Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny svensk studie: Motion bra vid bröstcancerbehandling

10 okt, 2019 
Margaretha Eldh
Kvinna stretchar efter ett träningspass
Att träna hårt samtidigt som man genomgår en tung cancerbehandling kan ge mer ork. En svensk studie har visat att fysisk träning förbättrar hälsan både vid bröstcancerbehandling och efteråt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Man mår bra av att träna även om man samtidigt går igenom en cancerbehandling. Det bekräftades av den svenska studien OptiTrain vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Studien, där 240 kvinnor med bröstcancer deltog, visar att man mår bättre både på kort och lång sikt om man tränar under sin cytostatikabehandling.

Se också: Ta kontroll över dia bröst – upptäck cancer tidigt

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigtBrand logo
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

– Det finns stöd från forskningen både nationellt och internationellt för att fysisk aktivitet gör nytta även under cancerbehandling, säger Yvonne Wengström, professor vid Karolinska Institutet och omvårdsansvarig inom Tema Cancer på Karolinska universitetssjukhuset.

Annons

Blir piggare av träning

Syftet med studien var att ta reda på vilken typ av träning som hade bäst effekt.

Man har följt kvinnorna under en rad år och studien bekräftar att de känner sig starkare av sin träning på gymmet, trots att de samtidigt behandlats för bröstcancer med cytostatika.

– Vården har tidigare rekommenderat vila, men resultaten talar sitt tydliga språk. Symptom som svår trötthet, illamående, muskelvärk, andfåddhet och sömnsvårigheter, som många patienter lider av under behandling, minskade avsevärt med träning, visar ett flertal studier.

Yvonne Wenström är sjuksköterska och professor vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Yvonne Wenström är sjuksköterska och professor vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Att gå igenom en cellgiftsbehandling är tufft. Att då ta sig iväg för att träna mitt under behandlingstiden kan tyckas övermäktigt. Men Yvonne Wengström menar att de flesta blir piggare när de väl kommer iväg till gymmet.

Annons

Det handlar om att må bättre

– Man kan känna att man hellre vill ligga under en filt. Men när man drar sig för att träna eller röra på sig så ökar bördan av symtomen av behandlingen. Man hamnar i en ond cirkel.

Kvinnorna i studien höll dessutom vikten.

– I snitt går patienterna upp 5-7 kilo under en cancerbehandling. Det har patienterna i studien inte gjort.

Färre sjukskrivningar

Kvinnorna lottades in i tre grupper: En tränade styrka och kondition, en tränade enbart kondition och en kontrollgrupp rekommenderades träning under eget ansvar. Träningsgrupperna fick individuella träningsprogram under 16 veckors cellgiftsbehandling och tränade dessutom korta högintensiva intervallpass.

– Deltagare klarade även den intensiva träningen och mådde bra av den. Ingen skadade sig, oavsett om de tränat innan eller inte. Och även med en cellgiftsinfart i armen kunde man alltså styrketräna, säger Yvonne Wengström.

Annons

De som ingått i träningsgrupperna var också mindre drabbade av fatigue (trötthet och kraftlöshet) och betydligt mindre sjukskrivna än de övriga. Dessa resultat höll även i sig långt efter avslutad behandling.

Yvonne Wenström menar att vården överlag bör rekommendera fysisk, pulshöjande aktivitet istället för vila under cancerbehandling.

– Som cancerpatient ska man inte känna press på sig att börja tokträna och bli elitmotionär. Det handlar om att må bättre.

Annons