Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

När i livet har kvinnor bäst sex? Forskningen ger oss svaret

25 sep, 2023 
Som ung är alla sexuella erfarenheter nya – på gott och ont – och de flesta minns tonåren som en spännande tid.
Men faktum är att sexlivet blir härligare, och att orgasmerna blir bättre, när man blir äldre.
I alla fall om man ska tro forskningen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kicka igång sexlivet - med sexologens tipsBrand logo
Se också: Kicka igång sexlivet - med sexologens tips

Vid vilken ålder i livet får kvinnor sina bästa orgasmer? Och vid vilken ålder kan de ha sina mest ohämmade sexupplevelser?

Många associerar ohämmade sexupplevelser med den experimentella andan vi hade som unga, när sex fortfarande var nytt. Men faktum är att ”sexuell visdom” kan överbrygga det gapet och forskning visar att äldre kvinnor får fler och bättre orgasmer.

Så när i livet har kvinnor bäst sex? Vi har tagit del av flertalet studier som reder ut vilken som är den optimala åldern, eller åldersspannet, där kvinnor har bäst sex.

Fler och bättre orgasmer efter 36

En studie som genomfördes på uppdrag av preventivmedelsappen Natural Cycles, lät 2,600 kvinnor svara på frågor om njutbart sex – och resultaten är mycket uppmuntrande – de visar nämligen svart på vitt att sexet blir bättre med åldern.

Annons

Deltagarna i studien delades in i olika åldersgrupper: 22 år och yngre, 23-35 och 36 och äldre.

Studien visade att majoriteten i den senare kategorin, närmare bestämt hela 80 procent, känner sig attraktiva och sexiga. Bara hälften av alla under 36 hade samma känsla kopplad till självbilden.

86 procent i den "äldre" gruppen rapporterade dessutom att de haft njutbart sex den senaste månaden. Inte bara njutbart – fler och bättre orgasmer jämfört med när de var yngre.

Finns ingen åldersgräns för när sexet är som bäst

Amanda Bonnie, talesperson för appen Natural Cycles, berättar varför resultatet är viktigt. Det är en signal som går emot den vanliga uppfattningen om att sexlivet skulle bli sämre när man blir äldre.

Enkätsvaren visar tvärtemot att sexuella upplevelser blomstrar med åldern, eftersom självkänsla och kroppstrygghet har blivit starkare.

– Studien skickar ett budskap om något som alla kvinnor förmodat ett tag, nämligen att man med åldern lär känna sin kropp bättre, blir självsäkrare och därmed kan ha mer trivsamt sex. Det är uppmuntrande att det inte finns någon åldersgräns för när sexet är som bäst, sa hon till Daily Mail i samband med undersökningen.

Annons

Sexlivet efter 60: Svenskar är nöjdast i Europa

I en studie som dejtingsajten Match.com lät göra 2018, med 5,000 amerikanska deltagare, visade resultatet att den optimala åldern för kvinnor att ha bäst sex var 66 år.

I Europa rådde det däremot delade meningar om sex efter 60 år.

En tysk studie visade på en nedslående slutsats, nämligen: ”ju äldre individen är, desto mer missnöje uttrycker den över sexlivet”.

Men svenska 60 plussare drar upp Europasnittet. Forskning kring svenska seniorers sexvanor visar nämligen på att 76 procent i åldern 60 plus har tillfredställande sex. Härligt!

”Sexuell visdom” överbryggar ålder

Ett forskarteam i USA har dessutom bevisat att SQoL (sexual quality of life, alltså sexuell livskvalitet) inte är påverkas negativt av ålder.

Deras studie visar att ”ju äldre man blir, desto mer prioriterar man kvalitet över kvantitet”.

Deras slutsats är att erfarenheter och färdigheter man har som äldre, väger upp för eventuella åldersrelaterade fysiska hinder. Något som kallas för ”sexuell visdom”.

Den sexuella visdomen överbryggar alltså åldersklyftan – och därmed kan sexlivet vara tillfredställande hela livet!

Källa: Daily Mail och The Guardian

Annons