Så kommer du igång med träningen igen

FOTO: Shutterstock/TT

Efter en lång lat sommar kan det kännas svårt att hitta motivation till att motionera... Kanske är du osäker på vilken träningsform som passar dig och hur du ska komma igång? Här är expertens bästa råd!

Här är träningscoachen Camilla Soinis bästa tips till dig som vill ta tag i träningen på nytt, eller till dig som är ovan motionär.

Hur kommer man i gång med träning efter en lat sommar?

– Pröva olika träningsformer som verkar roliga. Utbudet är enormt. Gillar du att dansa? Gå en buggkurs! Älskar du att promenera? Då kanske golf är något för dig. Är du sugen på att träna på gym? Boka ett introduktionspass med gymmets tränare. Vi finns här för din skull och blir glada när nya personer vill träna med oss. Berätta att du är ny om du går på gruppträningspass, då får du den bästa hjälpen!

Se även: 3 övningar för en god morgon
1:12

Efter reklamen: Se även: 3 övningar för en god morgon

(1:12)

Slå på ljud

– Tycker du att tröskeln till träningen känns hög? Är du rädd för att andra ska se att du är ny och kanske gör fel? Oroa dig inte, alla har fullt upp med sitt eget. Ta med en kompis så känns det säkert lättare.

Träningscoachen Camilla Soini ger goda råd för den som vill träna.

Träningscoachen Camilla Soini är verksam i Luleå.

FOTO: Birgitta Lindvall Wiik

Passar alla träningsformer alla?

– Nästan alla träningsformer går att anpassa individuellt. Det finns alltid alternativa övningar för den som exempelvis har ont i ett knä eller en axel. Det gäller bara att du hittar en träningsform som du tycker är rolig. Det kan vara allt ifrån boxning till padel. Den roliga träningen är den som blir av. Våga testa dig fram!

Hur många gånger i veckan behöver man träna för att bli bättre/starkare/snabbare?

– Om du vill bli starkare i kroppen vid exempelvis styrketräning behöver du som är 50 plus träna tre gånger i veckan för att få resultat. Kontinuitet är viktig för att göra framsteg inom all träning. Generellt tycker jag att vi bör röra på oss 30 minuter om dagen, varav 2-3 gånger i veckan ska vara i en intensitet som kräver att du behöver duscha efteråt. Alla kan prioritera en halvtimme om dagen till någon form av träning. En promenad, styrkeövningar med din egen kropp på altanen eller vardagsrumsgolvet räknas också!

– När jag var hemma med två små barn hann jag bara gå på gymmet en gång i veckan, men jag promenerade med vagnen vart jag än skulle.

Se även: 5 anledningar till att styrketräna
1:09

Efter reklamen: Se även: 5 anledningar till att styrketräna

(1:09)

Slå på ljud

Hur vet man vilken träningsform man ska välja?

– Pröva dig fram! Våga testa olika träningsformer. Kanske visar det sig att du fastnar för något helt nytt som du aldrig kunnat tänka dig.

Hur motiverar man sig att fortsätta träna?

– Sätt upp rimliga mål. Även det kan din tränare hjälpa dig med. Vill du klara av att springa fem kilometer? Följ ett program som går fram i lagom takt så att du inte skadar dig men gör framsteg. Det kommer att sporra dig att fortsätta. Det finns massor av inspiration att hämta på nätet.

– Träna gärna med vänner eller arbetskamrater. Det är svårare att stanna i soffan om du lovat någon annan att hänga med på rundan eller gymmet.