Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Så ser du skillnad på corona och pollen – Doktor Mikaels bästa tips

06 apr, 2021 
Aino Oxblod
FotografTV4/TT.
Doktor Mikael ger svar om pollen.
Pollensäsongen är här tyvärr, och allt fler känner av de typiska problemen som hör våren till. Samtidigt råder fortfarande coronapandemin i landet, vilket gör det svårt att skilja de två problemen och sjukdomarna åt. Här är Mikael ”Doktor Mikael” Sandströms bästa tips på hur man ser vad det är man har drabbats av – pollen eller covid-19.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våren för mycket härligt med sig – varmare temperaturer, en prunkande natur och ljusare dagar. Men för pollenallergikerna är säsongen också en plåga, för att den kommer med nysningar, rinnande ögon och snuvig näsa.

I Nyhetsmorgon berättar läkaren Mikael Sandström, känd som Doktor Mikael eller Soldoktorn, hur man gör för att se skillnad på pollenallergi och covid-19, som ju fortfarande är ett problem i landet.

– Det typiska för pollen är att det är säsongsbetonat, och att man har rädd kliande ögon – det ser ut som att man har festat och ögonen rinner. Rinnsnuvan, och den är klar, den är vattenfärgad, den är inte tjock och gul, säger Doktor Mikael.

Doktor Mikael visar skillnaderna i symptom.
Doktor Mikael visar skillnaderna i symptom.

Han konstaterar också att om man nyser mycket så är det ett tecken på att det rör sig om pollenallergi.

Annons

– De här nysningsattackerna är klassiska för att ställa diagnosen, det kommer en omgång på 3-4 stycken så där.

Allergier blir allt vanligare

Samtidigt finns det flera symptom som överlappar – främst tröttheten som kan komma med covid-19, det är något man ser som ett symptom även på pollenallergi. Medan pollen främst ger nästäppa, nysningar och rinnande, kliande ögon, så kommer covid-19 oftare med symptom som torrhosta och andnöd.

Se också: Så blir pollenåret 2021

Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"Brand logo
Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"

Mikael Sandström berättar att allergier är Sveriges största folksjukdom, och något som en stor del av befolkningen lider av. Framförallt har det skett en stor ökning över det senaste seklet.

– Den allergiska problematiken är Sveriges största folksjukdom. För 100 år sedan när man började mäta var det några få procent som var allergiska, men nu är det minst en fjärdedel. En del säger en tredjedel.

Annons