Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så påverkar luktsinnet din hälsa och ditt mående

29 apr, 2022 
Marina Nilsson
Kvinna luktar på blommor
Somliga dofter gör oss trygga, andra får oss att rygga. Här förklarar kemiprofessor Ulf Ellervik vid Lunds universitet hur luktsinnet funkar och hur dofter kan påverka vårt mående.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad är egentligen en doft för något?

– Lukter är molekyler som är så pass flyktiga att de finns i gasform, och därför kan vi andas in dem genom näsan. Det går inte att se dem i mikroskop men man kan använda andra mätverktyg för att konstatera vad det rör sig om. Sedan kan lukter vara olika komplexa. Lukten av kaffe består till exempel av tusentals olika ämnen, där några är viktigare än andra, och tillsammans bidrar de till helhetsintrycket. En sån lukt är svår att göra en syntetisk kopia av.

Vad avgör om vi tycker att doften är god eller inte?

– Det skulle jag säga är inlärning. Vi kan lära oss att tycka om eller tycka illa om vilken lukt som helst. Sedan verkar ju vissa lukter vara svårare än andra att uppskatta. De flesta reagerar exempelvis häftigt på brandrök och ruttet kött, och där kan man misstänka att det finns något nedärvt, eftersom det är saker som kan vara farliga för oss.

Annons

Sniffar du dig trygg?

Comfort smelling, alltså beteendet att lukta på sin partner använda kläder, är väldigt vanligt. I en amerikansk studie så rapporterade 80 procent av kvinnorna och 50 procent av männen att de medvetet hade luktat på ett använt plagg som tillhörde deras partner, och att den vanligaste känslan vid ”sniffandet” var ökad trygghet. I mätningar kunde man också se hur kortisol-nivåerna (stresshormon) sjönk hos kvinnor som fick känna doften av sin partner, men i stället steg när det kände doften av en främling.

En variant av samma beteende är att sova på sin partners sida av sängen när partnern är bortrest.

– Men annars är uppfattad väldoft väldigt mycket ett uttryck för kultur och den har växlat genom tiderna. För tvåhundra år sedan skrev Napoleon till Josephine, ”kommer om tre dagar, tvätta dig inte”, och det speglar ju en annan syn på kroppslukt än vad vi har idag. Men väldigt mycket har ju med våra individuella erfarenheter att göra. Doftljuset som luktar citrongräs kan lukta gott, men inte om detta var lukten man kände när man kräktes senast...

Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Vad händer när vi luktar på något?

– Då känner vi lukten extra starkt eftersom vi suger in extra mycket molekyler. Sedan fångas molekylerna upp av luktreceptorer som finns i celler som sitter bakom näsan. Luktreceptorer skickar själva signalen till hjärnan. Det är då vi upplever det som en lukt, och vi får ofta även en känsla, eftersom luktsinnet till viss del är kopplat till minne och känslor.

kemiprofessor Ulf Ellervik, expert på dofter
Kemiprofessor Ulf Ellervik är expert på dofter och luktsinnet.

Vilken doft väcker känslor hos dig?

– Jag själv tycker ju att lukten av gamla militärtält är väldigt trevlig, och det är ju för att min pappa var militär och när han kom hem så luktade han av dessa tält.

Annons

Som alla andra djur så försöker vi ju göra oss själva så attraktiva som möjligt

Varför använder vi parfym?

Det finns väl inga andra djur som försöker manipulera sin egen naturliga kroppsdoft på det sättet?

– Jag vet inte om hundar som rullar sig i avföring har en liknande tanke? Jag känner dock inte till något annat djur som använder lukter som vi använder parfym. Men som alla andra djur så försöker vi ju göra oss själva så attraktiva som möjligt. Skillnaden är bara att vi har tillgång till så många fler verktyg för det.

Världens godaste doft!

I en studie där personer från hela världen fick rangordna dofter som goda eller otrevliga, visade det sig att även om det finns individuella och kulturella skillnader (doftprefenser är till stora delar inlärt) så finns det också saker som förenar oss. I studien visade det sig att doften av vanilj var den som var mest populär, tätt följt av doften av persika. Minst populär var doften av fotsvett!

Hur hjälper luktsinnet vår hälsa?

– På många sätt. Det är ju väldigt viktigt att kunna känna doften av brandrök exempelvis, men även om barnets blöja är full, så vi kan ta hand om det. Och utan luktsinne så blir maten vi äter väldigt tråkig, så förmodligen hjälper luktsinnet oss också att variera kosten.

Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

Finns det något jag själv kan göra för att ta hand om mitt luktsinne?

– Ja, att röka är ju en fullständig katastrof, för då förstör man luktsinnet väldigt snabbt, så det är en dålig idé ur väldigt många olika perspektiv. Sedan går det ju också att träna sitt luktsinne, och ett sätt är till exempel att maskera namnen på kryddburkarna och lukta igenom dem varje morgon.

Tips: På lukttraning.se hittar du mer tips om hur du kan stärka luktsinnet!

Annons