Shamanen Marie helade sig själv fri från fibromyalgi

Redan som barn började Marie få så ont i kroppen att den begränsade hennes vardag. Smärtan satte sig även i själen där oro och rädslor växte sig fast. Men för sex år sedan lärde hon sig en tradition som kom att förändra hela hennes liv.

Ljusen är tända och en doft av nybryggt te sprider sig i Maries Palmlöfs lokal. Musiken som spelas är rofylld och inredningen lyfter fram de fyra elementen vatten, eld, vind och luft – moder naturs krafter som ger harmoni. De som söker sig hit ska känna tillit, bli avslappnade och våga vara sig själva.

Marie, 45, bor med sin man och två söner i Sundsvall. För tre år sedan öppnade hon eget, något hon aldrig någonsin hade kunnat drömma om att en dag våga göra. Hon arbetar dels som frisör och dels som shaman och yogalärare.

– Shaman är jag hela tiden. Att vara shaman är ett praktiserande i vardagen, det är inget jag är bara när jag tar emot klienter, berättar Marie.

Hon har utbildat sig inom den inka-shamanska traditionen, som härstammar från Q’uerofolket som lever i bergen i Peru i Sydamerika.

– Det är en vacker och sann tradition som kallas för vägen genom hjärtat, den är ödmjuk och helande och den har botat min kropp och min själ.

Marie beskriver sitt nuvarande liv som rikt, kärleksfullt och vackert.

– Jag har hittat hem, både i min själ och i mitt hjärta. Hela min kropp mår bra i dag, men det har tagit mig många år att läka mina inre sår, säger Marie och häller upp en kopp te och sätter sig i soffan bredvid labradoren Rocky.

Hade en intensiv smärta

Marie Palmlöf är helt närvarande i det hon säger och gör – mindfulness är inte bara en kliché för henne, utan något hon numera helt lever efter. Men vägen hit har inte varit spikrak.

Som tioåring började hon få ont i kroppen, en värk som inte ville ge med sig. Hon fick höra av läkarna att det var växtvärk och att det skulle gå över ju äldre hon blev.

Men smärtan höll i sig och i tonåren blev den alltmer intensiv och satte sig på flera ställen i hennes kropp, bland annat i ryggen, ländryggen och nacken.

– Jag blev inte trodd. Varje gång jag sökte hjälp fick jag höra att det satt i mitt huvud och att det inte var något fel på mig, att man inte kunde ha så ont när man var ung, säger Marie.

När hon var 25 år gammal fick hon diagnosen fibromyalgi, som bland annat innebär långvarig smärta eller värk på flera ställen i kroppen.

– Det blev ett slag i ansiktet, minns Marie. Skulle jag leva med smärta resten av mitt liv? Någonstans djupt inom mig hade jag en känsla av att det inte ska vara så här, man ska inte behöva må så här dåligt. Det är något som är fel. Jag var så ledsen.

Shamanen Marie Palmlöfs altare.

Maries altare. Tygknytet innehåller medicinstenar och kristaller och kallas för mesa. Det används tillsammans med skallror och fjädrar vid healing. Foto: Anna Thors

Marie dolde för omgivningen hur dåligt hon mådde och det var bara hennes familj som visste sanningen. Allt eftersom åren gick fick Marie allt svårare att jobba som frisör.

Hon började gå till en osteopat som med tiden blev en vän. En dag sa hon till Marie att hon trodde att problemen var själsliga, men att de satt fast i kroppen. Osteopaten berättade om Victor

Forselius i Delsbo i Hälsingland som ger behandlingar utifrån den inka-shamanska traditionen. Osteopaten föreslog att Marie skulle vända sig till honom.

– Men jag vågade inte. På den tiden var jag rädd för att göra nya saker. Däremot kom Victor till Sundsvall ett par veckor senare för att före läsa. Och då, vid 39 års ålder, förändrades hela mitt liv, säger Marie.

Hon blickar ut genom fönstret och börjar gråta.

– Mina tårar är av tacksamhet. Denna vackra tradition som jag får använda mig av i dag är så ren och kärleksfull. Den har hjälpt mig att känna glädje, kärlek och har fått mig att älska livet och mig själv igen. Den har botat mig från all värk. Jag har ett vackert liv i dag och önskar att alla människor får må så här bra som jag gör, berättar Marie.

Ett uppvaknande

Marie beskriver det som att det var som att komma hem när hon satt på den där föreläsningen sommaren 2012. Allt Victor sa kändes så rätt. Hon anmälde sig till en kurs som blev startskottet på resan till att bli shaman.

Efter den första kursen kunde Marie för allra första gången se på saker med nya ögon. Hon beskriver det som att någon hade tagit bort skygglapparna. Nu handlade det om att börja jobba med sig själv och se sina egna begränsningar inombords.

– Det var som att väcka en del av mig som sovit så länge, förklarar Marie.

Marie Palmlöf och en man ur peruanska ursprungsbefolkningen uppe i bergen.

