Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

5 kvinnors berättelser: Så njuter vi av sex

08 sep, 2017 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Lust väcks på olika sätt. Fem kvinnor i olika åldrar delar med sig av sina erfarenheter, sin syn på sex och sitt sexliv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: 5 tips på hur du förgyller snabbisenBrand logo
Se också: 5 tips på hur du förgyller snabbisen

Fem svenska kvinnor, från 30 till 70 år, beskriver deras attityd till sex – och bevisar att lust inte har något bäst före datum. Men också sexlivet ser olika ut för alls.

Det tenderar även att förändras under livets gång – något som är både betryggande och motiverande!

Pernilla 30 plus: Storleken har betydelse

Jag är inte ihop med någon just nu. Blev rätt knäckt av mitt senaste förhållande. Han var gift. Jag visste det. Men trodde ändå att det skulle bli vi. Han pratade alltid om hur trött han var på sin fru och hon på honom. Hur mycket han älskade mig. Att hon bara skulle bli lättad om de skiljde sig.

Annons

Det var jag som gjorde slut. Efter 18 månader och 2 dagar insåg jag det hopplösa. Han grät. Han såg gammal och sliten ut. Inte ens om han skiljde sig ville jag ha honom.

Sex har alltid varit viktigt för mig. Jag är helt oblyg. Män är ovana vid det. Speciellt äldre män – som min gifte älskare. Jag njuter när en man som jag åtrår och är tänd på undersöker min klitoris, mina blygdläppar, säger att mitt underliv är vackert.

Om jag någon gång har svårt att somna räknar jag alla män som jag har legat med. Ser dem framför mig, tänker på hur det var, hur de såg ut, var vi var.

Storleken har betydelse. Jag och mina jobbarkompisar pratar ofta om det. Varför ska kvinnor få kommentarer om små bröst? Det är lika bra att männen ser sanningen i vitögat och lär sig att vi också kommenterar deras kroppar och kön.

Annons

Jag vet inte om jag vill ha barn. Flytta ihop, gifta mig. ”Ingen panik, du är ju bara 34”, säger min mormor, som fick en sladdis när hon var 42 år. Men mina tjejkompisar som fyllt 30 och har sambor tjatar om den biologiska klockan som tickar. Det verkar som om de har sex dygnet runt bara för att bli med barn.

Frida, 40 plus: Lusten försvinner i röran

Man ska vara kåt jämt – åtminstone känner jag det kravet. Men det är precis som om mina erogena zoner har somnat. Min psykolog – en kvinna i min egen ålder – säger att man måste planera sitt sexliv precis som alla andra aktiviteter. Skriva in dem i kalendern som gympasset eller afterworken med jobbet. Min man tycker att det är löjligt och osexigt.

Jag behöver mer tid för att bli tänd. Det är inte det att jag inte kan bli upphetsad men det är oftast på jobbet på eftermiddagen. Jag känner hur det pirrar till och messar ”jag är på väg hem” till min man.

Annons

Sen öppnar jag ytterdörren hemma och det ligger hundra skor huller om buller i hallen och överfulla soppåsar som ingen gått ut med – då försvinner lusten. Men min man är på mig som en iller: ”Var det inte du som ville ha sex?” Charmig men krävande. ”Okej då! Lika bra att få det gjort”, känns det som. Orgasmen kan jag fixa själv när han somnat.

Det som också retar mig är att han skyller på mig om han inte får upp den en fredagskväll efter en hel flaska rödvin och en blodig entrecote. Jag är inte tillräckligt sexig. ”Älskling, du kan väl ta på dig de där svarta stringtrosorna”, kan han säga. Ta på dig dem själv, tjockhuvud, tänker jag då. Hur sexig är du? Med din stora ölmage.

Ibland tror jag att jag skulle ha bättre sex med en kvinna. Läste i en tidning att de flesta är lite bisexuella. Jag har aldrig prövat men en gång kände jag liksom en stöt i underlivet när jag fick fotmassage och pedikyr på ett lyxigt spa. Men det kanske bara är naturligt…

Annons

Anne, 50 plus: Kanske otrogen

Att operera bort livmodern blev ett lyft för sexlivet. Efter tre förlossningar hade slidan blivit ganska uttänjd. Operationen gjorde att jag fick ett tajtande plastikingrepp på köpet. Det gör att jag känner mig mer säker.

