Så kan du lindra rosacea

Rosacea eller vuxenakne?
Akne är inte bara ett problem för tonåringar - även många vuxna lider av akne. Ofta i onödan - för det finns hjälp att få! I veckan Allas har vi ett reportage om hur du kan bli kvitt akne. Men det kan vara svårt att skilja vuxenakne från rosacea - läs mer om den kroniska hudsjukdomen här.

Skillnad mellan rosacea och vuxenakne

Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en kronisk hudsjukdom som heter rosacea. Rosacea ger en kraftig rodnad framför allt kring näsan och på kinder och panna. Symtomen skiftar mellan olika personer och ingen vet i dag varför somliga drabbas och andra inte. Rosacea smittar inte.

Symtom rosacea

Hudbesvären kommer ofta i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Det här är vanliga symtom:

Det sticker eller känns varmt i huden.

Huden är röd.

Du har vidgade ytliga blodkärl.

Du har knottror eller små blåsor fyllda med var.

Källa: 1177

Besvären är symtom på en inflammation, som ibland påverkar de ytliga kärlen i ansiktet. De sväller upp och orsakar rodnad, särskilt i samband med träning och solande.

Ungefär tre procent får även finnar.

De brukar gå att behandla, antibiotika har bra effekt, det verkar dämpa svullnaden men fungerar bara mot finnarna. Rodnaden är svårare att behandla, där används mest laser och täckande krämer.

En del tycker att de blir bättre i huden under sommaren – andra upplever en försämring. Då ska man undvika för mycket sol och använda bra solskyddskräm.

Medel som kan hjälpa mot rosacea

• Receptfria Rosazol och Rozex, gel och kräm, finns på apoteket. Innehåller en låg dos antibiotika som inte verkar mot bakterier, men ändå dämpar inflammationen i ansiktet.

• Ett antiinflammatoriskt medel finns i den nya receptbelagda krämen Soolantra.

• Andra medel är receptbelagda krämerna Finacea och Skinoren.

• Mirvaso är ett läkemedel som tar bort ansiktsrodnaden. Det innehåller brimonidin, och är en receptbelagd gel som verkar på en halvtimme med bestående effekt under cirka tolv timmar. Det kan användas dagligen eller bara vid tillfällen då rodnaden kan kännas besvärande.

Läs också: Malins hudproblem försvann med ny oväntad behandling!