Hos ursprungsbefolkningen i de peruanska bergen har Marie fått lära sig om healing och hur hon kan arbeta som shaman. Foto: Privat

Det blev fler utbildningar, kurser och workshops. Nu upplevde hon en djup healing som lossade de inre låsningar och spärrar hon burit på under hela sitt liv.

Genom att ge sig själv healing blev hon även helt fri från all smärta hon burit på.

– Jag vill verkligen säga att det inte har varit lätt. Och det är inget du gör snabbt. Det är som att skala en lök, man tar lager för lager. Det är något jag jobbar med dagligen. Jag har en enorm respekt för läkare och sjukvården, de hjälper många, men mig kunde de inte hjälpa just den här gången, säger Marie.

Barndomstrauma

Det hon har förstått i dag är att ett trauma som inträffade i hennes barndom var en av orsakerna till smärtan. Hon var sex år och ute och gick med sin sex veckor gamla hundvalp, springer spanieln Prinsess. En bil körde förbi men kom för nära. Valpen hamnade under bilen och släpades med – det gick inte att rädda den. Marie fick en chock.

– När jag egentligen borde ha gråtit började jag skratta, som en slags försvarsmekanism. Jag förstod inte då hur djupt sorgen satte sig i min lilla kropp. Först fyra år senare, när jag var tio år gammal, kom den fram och orsakade min värk.

Marie har fortsatt utbilda sig under de senaste sex åren. Resan mot att bli shaman har fördjupats. Hon har även vandrat i bergen i Peru med ursprungsbefolkningen. Där lärde hon sig mer om healing och hur hon kan arbeta som shaman.

– Tack vare Victor Forselius som i dag är min lärare och nära vän har jag fått bra kontakt med många ur ursprungsbefolkningen. De har kommit till Sverige ett par gånger och gett behandlingar och hållit i workshops. De har en enorm visdom som jag är tacksam att jag får ta del av.

Harmoni och lycka

I dag ser hon på sig själv med nya ögon. Innan hon kom i kontakt med healingen var hon ofta irriterad, rädd och arg, såg fel i andra och hade svårt att vara ensam. All ledig tid försökte hon fylla med att ha människor runt omkring sig. Hon höll en fasad utåt – hon ville vara den perfekta mamman och ha det perfekta hemmet, allt för att dölja hur dåligt hon mådde inombords där det rådde ett kaos. I dag är hon harmonisk och lycklig och beskriver sina relationer som konfliktfria.

– Det finns alltid en förklaring till varför en person agerar som den gör. Om jag skulle irritera mig på någon nu så tar jag tillbaka den känslan till mig själv och jobbar på djupet med att ta reda på vad som framkallar irritationen hos mig. På så sätt helar jag mig och blir fri den negativa känslan.

Hon vänder sig mot sin hund och ger honom en kram.

– Jag är glad att jag vågade köpa en ny hund. Även om jag vet att det kommer att vara smärtsamt den dagen Rocky somnar in så ville jag vara med hund. Jag älskar hundar och har förlåtit mig själv och personen som körde på Prinsess. Det var inget jag kunde påverka där och då. Rocky kom in i mitt liv för att hjälpa mig att läka mina sår efter Prinsess, förklarar Marie.

Marie Palmlöf med en vintersjö bakom sig.

– Det var som att väcka en del av mig som sov, säger Marie Palmlöf.

I dag jobbar hon med att hjälpa människor till att hitta sitt ljus, sin kraft och att börja må bättre. Hon har även uppfyllt sin dröm om att bli yogalärare, något hon inte trodde var möjligt på grund av värken.

En annan tanke är att börja föreläsa om sin egen resa och hur hon blev smärtfri med hjälp av healing. Det hon önskar är att fler får uppleva det vackra och helande i den inka-shamanska traditionen.

– Det är aldrig försent att ändra på sitt liv om man vill, säger Marie. Jag mådde dåligt och vet hur det kan kännas att ha begränsningar. Mitt kall i livet är att följa och lyssna till mitt hjärta och föra den vackra traditionen vidare.

Marie Palmlöf och den peruanska ursprungsbefolkningen i bergen.

Marie har vandrat i bergen i Peru med ursprungsbefolkningen. Foto: Privat

Inka-shamansk energimedicin och healing

  • I den inka-shamanska energimedicinen ser man att den själsliga hälsan är det som kommer att ha den stora betydelsen för din fysiska hälsa.
  • Det du bär med dig energimässigt påverkar och manifesterar hur du lever, tänker och vandrar genom livet.
  • I healing plockar man bort de tunga energier som skapats genom känslomässiga, genetiska eller karmatiska upplevelser inom detta eller tidigare liv.
  • Dessa upplevelser och tunga energier lämnar avtryck i vårt energifält och kan genom tidens gång störa det energiflöde som är menat att strömma fritt genom våra chakran och fysiska kropp.

Av Anna Olofsson

Källa: Victor Forselius och Marie Palmlöf, www.qeromedicine.se

Läs också:

Häxan Hella utövar häxkraft för växtkraft

7 tecken på fibromyalgi att ta på allvar