Nettan opererade bort bröst och äggstockar: ”Kändes som att jag bar på en tickande bomb”

Nettan Johansson sitter på en stol, ler, med en vit dörr och ett fönster i bakgrunden.
#kollaknölen

Både Nettans mormor och mamma drabbades av cancer. Dottern Elvira har 50 procents risk. "Men nu finns det möjlighet att göra något åt det", säger Nettan.

Foto: Kerstin Karlsson

För snart fem år sedan fick Nettan Johansson beskedet att hon har en genförändring som innebär stor risk att drabbas av bröstcancer och äggstockscancer. Trots att hon kände sig säker på att operera bort allt i förebyggande syfte har processen varit tuff mentalt.

– Det har varit en känslomässig berg- och dalbana, säger hon.

Det är måndag vilket betyder ledig dag för Anette, ”Nettan”, Johansson, 43 år, från skånska Södra Sandby. Ändå är det på jobbet hon helst vill ses. Frisörsalongen Ö:hedd som också är butik och café i centrala Lund är en viktig plats i hennes liv.

– Jag har varit väldigt öppen med vad jag gått igenom och fått otroligt mycket stöd av mina kunder och min närmaste kollega Annette Forslund, säger Nettan.

Se och hör Anettes berättelse här:

4:53

Efter reklamen: Nettan opererade bort bröst och äggstockar: ”Kändes om att jag bar på en tickande bomb”

(4:53)

Slå på ljud

Allt började med ett blodprov på Onkologen i Lund i december 2016. Bakgrunden var att Nettans mamma drabbats av cancer två gånger, först i äggstockarna som 55-åring och femton år senare även i brösten.

– Trots att min mormor gick bort i underlivscancer när hon var ung ringde inga varningsklockor hos någon av oss. Det var först när onkologen föreslog ett gentest som vi blev medvetna om risken, säger Nettan.

Efter en kartläggning blev det tydligt att det fanns många i släkten som haft cancer.

– För mig var det självklart att testa om jag har genförändringen, men min syster behövde tid att fundera, säger Nettan.

Efter tre månader blev Nettan och hennes syster Annica kallade för att få resultatet. Det visade att Nettan hade en förändring i BRCA1-genen som innebär stor risk att drabbas av bröstcancer och äggstockscancer, men inte hennes syster.

En av fem kvinnor går inte på mammografi

– Det var en chock och lättnad på samma gång. Jag stängde in mina känslor där och då, det kom först när jag var hemma igen, säger Nettan och minns att hon gick in till grannen samma kväll.

– Det blev både skratt och tårar. Sedan gick vi ut och gjorde snöänglar, för man måste ju fortsätta leva, trots allt.

Sjukvården rekommenderade att ta bort äggstockarna

Tiden efter beskedet kantades av mycket information och svåra beslut att fatta. Rekommendationen från sjukvården var att ta bort äggstockarna direkt och vänta några år med brösten, och i stället kontrollera dem regelbundet.

– Trots att jag kände mig säker på att ta bort allt så fort som möjligt var det en stor mental process. Jag hade redan en dotter men hade precis träffat en kille som inte hade några barn. Det var många tankar som flög genom huvudet, säger Nettan.

När beslutet var fattat dröjde det inte många månader innan äggstockarna opererades bort. Redan en vecka efter operationen var Nettan tillbaka på jobbet igen.

– Jag hade väldigt ont den första tiden men som egenföretagare är det svårt att vara borta för länge, säger Nettan.

Jag såg framför mig alla behandlingar som mamma gått igenom.

Där och då började en tuff och, skulle det visa sig, lång väntan på bröstoperation. Först följde en lång utredning för att fatta beslut om hur rekonstruktionen av brösten skulle gå till. Ett ärr på magen efter en operation i barndomen gjorde det omöjligt att ta vävnad från buken. En bokad operationstid 2018 bokades om till 2019 och sedan till våren 2020. Då kom coronapandemin och Nettan fick beskedet att hon kunde ta bort brösten men inte göra rekonstruktionen förrän senare.

– På något sätt hamnade jag mellan stolarna och man vill ju inte ligga på och tjata för mycket, säger Nettan.

Så här ser årets Rosa band ut – hon är designern bakom

Var beredd på ett cancerbesked

Hon beskriver att det var som att livet stod på vänt under dessa år. I bakhuvudet fanns hela tiden oron för att cancern skulle hinna före.

– Mina bröst kändes som tickande bomber, säger Nettan.

Vid ett tillfälle blev hon uppringd av sjukhuset efter en MR-undersökning. Man hade hittat en avvikelse och ville undersöka vidare med mammografi. När Nettan satt och väntade på resultatet fick hon veta att man ville göra ett ultraljud.

– Då kom tårarna och all rädsla. Jag var övertygad om att det var cancer och såg framför mig alla behandlingar som mamma gått igenom, säger Nettan.

Nettan Johansson ler med suddig grönska i bakgrunden.

Foto: Kerstin Karlsson

Men det var falskt alarm och Nettan ställde in sig på operation i april 2020. Strax före operationen ordnade vännerna en avskedsfest för Nettans bröst.

– Det var jättekul, vi åt mammografikex och bröstbakelser och lekte lekar med brösttema, säger Nettan och skrattar.

Men även denna operationstid slutade med besvikelse. Först den 19 november 2020 rullades Nettan slutligen in i operationssalen. Efter fem timmar var brösten borta och implantat på plats under bröstmuskeln. Nu väntade månader av konvalescens, den första tiden med dränageslangar från bägge brösten.

– Jag var förberedd på att det skulle göra ont. Men jag hade inte kunnat föreställa mig den smärtan. Samtidigt kändes det som en tung sten lyftes från bröstet, säger Nettan.

Månaderna som följde var det fullt fokus på återhämtning. Hon behövde mycket hjälp och stöd för att klara av vardagen hemma.

Oroar du dig för bröstcancer?

– Syrran har varit värsta hemtjänsten och ett stort stöd och min dotter Elvira har fått hjälpa till jättemycket, säger Nettan.

Trots att det är 50 procents risk att dottern Elvira bär på samma genförändring är det inte något Nettan oroar sig för.

– Jag önskar såklart att det inte vore så, men samtidigt tycker jag det är fantastiskt att vi nu har möjlighet att göra något åt det, säger hon.

Hittade förstadier till cancer

Senare skulle det visa sig att man hittat förstadier till cancer i båda Nettans bröst. Tacksamhet är ett ord hon ofta återkommer till. Närheten till döden har fått henne att stanna upp och ta dagen lite mer som den kommer.

– Jag upplever en frihetskänsla och ett inre lugn. Det känns också viktigare att våga ta lite chanser i livet, säger hon.

Nettan har valt att vara öppen med vad hon gått igenom från dag ett.

– Alla är vi olika. Men för mig har det betytt jättemycket att dela känslor och tankar, och gjort att jag fått ta del av många andras berättelser, säger hon.

Ärftlig bröstcancer

Cirka 10 procent av all bröstcancer beror på att man ärvt en eller flera genförändringar som ökar risken att drabbas. Hittills har man hittat ärftliga förändringar, som kan orsaka cancer, i fler än femtio olika gener. Vid utredning brukar man titta på de sex viktigaste. Gentestning kan ha stor betydelse, inte bara för att upptäcka ärftlighet, men också för valet av behandlingsmetod. I dag finns det till exempel så kallade målinriktade behandlingar mot vissa typer av ärftlig cancer.

Se också: Ta kontroll över dina bröst – upptäck cancer tidigt

1:23

Efter reklamen: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Slå på ljud