Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Sänk blodtrycket på två veckor – med dash-dieten!

09 nov, 2015 
Sofia Gerholm
Har du lite för högt blodtryck, men tvekar att börja med mediciner? Då kan du först pröva med speciell mat som enligt en ny studie kan sänka ditt blodtryck på naturlig väg – dash-dieten!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

– Även relativt små förändringar i kosten hade positiv effekt på blodrycket, säger Diane Zimmermann, en av forskarna bakom studien, som nyligen publicerades i Journal of Hypertension.

Hemligheten är kalium, en mineral som många får för lite av i sin kost. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att kvinnor ska få i sig minst 3,1 gram kalium per dag och män 3,5 gram.

Brist på kalium kan du få om du äter en ensidig kost, men också om du tränar hårt och regelbundet och svettas mycket. Kalium försvinner ur kroppen vid magsjuka och tarmsjukdomar.

Kosttillskott inte tillräckligt

Du tar upp kalium sämre ur maten om du använder urindrivande mediciner, laxermedel, eller dricker mycket kaffe eller alkohol.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

I studierna upptäckte man att vissa mineraler som magnesium, kalcium och kalium kunde sänka blodtrycket. Men det räckte inte med kosttillskott. Det var först när man provade fram en diet som var rik på dessa mineraler i kombination med bra protein, fibrer och lågt saltintag som man hittade rätt.

Annons

DASH-dieten

Nu har forskarna utvecklat en speciell diet, DASH-dieten. DASH är förkortning av Dietary Approach to Stop Hypertension, det vill säga kostråd för att stoppa högt blodtryck. Dieten är utvecklad i USA efter framgångsrika studier om sambandet mellan kost och högt blodtryck.

DASH-metoden ger snabbt resultat – redan efter två veckor kan du få samma effekt som blodtryckssänkande medicin.

Kalium finns i frukt, särskilt banan, grönsaker, baljväxter och nötter. Även potatis och andra rotfrukter är rika på kalium. Kokta grönsaker, rotfrukter och potatis innehåller mindre mängd kalium än råa, men tillagning i mikrovågsugn förändrar inte kaliuminnehållet.

– Nötterna är ett kapitel för sig, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet som skrivit boken Mat för hjärnan (Ica bokförlag).

Annons

Valnötter och hasselnötter

​Nötter är fulla av kalium, kalcium och magnesium. Studier har visat att den som dagligen äter mat med mycket av de tre mineralerna – och dessutom väljer omättat fett i maten – effektivt kan sänka ett för högt blodtryck. Mineralerna motverkar också insulinresistens och kan därmed ge ett visst skydd mot typ 2-diabetes.

Vilka nötter ska man då välja? Framför allt julbordets tre favoriter valnötter, hasselnötter och pekannötter.

Vill du gå ner i vikt och dessutom sänka blodtrycket och kolesterolet? Då kan du prova att äta bruna bönor!

Enligt forskning från Lunds universitet kan en diet på bönor nämligen medföra tio procents mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Råa grönsaker och rotfrukter.

Här är maten som innehåller mycket kalium:

Avocado, nypon, bananer, vetegroddar, mandel, solrosfrön, russin, potatis, tomater, bönor, melon, kålväxter, kelp, kakao, te, torkade aprikoser.

Av Susanna Hauffman

Annons