Artikeln innehåller reklamlänkar

Så skyddar du dig mot myggor – 5 säkra tips

Kvinna kliar sig på överarmen.

Är du myggornas favorit? Här får du lära dig fem sätt som kan hjälpa dig att hålla dem på avstånd.

Foto: TT/Shutterstock

Ingen sommar utan myggor. Är du de små insekternas favorit? Här får du lära dig hur du skyddar dig från kliande bett.
VIDEO: Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan
1:11

Efter reklamen: VIDEO: Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

(1:11)

Slå på ljud

Sommarvärmen är äntligen här och hur underbart det än är så innebär det också att myggen har vaknat till liv. Och vi känner alla igen oss i situationen att upptäcka att en liten blodsugare sitter på oss och innan vi hunnit reagera är de färdiga med sitt uppdrag och lämnat efter sig ett kliande bett. Kanske är du en sådan som myggorna bara älskar att festa på; forskare tror att det hör det ihop med hur du luktar.

Myggen är framför allt aktiva efter mörkrets inbrott och det är därför smart att smörja in sig även efter solnedgången även om det inte går att se myggorna med blotta ögat.

I rum med luftkonditionering är det liten risk för att bli myggbiten och förstås är det en bra idé att använda myggmedel och täckande kläder. Är du myggornas favorit kanske det inte räcker och då finns det som tur är mer eller mindre beprövade metoder att ta till. Här är fem av dem.

Slipp myggbett – 5 sätt som kan skydda dig

1. Täck kroppen med ljusa färger

Myggmedel i all ära men vill du skrämma myggen lite ytterligare så bär kläder som är ljusa och luftiga – myggor gillar nämligen mörka färger så att välja en annan kulör kan vara ett genidrag.

2. Välj din doft med omsorg

Myggor älskar parfym så hoppa över den härliga doften om du vill minska risken att attrahera de små insekterna. Betydligt värre tycker myggorna om dofter som vitlök, persilja och beckolja. Testa att gnugga in liten lite persilja i huden om myggorna tycker att du är en riktig festmåltid.

3. Använd en insektsfångare

Thermacell Mini Halo är ett supereffektivt myggskydd som skapar en mygg- och knottfri utomhuszon på ca 20 m². Det luktfria medlet driver bort myggen på uteplatsen, altanen eller balkongen och ser till att du får en myggfri tillvaro!

Läs mer och köp insektsfångaren här (länk till Smarta saker)

4. Testa med rök för att hålla myggorna borta

Rökstavar kan vara effektiva för att hålla myggorna på avstånd eftersom de små blodsugarna inte alls tycker om rök! Testa att elda stickor av till exempel björk genom att placera dem i elden tills de börjar glöda och därefter hänger upp den på en pinne intill där du sitter.

5. Få bort vattnet

Myggor fullkomligt älskar vatten så gör dig själv en tjänst genom att tömma hinkar och skottkärror och andra vattensamlare som kan verka inbjudande för myggorna.

6. Välj värmeljus med omsorg

Finns det något mysigare än att sitta ute och njuta av ljumna sommarkvällar och -nätter, gärna i skenet av tända värmeljus? Byt ut de traditionella ljuskällorna mot citrusdoftande myggljus – myggorna hatar nämligen doften som de avger!

Myggskydd

Här finns ett vitt myggnät som passar perfekt för att fixa till myggskyddet inför sommaren. Bredden är 150 cm och 5 meter långt i hundra procent polyester. Hålen är ovala på cirka 1x2 millimeter. Läs mer om myggnätet och köp det här (länk till Skapamer.se).

myggnät myggskydd

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

SE OCKSÅ: Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar
1:12

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Se trädgårdsexpertens bästa tips mot mördarsniglar

(1:12)

Slå på ljud

Källor: kk.no, expressen.se

Så blir du av med myggen – med hjälp av kaffesump