Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Segt sexliv efter många år tillsammans? Så väcker ni lusten igen

13 apr, 2022 
Cajsa Rännar
Ett moget par kramas i sängen och väcker lusten igen.
Går sexlivet på sparlåga efter många år tillsammans? Goda nyheter: Det är aldrig för sent att väcka lusten igen! Här tipsar sexrådgivaren om hur ni hittar tillbaka till ett borttappat samliv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att sexlivet inte sprakar och gnistrar när man varit tillsammans i många år är varken märkligt eller ovanligt. Att ens fundera på en nystart för kärlekslivet kan kännas långt bort.

Se också: Det här är de 5 vanligaste misstagen vi gör i sängenBrand logo
Se också: Det här är de 5 vanligaste misstagen vi gör i sängen

Men enligt Marika Smith, sexrådgivare och coach, är det aldrig för sent – inte ens om sexlivet stått på paus i många år.

– Jag träffar ibland par som varit tillsammans i decennier. En del av dem har inte haft en fysiskt intim relation på många år, men det betyder inte att de inte kan få det igen. Men då krävs att man är redo att öppna upp, prata och våga släppa den andra nära.

Våga prata om sex

Fast ska man verkligen alltid prata om sex? Kan det inte ta död på det mystiska och romantiska?

Annons

Marika Smith tycker inte det.

Bästa hjälpen för den mogna relationen

♥ Allt blir roligare med glidmedel. Glid-medel är inte bara en underbar hjälp för torra slemhinnor, det gör också allt lite intensivare och lite skönare. Se det som ett roligt tillägg som ökar stimulansen för båda och något som väldigt många använder, oavsett ålder.

♥ Var nakna ihop. Att vara nära på ett intimt sätt utan att det leder till sex gör relationen avslappnad och mer öppen för njutning. Ta ett varmt bad ihop, sola utan insyn, mys under en filt i tv-soffan, eller något annat ni båda tycker om.

♥ Kom ihåg att sex inte behöver innebära samlag. Torra slemhinnor och vikande erektion kan göra att det ni tidigare njutit av tillsammans inte längre är lika härligt. Prova att stimulera varandra med bara händer, tunga och läppar. Kanske hittar ni nya favoriter?

– Min erfarenhet är att vi generellt pratar alldeles för lite. Vi berättar inte vad vi tycker om eller vad vi inte tycker om och inte vad vi längtar efter eller fantiserar om. Vi tänker att vår partner ska lista ut allt det där, men tankeläsning är en svår konst. Det är bättre om vi hjälper till lite. Eller mycket.

Och i takt med att åren går kan det finnas en hel del att prata om.

– Kroppen förändras. Det är inte säkert att det som var skönt för 20 år sedan, eller 30, är det i dag.

– Nerver flyttar till exempel på sig i vulvan och vaginan och ändrar var det känns skönast. Att det som fungerade förr inte längre gör det behöver inte handla om att du inte tänder på din partner längre, menar Marika och tillägger:

Annons

– Det är kanske bara handgreppen som behöver uppdateras.

Torra slemhinnor eller sviktande erektion

Att torra slemhinnor eller sviktande erektion skulle betyda att man har mindre lust till varandra är en myt Marika vill slå hål på.

Vi kan vara precis lika sugna, det tar sig bara inte samma uttryck som det gjorde för 30 år sedan

– Båda dessa saker handlar om fysiologiska skillnader i kroppen som inte alls har med lust att göra. Vi kan vara precis lika sugna, det tar sig bara inte samma uttryck som det gjorde för 30 år sedan.

Förväntar man sig att saker ska vara som de alltid har varit kan det skapa låsningar i förhållandet som kan bli förödande för samlivet, säger Marika.

– Han känner att han inte vågar lita på erektionen och att kunna genomföra ett samlag på samma sätt som tidigare. Hon är kanske inte heller sugen på ett traditionellt samlag eftersom det ofta är mer smärtsamt och skavsårsframkallande än njutbart.

– Om man inte pratar med varandra är det lätt att båda drar sig undan och undviker närheten – och intimiteten går förlorad.

Hitta ny intimitet

Men goda nyheter: Det är aldrig för sent. Det går att hitta tillbaka till varandra, eller kanske till och med hitta en intimitet som aldrig riktigt funnits där. Och att hitta nya sätt att njuta tillsammans.

Annons

Så, hur gör man då? Börja med att väcka kropparna igen, påminn dem om att närhet är fint, njut-bart och efterlängtat. Intimitets-träning, kallar Marika Smith det.

– En hemläxa jag ofta ger mina klienter är att vara nakna tillsammans, utan att ha sex. Ta ett bad ihop, bada bastu, ligg under en filt och titta på en film, ge massage – vad som helst som känns avslappnat och mysigt.

Det här ska man helst göra då och då under flera veckor.

– Om den fysiska delen av förhållandet länge handlat om en klapp på kinden eller en snabb puss och det var länge sedan man var riktigt intima med varandra kan det ta ett tag att väcka lusten igen.

Det kan handla om att bli bekväm med sitt eget utseende, som ju förändras med åren. Att våga slappna av i den andres närhet och kunna ta emot en smekning eller en kyss på ett mer sensuellt sätt.

Krav på egen njutning

Marika Smith påminner också om att det för många kvinnor inte alltid har varit självklart att fundera kring och ha krav på egen njutning. Det kan vara ett led i att man tappar lusten.

Annons

– Sex som inte är njutbart längtar vi inte efter, så enkelt är det. Så vi behöver ställa oss själva och varandra frågan vad vi njuter av. Hur kan vi tillsammans skapa så mycket njutning att vi längtar igen och igen?

En tappad lust går faktiskt att plocka upp igen. Den är inte försvunnen för alltid.

Men hur börjar man prata med varandra om sitt samliv om man aldrig tidigare gjort det? Marika tipsar om att lyssna på ett radioprogram eller en podd ihop och ha det som konversationsstartare.

– Det är alltid enklare att prata om andras sexliv. Kropp och själ i P1 och Kärleken i P4 har bra avsnitt om närhet, långa relationer och njutning. Och jag gör själv poddavsnitt, Sex på riktigt, som har just som syfte att ge par exempel att prata utifrån.

Se också: Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021Brand logo
Se också: Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021

Sex på äldre dagar

Marika har träffat många kvinnor som separerat eller blivit änkor och när de träffar en ny partner inser att de har kvar en massa lust de själva trodde somnat in för länge sedan.

Myten om att vi inte ska gilla sex lika mycket när vi blir äldre är så stark

– Det är ju härligt för dem, men samtidigt lite sorgligt. Myten om att vi inte ska gilla sex lika mycket när vi blir äldre är så stark och hindrar så många par från att komma vidare i sin relation.

– Men man behöver inte skilja sig för att få en nytändning. Det går precis lika bra tillsammans med den man levt med länge. Det kan ta en stund att hitta tillbaka, och det kanske krävs lite mod och nytänkande. Men ålder är inget hinder för njutning!

Annons