#kollaknölen – Vi uppmärksammar bröstcancer

#kollaknölen

Foto: TT/Shutterstock

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer som drabbar kvinnor. 80 procent överlever, och hela 2 av 3 fall upptäcks via mammografi. Under oktober uppmärksammar vi bröstcancer i samband med kampanjen Rosa bandet och uppmuntrar våra läsare att #kollaknölen. Läs våra reportage och artiklar här!
1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Var fjärde kvinna litar inte på mammografiresultatet

En fjärdedel av kvinnorna litar inte fullt på resultatet som mammografin visar. Det framgår av en ny undersökning som allas.se har genomfört. Och de har fog för oron. För trots ett världsledande screeningprogram missas en tredjedel av alla tumörer – ofta på grund av täta bröst.

#kollaknölen
Var fjärde kvinna litar inte på mammografiresultatet

Här är allt du behöver veta om mammografi

Sedan mammografi infördes i slutet av 1960-talet har dödligheten i bröstcancer minskat. Det är en viktig undersökning som väljs bort av var femte kvinna. Här är allt du behöver veta.

#kollaknölen
Detta är mammografi – allt du behöver veta

Marie Olsson-Nylander om sin bröstcancer

Som att ha en färdig resplan med nya mål hela tiden. Så beskriver tv-kända inredaren Marie Olsson-Nylander den tuffa och intensiva behandlingstiden. ”Jag blev en fajter under cancern, sedan blev det bara tomt.” I dag vet hon att det finns en väg ut, ett liv på andra sidan.

#kollaknölen
Tv-inredaren Marie Olsson-Nylander: ”Först efteråt kom tankarna på döden”

Så här undersöker du dina bröst

Kvinnor som undersöker brösten regelbundet upptäcker lättare eventuella förändringar. Lär känna dina bröst – det kan rädda liv!

#kollaknölen
Så undersöker du dina bröst – steg för steg

Bröstcancer i siffror

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och varje år får närmare 8000 kvinnor diagnosen. 80 procent av de drabbade överlever – ju tidigare det upptäcks desto större är chansen. Här är bröstcancer i siffror.

#kollaknölen
Så många kvinnor drabbas av bröstcancer varje år

Nettan opererade bort bröst och äggstockar

För snart fem år sedan fick Nettan Johansson beskedet att hon har en genförändring som innebär stor risk att drabbas av bröstcancer och äggstockscancer. Trots att hon kände sig säker på att operera bort allt i förebyggande syfte har processen varit tuff mentalt. ”Det har varit en känslomässig berg- och dalbana”, säger hon.

#kollaknölen
Nettan opererade bort bröst och äggstockar: ”Kändes om att jag bar på en tickande bomb”

1 av 5 går inte mammografi

Många kvinnor går inte på cancerscreeningar trots att undersökningarna kan rädda liv. Det visar en ny rapport av Cancerfonden.

#kollaknölen
En av fem kvinnor går inte på mammografi

Ghadeh fick aggressiv bröstcancer under graviditeten

Ghadeh var gravid med andra barnet när hon fick chockbeskedet: aggressiv bröstcancer. Efter många tårar vid första chocken beslöt hon sig för att ta kontroll över livet och inte låta sjukdomen påverka sonens första tid. ”Det smärtade så att se min familj lida på grund av mig”.

#kollaknölen
Ghadeh fick aggressiv bröstcancer under graviditeten

Experterna om livet efter cancern

#kollaknölen
Nettan opererade bort bröst och äggstockar: ”Kändes om att jag bar på en tickande bomb”

Ett cancerbesked innebär en psykisk kris för den som drabbas, även om de flesta blir friska. Och efteråt väntar ofta en stor ensamhet. Även för de som står nära kan det kännas svårt. ”Då är det viktigt att veta att det finns hjälp att få”, säger kuratorn Pia Ganmark.

#kollaknölen
Så fungerar cancerrehabilitering för drabbade och anhöriga

Zandra opererade bort brösten för dotterns skull

Cancern tog Zandras mamma, moster och mormor. För att själv inte drabbas har Zandra opererat bort båda sina bröst – och näst på tur står äggstockarna. ”Vi har ett så otroligt dåligt sjukdomsmönster i familjen, jag vill göra allt jag kan för att bryta det”, säger hon.

#kollaknölen
Zandra opererade bort sina bröst för dotterns skull

Se vad kvinnor i Malmö säger om bröstcancer:

2:36

Efter reklamen: Se vad kvinnor i Malmö har att säga om bröstcancer

(2:36)

Slå på ljud

Så här ser årets Rosa band ut

Cancerfondens Rosa bandet-kampanj pågår under oktober varje år med syftet att samla in pengar till forskning, sprida kunskap om cancer och hur man kan minska sin risk att drabbas av bröstcancer.

#kollaknölen
Så här ser årets Rosa band ut – hon är designern bakom

Gentester kan upptäcka risk för bröstcancer

Gentester kan rädda liv – men också skapa onödig oro. Det kan ibland vara svårt att tolka resultatet och avgöra tillförlitligheten. ”Det är viktigt att få stöd och vägledning från vårdpersonal”, menar Anna Rosén forskare och genetiker vid Umeå Universitet.

#kollaknölen
Gentester – en genväg till att upptäcka risk för bröstcancer

Hon valde att bli plattbröstad efter cancern

När Sofia Jigrud drabbades av bröstcancer opererades båda hennes bröst bort. Men istället för att ersätta dem med implantat valde hon – mot läkarnas inrådan – att bli plattbröstad. Nu jobbar Sofia för att fler bröstcanceröverlevare ska ges samma möjlighet.

#kollaknölen
Sofia sa nej till nya bröst efter cancern: ”Vi behöver sluta gömma oss”

Alla har inte samma chans till nya bröst efter operation

I en ny rapport från Bröstcancerförbundet visas stora regionala skillnader om information av bröstrekonstruktion efter en operation.

