Så rustar sjukhuset för blivande mammor med corona

Nybliven mamma får ta emot sitt nyfödda barn.

Foto: Shutterstock/TT

Nu ställs en helt ny förlossningsavdelning i ordning på Södersjukhuset i Stockholm för att kunna ta emot gravida kvinnor med coronavirus.

En helt ny förlossningsavdelning på Södersjukhuset i Stockholm ska inrättas för gravida som smittats med coronavirus, COVID-19. Just nu ställs avdelningen i ordning och förbereds för den nya patientgruppen.

– Den ligger i direkt anslutning till den vanliga förlossningsavdelningen och tar emot kvinnor som drabbats av COVID-19 som ska föda barn, säger Sebastian Brusell Gidlöf, sektionschef obstetrik på Kvinnokliniken och Förlossningen på Södersjukhuset, till Aftonbladet.

Risken liten för överförd smitta

Sjukhusbeslutet: Nyförlösta mammor separeras från sina barn vid coronasmitta

Till den nya avdelningen ska enbart mammor som har konstaterad coronasmitta via provsvar hänvisas. Hur hälsostatus ser ut för fostret till en smittad mamma är svårt att veta, men risken för att fostret ska ha fått corona under graviditeten bedöms som liten, enligt Sebastian Brusell Gidlöf.

Han menar vidare att det heller inte finns belägg för att nyfödda barn blir svårt sjuka av coronavirus. Frågan hur en förlossning säkrast ska genomföras får därför avgöras individuellt.

– Det är kvinnans och barnets hälsotillstånd som avgör om man kan föda vaginalt eller om det är säkrare med kejsarsnitt, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

Gravida tillhör inte riskgruppen

Enligt Folkhälsomyndigheten tillhör gravida inte riskgruppen för att smittas av corona. Den allmänna rekommendationen för gravida kvinnor är att vidta samma försiktighetsåtgärder som gäller för alla smittsamma sjukdomar.

Hur rutinerna ska se ut efter förlossningen för de coronasmittade mammorna och deras nyfödda barn är också individuellt.

– Vilka åtgärder som behövs för att minska risken att modern inte smittar barnet efter förlossningen avgörs från fall till fall, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

Källa: Aftonbladet.se

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här