Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Charlotte om tantrasex: Jag får många olika orgasmer!

25 jul, 2018 
Frida Funemyr
Charlotte och hennes partner testade tantrasex.
Charlotte och hennes sambo testade tantra.
Charlotte Cronquist är kärlekskrigaren som var trött på att nöja sig med det lilla i livet. Hon gav sig ut på en upptäcktsresa och fann inte bara sig själv utan även sin sexualitet på ett helt nytt plan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I en enkelt inredd tvårummare i Bromma bor Charlotte Cronquist, 58, tillsammans med sin sambo Staffan Jangdal.

– Vi har bott här ett halvår och trivs jättebra. Jag har tidigare bott i stora hus och ägt en massa saker, men numera försöker jag skala bort så mycket det går. Jag köper sällan nya saker eller kläder och lever så enkelt jag kan. Det har gett mig en enorm frihetskänsla. Att jag lever detta fria liv är ett aktivt val jag gjort, berättar Charlotte när vi slår oss ner i soffan i vardagsrummet.

Se också: Tantrasex – lär dig en enkel övning

Tantrasex - en enkel övning att testaBrand logo
Tantrasex - en enkel övning att testa

Två sjalar hänger som gardiner vid fönstret och stilen i hemmet är inspirerad från Indien.

Tantra, sex och relationer

Charlotte är i grunden journalist men har sedan många år arbetat som coach och författare med fokus på tantra, sex och relationer. Hon har exempelvis, i samarbete med Allas, en online-kurs om just tantrasex.

Annons

– Jag försöker att prata om sexualiteten på ett ”påklätt sätt”. Jag väljer mina ord, pratar inte vulgärt och föreläser om sex och självkännedom som vilket annat ämne som helst.

En av orsakerna till att hon väljer det förhållningssättet är att Charlotte har märkt att sexualitet väcker mycket rädsla – och att rädsla är något som styr många människors liv.

– Rädslorna trycker ner oss, men om vi vågar lyfta oss själva så blir livet så mycket större och då kan kärleken blomstra, menar Charlotte som brukar kalla sig för kärlekskrigare och skriver under alla sina blogginlägg med ”Love is the answer” (Kärleken är svaret).

Charlotte menar att en orsak till rädsla är att många upplever att de måste leva upp till andras förväntningar – och att det hindrar dem från att verkligen vara sig själva.

– I allt det här kommer sexualiteten in. Vad är det som gör den så skrämmande? Vi är ju alla frukten av ett sexuellt möte, hur kan vi då tycka att den är något fult eller skamligt? Livet blir skönare och bättre när vi har en bra relation till vår egen sexualitet.

Annons

För 20 år sedan hamnade Charlotte i en djup livskris. Hon jobbade som journalist och arbetade med boken ”Börja tala”. En av de personer hon intervjuade för boken gav henne rådet att vara sig själv.

– De orden skakade mig i grunden. Var jag verkligen mig själv? Plötsligt insåg jag att jag hade försökt spela en person som andra kunde tycka om i hela mitt vuxna liv. Det kändes som att jag föll ner i en djup brunn. Jag frågade mig: Vem är jag när jag inte spelar olika roller eller försöker vara andra till lags? Går det att tycka om mig som jag är?

Hade tryckt ner sexualiteten

Charlotte påbörjade en upptäcktsresa, en färd där hon nyfiket sökte svaret på frågan. Hon gick olika kurser och utbildningar för att möta sig själv på djupet. Det gjorde att hon började förstå vad hon själv längtade efter och en av de sakerna var att få njuta mer.

– Jag hade tryckt ner min sexualitet i många år och längtade efter en känsla av stark samhörighet med någon. Jag kom i kontakt med tantra och förstod att sex kunde innebära mer än att bara hålla ett äktenskap igång. Tantran blev det svar jag sökte, förklarar Charlotte vars kris ledde till skilsmässa.

Annons

Njuter i stunden

Charlotte tyckte till en början att det kändes läskigt, men samtidigt spännande, att gå på tantrakurser, men med tiden förstod hon vad hennes kropp var kapabel till och längtade efter.

– Förr trodde jag sex handlade om att komma till klimax så fort som möjligt. Och ett normalsvenskt samlag tar ju 6–7 minuter, så det var min måttstock. Så upptäckte jag att sex kan vara så mycket mer. Att sex kan handla om att njuta länge i ett möte med någon annan och där det varken finns krav eller förväntningar på att mannen ska få utlösning. Att njuta i stunden helt enkelt, med alla mina sinnen!

Det Charlotte sökte var svaret på frågan: Vem är jag? Det hon upptäckte var att det verkligen går att njuta av hela livet och att en av nycklarna är att bli vän med sin sexualitet.

– Jag är mer förnöjsam och gläds åt det lilla i livet mer än tidigare. Sedan är det såklart underbart att få njuta så mycket som jag gör. Jag tror att många kvinnor i min generation känner igen sig i när jag säger att det har varit mycket fokus på männens njutning. Tänk när jag förstod att tantra verkligen är något för kvinnor, där vår njutning står i fokus. Det var ju helt fantastiskt! Jag har upptäckt ett helt landskap fullt av olika orgasmer. Många har bara hittat en variant och kört på den i hela sitt liv. Jag brukar säga att ens minsta orgasm är som att få kissa när man är superkissnödig, men det finns orgasmer som känns tusen gånger mer, från rena klitoris- till helkroppsorgasmer.

