Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Sjukgymnastens 6 bästa övningar vid höftartros

29 mar, 2017 
Allers redaktion
Allers redaktion
Här är sex bra övningar mot höstartros
Här visar sjukgymnast Anna Wilhelmsson sex bra övningar vid höftartros! De ger dig starka muskler i ben, rumpa och bål och förebygger besvär orsakade av artros!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

6 övningar som lindrar och förebygger artros

1. Sidolyft mot artros

Ligg ner på sidan med vinklade ben. Håll ihop hälarna och lyft det övre knät mot taket. Fäll sakta ner knät igen och upprepa tio gånger. Se till att inte rulla bakåt med höften. Gör samma övning även på andra sidan. Övningen kallas musslan och stärker utsidan av rumpan.

Liggande höftlyft - en bra övning vid höftartros!
Liggande höftlyft – en bra övning vid höftartros!

2. Liggande höftlyft – övning mot artros

Ligg på ryggen, på golvet eller i din säng, med benen böjda. Lyft rumpan från underlaget och knip ihop stjärtmusklerna, håll en stund i övre läget och sänk ner till liggande. Upprepa tio gånger. Tänk på att spänna magen och ha en neutral svank. Övningen stärker rumpa och mage.

Annons

Se också: Styrkeguiden – tre enkla övningar för din höft

Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din höftBrand logo
Styrkeguiden: 3 enkla övningar för din höft

3. Sitta på stolen

Sänk dig sakta ner på en stol och res dig igen – hela tiden utan att ta stöd med händerna. Tänk på knäet ska gå rakt ovanför foten, i samma riktning. Upprepa fem gånger varje gång du ändå tänker sätta dig! Övningen stärker ben och bål.

Liggande benlyft - en bra övning vid höftartros.
Liggande benlyft – en bra övning vid höftartros.

4. Liggande benlyft mot höftartros

Börja med att träna på att ligga på mage. När du kan det, lyft benen sakta mot rumpan, så långt du kan utan att röra på rygg och rumpa. Sänk benen tillbaka igen, sakta och kontrollerat. Upprepa tio gånger. Övningen är bra för rörligheten och sträcker ut musklerna på framsida lår och höfter.

Annons
Stående benlyft - en bra övning vid höftartros!
Stående benlyft – en bra övning vid höftartros!

5. Stående benlyft

En stående variant av sidolyft. Ställ dig höftbrett, med foten vinklad utåt. Ta stöd mot en vägg. Lyft det yttre benet ut mot sidan, tio gånger. Jobba kontrollerat och spänn magen för att undvika att böja ryggen. Byt sida/ben och upprepa.

Tyngdöverföring - en bra övning vid höftartros.
Tyngdöverföring – en bra övning vid höftartros.

6. Tyngdöverföring hjälper mot artros

Stå lite bredare än höftbrett, spänn rumpan. Flytta tyngden växelvis från ena benet till det andra – tio gånger totalt. Tänk på att hålla knä, fot och höft i en rak linje. Målet med övningen är att kunna stå på ett ben.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons