Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Så schamponerar du håret på bästa sätt – och det här ska du undvika

20 okt, 2021 
Sara Ericsson
Tvättar håret
Hur du tvättar håret påverkar hur det mår och ser ut. Du liksom vi har garanterat schamponerat håret fel (hela livet!). Så här ska du schamponera och tvätta ditt hår på bästa sätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så schamponerar du håret på bästa sättBrand logo
Se också: Så schamponerar du håret på bästa sätt

Vem gillar inte känslan av ett nytvättat och fräscht hår? För att få ett friskt och välmående hår behöver du ta hand om det på bästa sätt. Håret påverkas av vad vi äter, vilken miljö vi vistas i, hur vi sover, vilka produkter som används (och som vi inte använder) och hur vi tar hand om det.

Ett vanligt misstag många gör att det tvättas på fel sätt. Du, liksom vi har garanterat schamponerat håret fel hela livet – så här ska tvätta ditt hår!

Så ska du tvätta håret

Idag använder vi många produkter som torrschampo, hårspray och oljor. Dessutom sliter vi på håret med värmeverktyg och genom att vistas i förorenade miljöer.

Att ställa sig i en varm dusch och massera in schampo i hela håret kan vara en skön och lockande känsla. Men det sliter mycket på topparna! Sedan barnsben har vi löddrat in håret till en stor boll på huvudet för att sedan skölja ut det. Men faktum är att hela håret inte ska masseras in med schampo.

Annons

Frisören Sandhra Johnsson svarar ofta på frågor om hårvård och visar upp olika stylingar och tips på sitt Instagramkonto.

– Jag insåg att det var många som inte riktigt visste hur man tvättar sitt hår, säger hon i en video på Instagram.

Sandhra väljer att visa sina följare hur en schamponering ska göras på bästa sätt.

– Schampo tar man i hårbotten, för det är skalpen som man vill göra rent. Där produceras talg i huden och det är i hårbotten som man svettas.

Hon visar hur schampot ska masseras in i hårbotten och hur längderna blir rena genom att schampot sköljs ut. Du behöver alltså inte löddra in längderna med schampo, det sliter på- och gör håret frissigt.

Hon förklarar att det är bra att schamponera hårbotten två gånger men att det emellanåt kan schamponeras även en tredje gång om man använt extra mycket hårprodukter innan tvätt.

Efter schamponering behandlas håret med balsam eller inpackning som ska sitta i 3-15 minuter beroende på vilken produkt som används. Balsam eller inpackning dras ut i längderna och gör håret mjukt och glansigt.

Se också: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampooBrand logo
Se också: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo
Annons