Annons

Och en extra bonus är en man som kan skilja mellan utlösning och orgasm – och då och då låter bli att få utlösning, fortsätter att vara sexuellt intresserad. Det innebär att man kan leka eller ha sex under en längre tid och att jag som kvinna hinner med att känna njutning. Det tog lite tid för mig att vänja mig vid att män inte kommer, men nu ser jag verkligen fördelarna med det.

Charlotte är förvånad över hur långsamt det går framåt för kvinnans roll i samhället.

– Det är ju till exempel fortfarande mer tabu för kvinnor än för män att prata om sex. Jag märker att många vill göra det och kommer fram och pratar sex med mig för att de inte har någon annan arena. Men jag tror att de som växer upp nu lever med en känsla av att det är lika viktigt för både man och kvinna att njuta.

Tränade tantra ihop med sambon

Det har gått några år sedan Charlotte träffade sin sambo Staffan. De träffades på en tantramiddag.

– Vi tränade tantra ihop och sågs varannan vecka. Han var den första man jag stött på som ville älska på ett tantriskt sätt, där alltså resan är det viktiga – inte målet.

Annons

Charlotte och Staffan delar livshållning och så ofta de kan reser de tillsammans. Två gånger har de varit i Indien under en femveckorsperiod.

– Vi åker dit för att njuta av livet och besöka vissa tantraevent.

Det var på en tantrakurs i Indien, som leddes av en väldigt stel och allvarlig man, som orden ”lekfull tantra” kom till Charlotte.

– Jag har skrivit böcker, lett kurser och utbildningar om sexualitet tidigare men jag sökte något nytt och eget, något som kan hjälpa människor som vill leva ett rikare liv och som är nyfikna på vad tantra kan ge. När jag hörde orden ”lekfull tantra” sa det verkligen klick.

Lekfull tantra

Det är ett och ett halvt år sedan. Redan efter några månader hade hon skapat både en helgkurs och en onlinekurs som heter ”Lekfull tantra” och ganska snart släpps hennes just färdigskrivna bok med samma namn.

– Att möta livet lekfullt är som att simma i ett varmt hav!

Tantra kommer ursprungligen från ordet ”livsväv” och handlar om medvetenhet och om att vara i det som är nu.

Annons

– Det innebär att när du lever tantriskt så lägger du märke till dina sinnen – vad du ser, hör, känner, doftar just nu. Och njutning är ju också något som upplevs i stunden.

Det går att se tantra som en livshållning, som också kan innefatta en andlig dimension. Likt yogan så handlar tantran, enligt Charlotte, även en hel del om andning.

– I vår tid andas vi för lite, för grunt. I många av mina övningar brukar par få träna på att andas tillsammans, så kallad cirkelandning.

– Att gå på yoga kan man nu göra i stort sett i varje gatuhörn men jag ser också ett ökat intresset för tantra. Min spaning är att tantra kommer att vara lika vanligt som yoga är i dag inom 20 år.

Kurser i tantrasex

Vilka går dina kurser?

– Det är personer mellan ungefär 30 år och 65 år med en ganska jämn fördelning mellan könen. Det kändes extra spännande när det kom ett par som var över 70 och hade varit gifta i 40 år. Till en början var de lite skeptiska till vissa övningar men sedan såg de tantran som en nytändning.

Annons

Så enligt dig behöver sexlivet inte vara slut efter klimakteriet?

– Nej, tvärtom! Jag har bättre och mer sex nu än någonsin. Och om en kvinna till exempel har problem med torra slemhinnor, ta hjälp av glidmedel! Jag brukar kalla den här tiden, när barnen är utflugna och det inte längre finns risk för att bli gravid, som en andra tonårstid. Ge det tid och var som en lekfull upptäcktsresande. Många har en föreställning om vad sex innebär, men det finns så mycket mer att upptäcka inom detta område. Det finns en större frihet och möjlighet att experimentera!

Har du kommit ur din kris nu?

– Jag har hunnit med flera kriser i mitt liv – och de kan verkligen vara utvecklande och inget jag vill vara utan. Jag njuter av det lilla i livet och lever här och nu. Jag är mig själv och känner mig själv och min sexualitet. Känner mig lycklig och är tacksam över att ha fått träffa någon som njuter lika mycket som jag. Staffan och jag är ett sådant där par som sover tätt omslingrade och vaknar likadant. Det är så himla mysigt!

Annons

2 enkla övningar för dig som är nyfiken på tantra

Öppna hjärtat

Ett av sätten att närma sig tantra är att göra små meditationer som öppnar hjärtat mer. Det är också i hjärttrakten som kvinnans sexualitet väcks, och det är när mannen har mer kontakt med sitt hjärta som det är lättare att få honom intresserad av tantriska möten.

Denna meditation kan du göra en liten stund varje dag – den tar bara någon minut och du kan göra den med öppna eller slutna ögon.

1. Lägg ena handen mitt på bröstet eller över ditt fysiska hjärta.

2. Ta ett andetag och föreställ dig att du andas in i ditt hjärta. Låt luften vara kvar en liten stund.

3. Släpp sedan ut luften, andas ut, utan ansträngning. Låt det gå någon sekund innan du tar nästa andetag.

4. Ta 3–5 sådana här andetag.De kan göra att du känner dig lugnare och är extra bra att göra om du känner dig stressad eller upprörd.

Se på din partner

Det enda du behöver göra i den här övningen är att, under några få minuter, möta en annan persons blick. Ni ska vara tysta under övningen.

1. Sitt mitt emot varandra, på ett avstånd som gör att det är lätt att ha ögonkontakt.

2. Titta varandra i ögonen i fem minuter. Lägg märke till vad du ser i din partners blick och om det förändras på något sätt.

Kom ihåg att andas under tiden.

Annons