Entreprenören Sekina Kling: ”Det ska vara enkelt att må bra”

Foto: Shutterstock/TT

Krångla inte till det när du ska leva hälsosamt. För att orka hålla i nya goda vanor måste de vara enkla, menar Sekina Kling, som skrivit en bok med goda råd, utifrån egna erfarenheter.
– Jag tror att alla människor är mer eller mindre lata av naturen.

Ofta krånglar vi till det i onödan. Det är utgångspunkten i Sekinas goda ­vanor för energi, mod och styrka (Bokfabriken). I boken delar entreprenören Sekina Kling med sig av de erfarenheter hon själv gjort på sin resa mot välmående.

– Jag har tidigare varit en överviktig, storrökare, jojobantande kvinna med väldigt lite energi. Vändningen kom när jag såg min dotter leka att hon var mig. Med en penna i munnen föreställandes en cigarett sprang hon runt och skällde på sin pappa. Det blev en käftsmäll.

Se även: 3 övningar för en god morgon
1:12

Efter reklamen: Se även: 3 övningar för en god morgon

(1:12)

Slå på ljud

Små förändringar - stor skillnad

Och samtidigt startskottet på hennes hållbara livsstilsförändring, som i stora drag går ut på att små förändringar kan göra väldigt stor skillnad. Eller med andra ord: maximal utdelning på liten ansträngning.

Sekinas goda vanor, bokomslag

Sekina delar med sig av egna erfarenheter i sin bok.

Foto: PR

Det handlar mycket om att vara smartlat, som Sekina kallar det:

Jag tror att alla människor är mer eller mindre lata av naturen

–Jag tror att alla människor är mer eller mindre lata av naturen. Jag försöker lura mig själv till att skapa bra vanor och har på så sätt hittat genvägar där jag får ut mer energi av vanan, än vad det kostar mig att utföra den.

– Ett exempel är att dricka 1,5–2 liter vatten varje dag. Det kräver inte så mycket ansträngning, men det ger mig otroligt mycket i form av energi, ork och närvaro. Eller att ta en promenad på 30 minuter med en härlig bok eller podd i öronen.

Experternas hälsotips för en skön sommar

Vad skiljer då denna självhjälpsbok från andra?

– Igenkänningen är en av styrkorna i boken, det går att relatera till mig, jag är som de flesta kvinnor, jag har hög ambition och har brottats med utmaningar och självtvivel men lyckats ­hitta nyckeln.

Något som avslöjas i bokens kapitel, med rubriker som: Hemliga superkraften: Nyfikenhet och Öka dina möjligheter: Stärk mod-muskeln.

Se även: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa
1:11

Efter reklamen: Se även: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

(1:11)

Slå på ljud

Vad innebär det att må bra för dig?

– Tidigare var jag fysiskt frisk, men levde i ständig uppförsbacke, det var som att jag försökte köra en bil utan bränsle, jag saknade energi och visste inte var jag kunde tanka. Att ha energi gör att jag orkar leva livet i stället för att bara överleva livet.

Hur lever du hälsosamt under sommaren?

– Promenader ligger nära tillhands och jag älskar verkligen att promenera numera. Men det har kommit efter att jag insett att jag kan promenera samtidigt som jag gör något annat. Jag kan alltså bli fysiskt stark, samtidigt som jag blir inspirerad och utvecklas. Om jag inte lyssnar på någonting så passar jag ofta på att ringa en vän.

Det här söker vi ofta vård för på sommaren (ta stelkrampssprutan)

– När det gäller kosten blir det mycket grillat med härliga sallader, enkla smoothies som mättar.

– Sen uppskattar jag ljuset mycket, det gör att det är lättare att stiga upp tidigt och känna att man tar tillvara på det ljus som finns.