Så ser årets Rosa bandet ut – designat av systrarna i First aid kit

Johanna och Klara Söderberg i First aid kit.

Foto: Erik Thor/Cancerfonden

Rosa bandet, som säljs till förmån för Cancerfonden, har i år designats av systrarna Johanna och Klara Söderberg som utgör musikduon First aid kit.
Nyligen förlorade de en nära anhörig som drabbats av sjukdomen.
– Sorgligt, men fint att få hedra henne, säger Klara Söderberg till Elle om att de fått designa det rosa bandet.

När Cancerfondens rosa band för året skulle designas gick frågan till systrarna Söderberg i First aid kit. Musikduon firar tioårsjubileum som band och ville att det rosa bandet skulle andas deras estetik. Därför är bandet tillverkat i ett mjukt gammelrosa machestertyg och längst ner syns ett litet hjärta, samma symbol som finns med på duons senaste album, Rebel heart.

– Hjärtat är vår logga som fanns med på förra skivan. Det kändes fint att få in det, säger Klara i en stor intervju med Elle.

– Vi ville att bandet skulle kännas vi. Väldigt retro, säger Johanna.

Johanna Söderberg i First aid kit håller upp Rosa bandet 2020, som hon och hennes syster designat för Cancerfonden.

Rosa bandet 2020, designat av Klara och Johanna Söderberg.

Foto: Erik Thor/Cancerfonden

Förlorade en nära anhörig till cancern

Systrarna Söderberg har tvingats uppleva cancer på nära håll. För tolv år sedan gick deras mormor bort i sjukdomen och förra året förlorade även deras morbror sin fru Lena till samma sjukdom.

Se också: Så undersöker du dina bröst själv

Slå på ljud

– Vi hatar cancer. Cancer är det värsta som finns. När vi fick förfrågan om att designa bandet var vår morbrors fru sjuk och det kändes så självklart att göra det här för hennes skull. Sorgligt, men fint att få hedra henne, säger Klara till tidningen.

– Marie Fredriksson och hon gick bort samma vecka. Vi sjöng It must have been love på Musikhjälpen. Det var på gränsen att vi klarade av det. Men vi sjöng för dem, säger Johanna.

Därför tog First aid kit en paus

Efter att i ett decennium ha turnerat och hyllats världen över, har First aid kit inte synts till i offentligheten lika mycket som vanligt det senaste året. I maj 2019 meddelade systrarna att de fick ställa in sin sommarturné på grund av oförutsedda medicinska omständigheter.

Omständigheterna var att Klara hade bränt ut sig och behövde tid för återhämtning.

– För mig har det här året handlat mycket om att ta ett kliv tillbaka och reflektera över hur vi ska fortsätta. Man har inte lust till så mycket alls när man mår så pass dåligt. Det är bara att ligga hemma och försöka ta hand om sig själv. Men det är svårt. Man blir mindre stresstålig och ganska rädd så fort man känner stress, säger hon till Elle.

Johanna och Klara Söderberg i First aid kit med gitarr och förstärkare mot en rosa bakgrund.

Johanna och Klara Söderberg.

Foto: Erik Thor/Cancerfonden

Johanna Söderberg fick en dotter

I juni i år blev Johanna mamma för första gången, när lilla Harriet kom till världen. Förlossningen och den första tiden efteråt var tuff, berättar hon.

– Jag kände mig nedstämd de första veckorna. Jag trodde bara att jag skulle vara överlycklig och njuta av min bebisbubbla, men jag var inte beredd på vilken enorm omställning det skulle innebära. Jag hade svårt med anknytningen. Men vår lilla Harriet är så himla fin och lyckades charma mig till slut. Nu älskar jag henne otroligt mycket och kan inte tänka mig livet utan henne, säger Johanna till Elle.

Harriets mellannamn var klart redan innan hon hade fötts: Lena.

– Det var så märkligt, att sitta på Lenas dödsbädd och samtidigt ha ett barn i magen. Men jag hann i alla fall berätta för henne om namnet, säger Johanna till Cancerfonden.

Musiken hjälper i sorgen

Familjen Söderberg har en väldigt stark och nära sammanhållning, och Johanna och Klara stod Lena nära. Saknaden och sorgen är fortfarande stor. Men sången och musiken har hjälpt dem båda genom det svåra. De sjöng på Lenas begravning, något de kallar det svåraste de gjort. Ändå ville de göra det.

– För Lena, vår morbror och våra kusiner. Vi sjöng när de gifte sig och när deras barn döptes. Och på sätt och vis var det skönt att ha ett syfte, att kunna göra något, säger Klara till Cancerfonden.

Sedan 2003 har den svenska Cancerfonden drivit Rosa bandet-kampanjen. Fram till 2019 hade man samlat in 949 miljoner kronor. Pengarna har sedan delats ut till svensk cancerforskning.

Rosa bandet säljs från och med den 25 september på ICA, Apotek Hjärtat, XXL, Lindex och Interflora Online. Allt överskott går oavkortat till Cancerfonden.

År 2019 såg Rosa bandet ut så här, i design av den svenske parfymdesignern Ben Gorham:

Ben Gorham med Rosa bandet 2019.

Foto: Cancerfonden

Och året innan dess, 2018, var det designern Bea Szenfeld som fick frågan om att designa det. Då blev resultatet så här:

Bea Szenfeld med rosa bandet 2018.

Foto: Cancerfonden

2017 stod Efva Attling för designen:

Rosa bandet 2017 i design av Efva Attling.

Foto: Cancerfonden

Och 2016 var det skådespelaren Alicia Vikander som satte sin prägel på bandet:

Alicia Vikander med rosa bandet 2016.

Foto: Cancerfonden

Malin: ”Att bli friskförklarad från bröstcancer innebär inte att man är frisk”
Annelie fick cancer: Tänker inte skyla det bröst jag har kvar