Samtidigt störs jag av alla sexiga, perfekta kroppar i reklamen. Unga tjejer med djupa urringningar. Även om min man – vi har snart varit gifta i 25 år – säger att det är mig han älskar och att jag är den sexigaste som finns hör jag ”för min ålder” i undertexten.

Jag är helt enkelt avundsjuk. För bara några år sedan kunde jag mäta mig med vem som helst. Så kom klimakteriet och allt rasade, hängbröst – ”pattarna hänger som våta lovikkavantar”, som en manlig komiker skämtade om i en ståupp show. Sådadana skämt stör mig. Det är inte roligt!

Det där med att känna sig vacker och uppvaktad har stor betydelse. Även om man vet att männen bara vill ligga så faller jag ändå för komplimanger som: ”Du är så snygg så jag blir alldeles knä svag, är du verkligen 50 år?”

Annons

Det finns en kille på jobbet som skämtar lite väl närgånget och tar tag i mig när han går förbi till kaffeautomaten. Han är nog bara 30 … Men att vara otrogen –nej, eller ja, kanske. Man lever bara en gång…

Gunilla, 60 plus: Orgasm ger energi

Det är så otroligt komplext att prata om sex nuförtiden. Tjejer får ta för sig. Samtidigt går mycket bakåt. Det här sexistiska. Killar tafsar på tjejer. De gjorde de på min tid också men det fick man inte prata om. Hela tiden sprang man runt och var ett slags objekt. Väldigt omedveten, tänker jag när jag tittar tillbaka på mig själv.

På 70-talet var sexualiteten mjuk och fri. Upplevelsen av sexdebuten handlar mycket om hur mycket blygsel man har för sin kropp. Jag var 14 år, han var 17 och vi var jättekära. Vi sprang hem på frukostrasten och hade sex i hans mammas säng. Jag var inte rädd att bli med barn. Vi skulle gifta oss. Den där otroliga ungdomskåtheten. Han gjorde mig oblyg för resten av livet.

Annons

Jag har sedan dess känt mig säker i min sexualitet och alltid varit sexuellt aktiv men inte promiskuös. Nu när jag fyllt sextio är sexlivet som en medicin. Varje orgasm ger energi.

Jag har alltid velat ha en stor familj. Det har jag också lyckats med. Men det blev bara ett biologiskt barn. Nu är jag för gift för andra gången och älskar mina bonusbarn och -barnbarn.

Inger, 70 plus: Sexleksaker är kul

Min man och jag har varit gifta i mer än 50 år. Han har alltid varit den som tagit initiativet när det gäller sex. Tjatat på mig att vi skulle ladda ner porrfilmer på semesterhotell utomlands, köpt sexleksaker och sådant. Jag har hållit tillbaka – har tyckt att det ska kännas mer naturligt. Bada nakna från båten i sommarnatten, ha sex på stranden där ing en ser. Då vaknade min åtrå.

Alkoholen och hans stän diga flirtande har förstört mycket. Förr blev vi ovänner på varenda fest. Nu orkar jag inte skälla på honom längre. Jag har mer makt nu. Blodtrycksmedicinen har gjort att hans penis inte är lika mallig längre.

Annons

Jag själv fick en riktig sextopp efter pensionen. Från att vara den moraliska har jag blivit lite ”porrig”. Han njuter också av mitt friare jag. Han köper dildos – hudfärgade, som ser ganska naturliga ut, inga jättesnoppar och de får inte föra väsen. Materialet är viktigt. Gummi funkar inte, då kliar det. Det vet han nu. Under de senaste åren har han lagt ner en hel förmögenhet på sexleksaker. Han vill gärna att vi förnyar oss. Just som jag lärt mig hantera en massagestav har han köpt en ny. ”Låt det vara. Nu har jag ju en som fungerar”, protesterar jag. Men vi tyc ker båda att det är kul och njutbart.

Tänk om våra barn och barnbarn visste… Jag är livrädd att vi ska råka ut för en olycka och att de ska hitta alla våra sexleksaker. När vi åker på semester brukar jag slänga allt – utan att säga något till min man.

Så länge vi är friska tror jag att vårt sexliv kommer att bli bättre och bättre. Det är viktigt att hålla sig i form och vara rörlig.

Sköra slemhinnor åtgärdar jag med vanlig barnolja från vilken butik som helst. Man behöver inte några dyra specialoljor med doft, det bara stör.

Annons