människor lockas många gånger till tantra för att bli tryggare i och upptäcka nya lager av sig själv, hitta ett intimare sätt att uppleva sex på, expandera sin njutning eller komma närmre sin partner. Tantra handlar om närvaro, acceptans och vad vissa skulle kalla för spiritualitet, men förknippas ofta med sex – även om det bara är en del utav helheten.

Annons

– Jag hade förut en bild av att det bara var någon sexuell utlevelse och tänkte att det var något jag inte kunde utforska djupare. Jag skam- och skuldbelade mig själv utifrån samhälleliga normer om hur en ”ska vara och göra”.

Jaandrée bor i Göteborg där hon håller sessioner och workshops inom tantra och yoga, men besöker även olika festivaler och sammankomster. Att vara verksam som tantraterapeut i just Sverige är för henne ett högst medvetet val.

De flesta av oss kommer inte åka till djungeln i ett halvår och meditera för att hitta sinnesfrid

Vi lever i ett prestationssamhälle med höga krav och en tydlig jantelag. Många lever i tanken om att pengar och det materiella gör en lycklig. Det ska vara fint på ytan, medan vi är frånkopplade oss själva, våra nära och kära. Dessutom har vi ofta en rädsla för nya människor och sammanhang, säger Jaandrée och fortsätter:

De flesta av oss kommer inte åka till djungeln i ett halvår och meditera för att hitta sinnesfrid. Vi vill kunna leva i kontakt med nära och kära, ha kvar våra jobb, leva i landsbygden eller i stan, och ändå kunna hitta en balans. Jag vill erbjuda folk den möjligheten här, genom att skapa trygga, tillåtande rum där vi kan mötas i autenticitet och närvaro, släppa taget och bara vara. Rum där en tillåts och uppmuntras till att utforska nya aspekter av sig själv i nyfikenhet och tillit.

Jaandrée Borelius lutar sig över en kvinna och låter nästipparna röra varandra. De båda blundar.
"Att bli tagen på, tittad på och talad till är tre saker som är livsviktiga. De är som själslig föda."

Lossar energiblockeringar

Jaandrée jobbar med energier, närvaro och beröring för att hjälpa sina klienter att släppa på fysiska och emotionella spänningar som lagrats i kroppen. Det är inte ovanligt att klienten under en session börjar gråta, skratta eller släppa andra undertryckta känslor.

Annons

– Vi lär oss från barnsben hur vi bör bete oss och vara i samhället. Vad som är accepterat och inte. Vi lär oss att hålla tillbaka och att lägga locket på, och låter inte andra komma nära och att se oss bakom vardagsmaskerna vi iklär oss. I en session tillåts din kropp att släppa på och möta det som finns lagrat inom dig.

–Det låter jättekonstigt för folk som inte varit med om dessa saker, att kroppen och sinnet kan reagera på dessa sätt, och jag köper det fullkomligt.

Förutom en masterexamen som socionom har Jaandrée en kandidatexamen inom sociologi. Hon har även studerat ämnen som filosofi, intersektionalitet, hälsovetenskap, genusvetskap och ledarskap. Idag är hon tacksam över all den tid hon lagt på universitetsstudier, och känner att det har gett henne ett brett perspektiv för att förstå den helhet som hon jobbar med idag.

– I tantra pratar vi om energi, men för att folk som inte håller på med yoga och spirituella praktiker ska förstå kan jag anpassa mitt sätt att förklara. Kanske pratar jag istället om vad som händer fysiologiskt i kroppen när vi kramar någon, vad som kemiskt händer när vi tittar in i någons ögon, eller när vi andas på olika sätt, säger Jaandrée och fortsätter:

Annons

– Det kanske några kommer lyssna på. Eller så använder jag liknelser från akupunktur eller massage för att förklara hur vi släpper blockeringar i kroppen.

En kvinna ligger på mage med en bar rygg. Jaandrée lutar sig över henne och berör ryggen med sina händer.
I en session med tantraterapi använder Jaandrée delvis beröring för att hjälpa klienten att slappna av och släppa på spänningar.

– Alla mår bra av beröring, vi behöver det för att överleva. Precis som vi behöver vatten och luft. Att bli rörd på, känna sig sedd och talad till är tre saker som är livsviktiga. Det är som själslig föda.

Människor söker sig till Jaandrée av många olika anledningar. Vissa känner sig frånkopplad sig själv och sina känslor, är stressad eller deprimerad. Andra har svårt för intima relationer, en ohälsosam relation till sex eller bär på underliggande trauman. Hon hjälper även personer med fysiska bekymmer som till exempel vestibulit, klimakteriebesvär, spänningar och smärtor i kroppen.

