Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Samband mellan sömnproblem och fibromyalgi

14 dec, 2017 
Redaktionen
kvinna med fibromyalgi
Störd sömn och fibromyalgi hänger ofta ihop, konstaterar forskare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Risk att fibromyalgin utvecklas

Hela 98 procent av alla med fibromyalgi har också sömnstörningar. I en studie vid Örebro universitet, ledd av universitetslektor Sofia Bergbom och professor Steven J Linton, ska man försöka hitta en lösning.

– Vi har sett att störd sömn och fibromyalgi ofta hänger ihop. Det gäller både risken för att fibromyalgi utvecklas och för att problemen fortsätter, säger Sofia Bergbom.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi vill försöka ta reda på om sömnbrist kan orsaka fibromyalgiliknande symtom, och om den som får hjälp att sova bättre även kan påverkas mindre av fibromyalgi. Det här är första experimentet, sedan tänker vi oss ett annat forskningsspår där vi vill se vad som händer med fibromyalgipatienter om vi lyckas förbättra deras sömn.

Fakta fibromyalgi

Fibromyalgi, (FM), är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga symptom är långvarig utbredd smärta, ömhet, sömnstörning och trötthet. Det syns inte utanpå hur ont någon med fibromyalgi egentligen har och därför kallas den för ”osynlig sjukdom”. Fibromyalgi utlöses vanligen av smärta, infektion, trauma eller kris. Sjukdomen är långvarig, vanligen livslång, även om den ibland lindras i högre ålder. Spontant tillfrisknande förekommer.
Källa: Fibromyalgiförbundet

Läs också: 7 tecken på fibromyalgi att ta på allvar

Av Susanna Hauffman

Foto: Shutterstock

Annons