Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Se upp: 9 tecken på att du kan ha järnbrist

25 nov, 2021 
Margaretha Malmgren
Kvinna som ser trött och nedstämd ut.
Trötthet, värk och nedstämdhet kan bero på att kroppen får för lite järn. Många kvinnor lider av järnbrist utan att veta om det. Här är 9 varningssignaler att se upp med!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så många som var tredje svensk kvinna i fertil ålder och varannan tonårstjej lider av järnbrist – ofta utan att veta om det. Järnbrist är enligt WHO det vanligaste bristtillståndet i världen efter proteinbrist.

Vid för litet intag av järn påverkas alla organ i kroppen och tillståndet kan ge både fysiska och psykiska symtom.

Se också: Är du trött? Här är vitaminerna du kan ha brist på

Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakomBrand logo
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

Konstaterad brist behandlas i första hand med justerad kost och järntabletter. Personer som inte tål tabletter kan i stället få sprutor som innehåller järn.

Här är 9 tecken på att du kan ha järnbrist:

1. Du känner dig trött

För att kunna tillverka hemoglobin, som är det ämne i röda blodkroppar som transporterar syre i blodet, behöver kroppen järn. Om du inte har tillräckligt med hemoglobin känner du dig energilös och utmattad.

Annons

2. Du blir lätt andfådd

När du har för lite järn i blodet får kroppen svårt att ta upp syre. Det kan leda till att du får sämre kondition och blir mer andfådd av att exempelvis gå i trappor. Även hjärtklappning är en vanlig effekt.

3. Du tappar mycket hår

Spricker dina naglar och håret känns tunt? Det kan vara ännu ett tecken på att du äter för lite järn. Vita fläckar på naglarna är ett annat.

4. Du är blek i hyn

En tydlig varningssignal om järnbrist är en blek och livlös hy. Blekheten beror på att blodcirkulationen i kroppen är försämrad. Många får också sprickor i mungiporna.

5. Ditt minne sviktar

Såväl koncentration som inlärning och minne kräver järn. Om du lider av brist kan kroppens signalsubstanser inte fungera optimalt. Det kan även medföra att du har svårt att komma till ro och somna.

6. Du blir ofta sjuk

Även ditt immunförsvar försämras och risken för infektioner ökar. När motståndskraften sjunker kan du lätt drabbas av alla möjliga sjukdomar.

Annons

7. Dina muskler värker

Järn ingår i proteinet myoglobin som transporterar syre i muskler och behövs för musklernas återhämtning. För lite av mineralet kan ge en brännande känsla av värk i din kropp efter ansträngning.

8. Din urin är rödfärgad

Vid järnbrist tar kroppen lättare upp röda pigment i maten som finns i exempelvis rödbetor. Det innebär att urinen kan ändra färg och blir mer rosa eller rödaktig.

9. Du känner dig nedstämd

Efter en längre tids järnbrist kan du även drabbas av psykiska symtom som påverkar ditt välbefinnande negativt. Att inte känna lust och vara allmänt nedstämd kan ha en direkt koppling till bristande intag av järn.

Hur kan man kolla om man har järnbrist?

Du kan kontakta din vårdcentral för en bedömning om du misstänker järnbrist. Det finns också flera olika tester man kan köpa/beställa och göra själv hemma.

Källa: Kurera.se och wikipedia.org

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons