Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Oroväckande många kollar inte kroppen efter knölar

13 okt, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, en kvinna undersöker sitt ena bröst, till höger Rosa bandet.
En ny undersökning visar att många saknar kunskap för att undersöka kroppen efter förändringar. Därför svarar också många att de inte alls klämmer på sin kropp så som man borde.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De flesta vet att man bör ha en rutin för att undersöka sin kropp efter knölar. Det kan leda till en upptäckt som sedan kollas upp av läkare.

Förändringen kan visa sig vara cancer men ju tidigare tumören upptäcks, desto godare chanser finns för att bli frisk igen

Se också: Ta kontroll över dina bröst – upptäck cancer tidigt

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigtBrand logo
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

Fyra av tio svarar nej

Men en ny Sifo-undersökning, som tagits fram på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att fyra av tio personer svarar nej på frågan om de kontrollerar kroppen för att upptäcka knölar. Nästan lika många uppger att de saknar kunskap för att kunna undersöka kroppen på rätt sätt.

Annons

Annika Svedberg, chefapotekare på Apotek Hjärtat, berättar att en följd av pandemin är att färre rutinkontroller har gjorts inom vården, vilket lett till att färre cancerfall upptäckts.

– Därför är vikten av självundersökning av kroppen viktigare nu än någonsin, säger hon i ett pressmeddelande.

Många oroar sig

Enligt undersökningen uppger också nästan var femte person procent att de oroat sig mer över att inte upptäcka eventuella sjukdomar under pandemin. Men det bästa sättet att minska oron är att hålla koll på sin kropps förändringar. Därför är det en god idé att regelbundet undersöka sig själv.

Se också: Hör vad Malmös kvinnor har att säga om bröstcancer

Se vad kvinnor i Malmö har att säga om bröstcancerBrand logo
Se vad kvinnor i Malmö har att säga om bröstcancer

Under Rosa bandet-månaden har vi på Allas publicerat många artiklar som handlar om bröstcancer och hur man undersöker sig.

Annons

Undersökningen i korthet

• Fyra av tio (43 procent) svarar nej på frågan om de undersöker kroppen efter knölar och förändringar, för att upptäcka eventuella sjukdomar.

• Totalt uppger 37 procent att de inte har tillräckligt med kunskap kring hur man undersöker kroppen.

• 42 procent av männen undersöker kroppen, men samtidigt svarar hela 58 procent att de inte har tillräcklig kunskap om hur man undersöker kroppen. Ser man istället till de kvinnliga respondenterna uppger 16 procent att de inte har kunskap om hur man undersöker kroppen.

• 18 procent uppger att de oroat sig mer över att inte upptäcka eventuella sjukdomar under pandemin.

Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat och bygger på 2300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 15 och 26 juli 2021.

Fakta: Apotek Hjärtat

Annons