Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så kan du förlänga ditt liv – bli optimist och följ dessa fyra råd

17 jan, 2022 
AvLukas Ernryd
Till vänster läkarn Bertil Marklund, till höger, ett gäng glada pensionärer.
Drick kaffe, något glas vin och gå 4400 steg om dagen. Då har du gjort en hel del för att förlänga ditt liv. Och glöm inte att förbli optimist!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i söndags som läkaren Bertil Marklund framträdde i Nyhetsmorgon. Han har ett förflutet som professor inom allmänmedicin och folkhälsa och är fortfarande en aktiv forskare. Han är även författare till boken Tio tips: lev tio år längre och må bättre.

Tillsammans med journalisten Linn Asterby gör han också podden med titeln Så lever du längre som hade premiär några dagar in i det nya året 2022.

Se också: 5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nuBrand logo
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

Utrustade med de senaste forskarrönen går Bertil Marklund på djupet med alla hälsotips som kan addera extra år till människans liv.

Annons

- Hälsolivet ska vara roligt, sa Bertil Marklund i Nyhetsmorgon. Jag gillar enkla tips med stor effekt. De gör att man kommer igång.

I sin research letar Bertil framför allt efter metastudier, det vill säga studier som väger samman resultat från flera studier som tittat på samma sak.

– Dessa slags studier gillar jag.

Han berättade i TV4 att ett långt liv inte bara handlar om kost och motion. Det handlar heller inte bara om generna, som var i ropet när Bertil pluggade medicin en gång tiden.

– Då pratade man mycket om att det är generna som styr. Men i dag visar forskningen att generna har en underordnad roll. Det är livsstilen som spelar den största rollen. Det är du och jag som styr.

Då föddes idén hos honom att istället börja titta efter friskhetsfaktorer. Hur kan du stärka din kropp så att du inte blir sjuk?

Annons

– Detta istället för att vänta på att man blir sjuk och sedan behandlas.

Så vad har Bertil kommit fram till? I TV4 presenterade han följande råd.

Fem råd för ett längre liv

1. Gå 4400 steg

Vi har länge fått höra att vi ska gå 10000 steg om dagen. Men enligt Bertil har det rådet ingen vetenskaplig grund. Däremot finns ett annat stegantal att rikta sig efter.

– Jag har tagit del av en studie med över 16000 kvinnor i 70-årsåldern. I den mättes deras steg i flera år. Den visar att damerna som gick 4400 steg levde längre än de som gick lite mer än 2000 steg.

Det intressanta är att hälsoeffekten ökar rejält upp till 4400 steg, för att sedan fortsätta i viss utsträckning upp till 7000 steg, men sedan uteblir effekten.

2. Drick 1-2 glas vin

Bertil säger att vin-rådet är omstritt, men han har tittat på en väldigt omfattande studie från England med 65000 personer.

Annons

– Man ser tydligt att 1-2 glas vin om dagen har en god effekt vad gäller minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, och även för hjärtdöd. Men viktigt är att man ligger under riskdrickandet som är 10 glas i veckan.

En anledning till vinets hälsofördel tros vara den rikliga mängden antioxidanter.

– Men effekten kommer bara från medelåldern och uppåt, det vill säga från 50-års ålder. Under det finns ingen hälsoeffekt alls.

3. Drick 3-4 koppar kaffe

Bertil konstaterar att 3-4 koppar kaffe ger en mindre risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och demens.

– Det är som är lite kul är att det ska vara bryggkaffe, helst svart. Det finns ett ämne i kaffet som höjer blodfettet, men det fastnar i filtret när man gör brygger det.

4. Munhygien

Redan på 80- och 90-talen visste man att personer med dålig munhälsa och som led av inflammation i tandköttet, levde sex år kortare än folk med frisk munhåla.

Annons

– Idag vet vi att inflammation ger blödningar. Det måste man söka vård för. Annars letar sig bakterier in i kärlen och de sätter sig på hjärtklaffarna och förstör dem.

5. Optimism

Här konstaterar Bertil något som många av oss redan kanske anat. Att optimister har roligare liv, bättre jobb och fler vänner. Men det stannar inte där.

– De lever också sju år längre än pessimister. Det är verkligen kul att ha sett detta i studierna.

I podd-avsnittet om optimismens kraft, säger han att ingen föds till pessimist och att alla kan lära sig bli optimister.

– Det finns en enorm hälsopotential att bli optimist.

Faran med att vara pessimist är att man går omkring och tänker på att livet är så besvärligt.

– Man tänker på sina problem eller skapar problem i förskott. Då skapas en inre stress som ger inflammationer som ökar farten på åldrandet och minskar skyddet mot sjukdom och död.

Dessutom blir pessimisten trött av sitt ältande.

– Det tar energi att oroa sig och vara arg, den energin kunde använts till att lösa problem eller ha roligt. Det är det optimisten ägnar sig åt.

Se också: 5 saker du bör göra för din psykiska hälsa

5 saker du bör göra för din psykiska hälsaBrand logo
5 saker du bör göra för din psykiska hälsa
Annons