Annons

Mycket av Jaandrées arbete går ut på att stärka andra i att våga känna in sig själva och därefter kommunicera ut sina önskemål, gränser och rädslor.

– Om vi bara tror och antar riskerar vi att skapa en misstillit och en orimlig förväntan. Visst kan det göra ont om den person du söker förståelse av eller öppnar upp dig för inte uppskattar den sidan av dig som du kommunicerar. Du kanske känner dig oälskad och avvisad. Men genom att stå i din sanning kan du möta andra på riktigt istället för i en skuggvärld.

"Ett nej till andra är ett ja till dig själv"

Att kvinnor socialiseras in i och blir tilldelade en roll som omhändertagande, empatiska och förstående är något som Jaandrée och många av dem hon möter känner igen sig i – att förväntas agera på ett visst sätt i relation till andra, som mamma, partner, farmor, eller vän.

Jaandrée jobbar med en kvinna under en session.

– Jag vill hjälpa folk dekonstruera, bryta isär och se förbi normerna vi skapat för vad det innebär att vara en ”god” kvinna. Försöker vi syna strukturerna kan vi komma närmre vad vi egentligen vill och mår bra av.

Annons

– Jag har länge gjort allt för andra och satt mig själv som sista prioritering, utan att någon har bett mig. Redan som liten kände jag att det behövdes av mig. När stämningen var på ett visst sätt tog jag alltid på mig ansvaret att förändra den. Det sättet att vara på uppskattades ofta och gav mig en känsla av att göra nytta, vilket gjorde det ännu svårare att bryta. Men att sluta ta ansvar för andra stärker en i sitt egenansvar, ett nej till andra är ett JA till dig själv, säger Jaandrée.

När vi börjar lägga oss själva i fokus kanske folk tycker att vi blir självupptagen eller egoistisk och undrar varför vi inte gör på samma sätt som innan där vi tenderade att prioritera bort oss själv.

– När vi börjar lägga oss själva i fokus kanske folk tycker att vi blir självupptagen eller egoistiska och undrar varför vi inte gör på samma sätt som innan, där vi tenderade att prioritera bort oss själva.

Jaandrée Borelius sitter i skräddarställning och blundar med en tegelvägg som bakgrund.
Jaandrée har lärt sig att släppa på krav och förväntningar på sig själv och andra genom att utöva yoga och tantra.

Idag är Jaandrée tacksam över att hon tog klivet, trots att hon kände en viss rädsla över att lämna sin tidigare karriär. Alla farhågor visade sig vara obefogade. Intresset för tantraterapi är stort och hon har fått en härlig respons från många.

Jaandreé fotad framifrån, ansiktet syns och lite av överkroppen. Hon har bruna ögon och en färgglad turban på huvudet. Hon håller ihop sina handflator.
"Försöker vi syna strukturer som gör att vi är eller har blivit på ett visst sätt, kan vi komma närmre vad vi egentligen vill och mår bra av."

– Det har kommit fram personer till mig nästan varje dag som har hört om mig från vänner, från någon som haft en session med mig, eller läst mina inlägg på sociala medier. Rätt många unga personer vilket är ovanligt och glädjer mig.

Annons

Det finns många förutfattade meningar om vad tantra är. Allt från väldigt sexuellt, till tron om att en sitter i skräddarställning och håller varandra i hand.

Det finns många förutfattade meningar om vad tantra är. Allt från väldigt sexuellt, till tron om att en sitter i skräddarställning och håller varandra i hand.

– Min ambition är främst att kunna nå ut till grupper som idag står långt ifrån tantra, så som unga, rasifierade och hbtq-personer. Jag vill skapa representativa tantriska och yogiska sammanhang där alla känner sig välkomna och delaktiga. Min erfarenhet är att det generellt är ett ganska vitt och heteronormativt sammanhang. Något jag vill bidra till att förändra.

Vem är Jaandrée Borelius?

Ålder: 33 år

Bor: Född och uppvuxen i Göteborg, ursprung från Chile och Frankrike.

Gör: Tantraterapeut, yogalärare, delaktig i arbetet med en skola i Kenya, är med och driver ett projekt i självkänsla för tjejer som spelar fotboll, processleder och föreläser kring normmedvetenhet, inkludering och organisations utveckling.

Tidigare: Socionom, fotbollstränare, studerat tio år på universitet inom bland annat psykologi, ledarskap, filosofi, socialantropologi och organisationsvetenskap.

Annons