Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Christell: Järnbristen gjorde mig helt utmattad

06 sep, 2021 
AvEmilie Aune
Christell sitter på parkbänk
Christell arbetar som stödassistent och författare, och är en av personerna bakom podcasten ”Det gömda våldet ingen ser”. I våras drabbades hon av svårt järnbrist.
Järnbrist är vanligt bland menstruerande kvinnor, då blodförlusterna kan bli höga. Men även kvinnor som har passerat klimakteriet kan drabbas. En av dem är Christell Andersson, 57.
– Jag kände mig helt utmattad både fysiskt och psykiskt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Christell hade inte haft några problem med sömnen, eller ändrat något särskilt i sin kost eller livsstil. Men tidigt i våras började hon känna sig alltmer trött om dagarna, både kroppsligt och mentalt.

Jag var trött, fick ont i huvudet och min energi tog slut

– Det kom sakta smygandes. Jag var trött, fick ont i huvudet och min energi tog slut. Jag var inte mig själv och kände att det var något som inte stämde, säger Christell Andersson, 57, i Göteborg.

Se också: Är du trött? Här är fem vitaminer som du kan ha brist på

Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakomBrand logo
Är du trött? Här är vitaminerna som kan ligga bakom

Blodprovet avslöjade järnbrist

Efter ett par månader med konstant trötthet, som bara blev värre, uppsökte hon vårdcentralen. Ett blodprov konstaterade att hon hade svår järnbrist.

Annons

– Det var skönt att få en förklaring till varför jag kände mig så trött. Jag har haft järnbrist ett par gånger tidigare i livet, då jag inte mådde bra och hade slarvat med kosten och tappat i vikt. Jag levde i ett destruktivt förhållande i många år och det påverkade mig negativt både psykiskt och fysiskt. Men så var ju inte fallet nu. Jag mådde bra allmänt och tyckte att jag åt bra och varierat, säger Christell.

Tillskott med järntabletter

För att få upp järnvärdet i kroppen igen ordinerade läkaren tillskott med järntabletter, som Christell tog dagligen i två månader. Men det gav knapp effekt. På återbesöket visade blodprovet att järnvärdet inte hade höjt sig nämnvärt, utan det var fortfarande nere på för låg nivå.

– Min kropp tog inte upp järnet riktigt, sa läkaren. Jag har kronisk gastrit, magsäcksinflammation, och han förklarade att det troligtvis var orsaken.

Annons

Sedan tjugo år tillbaka tar Christell tillskott av vitamin B-12 och folat, eftersom hennes kropp har svårt för att ta upp dessa näringsämnen riktigt på grund av inflammationen.

– Så antagligen var det samma orsak till svårigheterna att ta upp järnet.

Järntillskott via dropp

Lösningen blev i stället järninfusion, intravenöst via dropp. Christell fick sitta på vårdcentralen i två timmar med en kateter i armen, som transporterade järn direkt in i blodet. Men effekten skulle inte komma direkt.

– Personalen på vårdcentralen förklarade att det kunde dröja mellan sex till åtta veckor innan järnet kom ut i kroppen riktigt. Det var lite segt att gå och känna sig trött hela tiden.

När det gått över en månad utan att hon kände något började Christell tvivla på att behandlingen skulle hjälpa.

Järninfusionen gjorde henne piggare

Men järninfusionen hade varit framgångsrik. Efter två månader märkte Christell hur kroppen svarade på behandlingen. Skillnaden var uppenbar.

Annons

– Jag blev mycket piggare, orkade mer och kom igång med vardagen igen. Innan hade jag fått hjärtklappning när jag gick längre sträckor, men nu kunde jag promenera som vanligt. Jag kände verkligen att det var något som hade hänt med min kropp.

Blodprovet på vårdcentralen visade också att hennes järnvärde var uppe på normala nivåer igen.

– Det var jätteskönt att få det konstaterat. Det tog sin lilla tid men järninfusionen gjorde sitt.

Mat som hjälper till att höja hjärnvärdet
En dietist kan hjälpa till att se till att kosten är tillräckligt näringsrik, så att järnvärdet höjs.

Remiss till dietist

Järninfusionen ger en långvarig effekt. Men för att undvika att drabbas av järnbrist igen har Christell fått remiss till en dietist. Som drabbad av magsäcksinflammation tillhör hon en riskgrupp för att få brist, men genom att vara uppmärksam på kosten kan hon undvika att falla dit igen.

Annons

Det kan vara svårt att få i sig allt man ska när upptaget inte fungerar riktigt

– Min magsäckinflammation gör att jag har svårare att smälta maten, och jag måste tänka på att hellre äta lite mindre portioner ofta. Det är mycket att ha koll på och det kan vara svårt att få i sig allt man ska när upptaget inte fungerar riktigt. Men det känns bra att gå till botten med detta och ha fått rätt hjälp, det är mycket man kan göra i förebyggande syfte.

– Jag är så glad att jag fick hjälp och mår jättebra idag, det tänker jag se till att fortsätta med.

Annons