#kollaknölen
Efter operationen – alla har inte samma chans till nya bröst

Visste du att du inte ska använda deodorant vid mammografi?

Visste du att deodorant, antiperspirant och parfym kan påverka din mammografi – och ge ett felaktigt resultat? Vi förklarar varför.

#kollaknölen
Därför ska du inte använda deodorant inför en mammografi

Förkylningsvirus kan utplåna cancertumörer

Forskare har lyckats få ett vanligt, harmlöst förkylningsvirus att slå ut cancertumörer, bland annat vid bröstcancer. Fördelen med virusmetoden är färre biverkningar.

#kollaknölen
Vanligt virus får cancertumör att begå självmord

Matilda fick kämpa för rätten att vara platt efter bröstcancern

Matilda Lindmark, 32, drabbades av bröstcancer förra året. När hon berättade för läkaren att hon ville ta bort båda brösten stötte hon på patrull. Nu är hon en av grundarna till patientföreningen Plattnormen, som verkar för att alla kvinnor själva ska få bestämma över sin kropp i samband med en bröstcanceroperation.

#kollaknölen
Matilda fick kämpa för rätten att vara platt efter bröstcancern

Årets viktigaste accessoar av Carin Wester

Designern Carin Wester har designat årets kollektion för Scarfs for Scars för att uppmärksamma bröstcancer och samla in pengar till forskningen. Idag släpps scarfen exklusivt på Åhléns.

Årets viktigaste accessoar – Carin Wester designar scarf för bröstcancerforskningen

Det här ska du inte säga till någon med bröstcancer

Att var anhörig innebär stress och press. Här får du guidning.

#kollaknölen
10 saker du inte ska säga till någon med bröstcancer

Kända kvinnor berättar om sin kamp mot bröstcancer

Bröstcancer drabbar nära 9 000 kvinnor i Sverige varje år och tack vare forskningen och nya behandlingsmetoder överlever allt fler sjukdomen. Här berättar åtta kända kvinnor om sin kamp mot cancern.

#kollaknölen
8 kända svenska kvinnor om sin kamp mot bröstcancer

Gift från bin kan döda bröstcancerceller

Ett ämne som finns i gift från honungsbin kan stoppa tillväxten av bröstcancerceller, visar en ny studie. Särskilt effektivt verkar giftet vara mot trippelnegativ bröstcancer, som annars är svår att behandla.

#kollaknölen
Forskning: Gift från bin kan döda bröstcancerceller

Johanna skriver igenkännande om den obehagliga mammografin

Trots att Johanna undviker sjukhus i högsta möjliga mån går hon alltid på mammografi när hon blir kallad – men det var en smärre chock första gången

Johanna: Åh nej! Jag glömde raka mig under armarna inför mammografin!

Det här visste du inte om dina bröst

Bröst har många roller i samhället – de har blivit en symbol för kvinnlighet och en sexualiserad kroppsdel, samtidigt som det är våra bebisars matstation.Men vad vet du egentligen om bröst?Här är 10 oväntade fakta som du kanske inte hade koll på!

#kollaknölen
10 saker du inte visste om dina bröst

Fina produkter som stöttar Rosa

Det finns många olika sätt att stötta Cancerfonden på i år – vi har hittat allt från disktabletter till fina accessoarer som stödjer cancerstiftelsen Rosa bandet.

10 fina produkter som stöttar Rosa bandet och bröstcancerfonden

Smarta bilden hjälper kvinnor att undersöka sina bröst

Den här smarta bilden kan rädda liv och få allt fler kvinnor att upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede. Här är 12 symtom att se upp med!

#kollaknölen
Smarta bilden hjälper kvinnor att upptäcka bröstcancer

Så funkar bröstrekonstruktion efter bröstcancer

Att operera bort ett bröst i samband med en bröstcancerdiagnos kan vara både omtumlande och traumatiserande. Många väljer att genomgå en bröstrekonstruktion för att återfå sina former. Jessica Gahm, biträdande överläkare inom plastikkirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset, berättar om vilka olika metoder som finns och vilka risker man som patient bör känna till.

#kollaknölen
Bröstrekonstruktion efter bröstcancer – så funkar det

Studie visar: Motion är bra vid bröstcancerbehandling

Att träna hårt samtidigt som man genomgår en tung cancerbehandling kan ge mer ork. En svensk studie har visat att fysisk träning förbättrar hälsan både vid bröstcancerbehandling och efteråt.

#kollaknölen
Ny svensk studie: Motion bra vid bröstcancerbehandling

Invandrarkvinnor missar ofta mammografier

Kvinnor med invandrarbakgrund löper större risk för att dö i bröstcancer jämfört med kvinnor födda i Sverige. Anledningen är att de i större utsträckning uteblir från sin mammografiscreening när kallelsen kommer, vilket är ett problem som vården de senaste åren försökt komma tillrätta med. "Vi får inte tappa den här gruppen, vi måste lära oss att ta hand om de här kvinnorna", säger mammografiläkaren Karin Leifland.

#kollaknölen
Bröstcancer: Invandrarkvinnor missar ofta mammografier

Skräddarsydd behandling mot bröstcancer

Det finns ljus och hopp! Allt fler kvinnor överlever bröstcancer och forskarna kämpar ständigt för att det talet ska öka ännu mer. Här är några saker att känna till kring behandling.

#kollaknölen
Skräddarsydd behandling mot bröstcancer

Så förändras dina bröst genom åren

allas.se älskar bröst – i alla olika storlekar och färger! Har du koll på hur dina fina bröst förändras under en livstid?

#kollaknölen
Det här händer med dina bröst – i alla åldrar