Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Skölja näsan med saltvatten: Så gör du och därför är det bra

07 apr, 2020 
Johanna Bengtsson
Elin Gunnarsson
Kvinna som sitter i en soffa och snyter sig
Kroppstempererat saltvatten är avslappnande för näsans slemhinnor och kan därför hjälpa vid nästäppa. Foto: Shutterstock/TT
Att skölja näsan med saltvatten kan vara en extra hjälp vid förkylning eller allergi. Här guidar vi dig steg för steg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vara täppt i näsan är ett problem som vi alla drabbas av då och då, inte minst vid en rejäl förkylning. För en del är nässprayen den ständiga följeslagaren men för allt fler börjar näskannan bli en favorit för att lindra symtomen.

Se också: Därför blir du förkyld

Därför blir du förkyldBrand logo
Därför blir du förkyld

Till skillnad från nässpray har nässköljning med saltvatten inga kända biverkningar. Inom yogan har rening av näsgångarna med näskanna varit en given ritual morgon och kväll. Men även enligt läkare och andra medicinska experter så kan nässköljning vara effektivt. Till exempel har studier visat att nässköljning med saltvatten kan ge lindring både hos patienter med vanlig förkylning eller influensa och patienter med långvariga bihåleinflammationer.

Annons

Samma saltnivå som kroppen

I en amerikansk studie på patienter med olika inflammatoriska tillstånd i näsan, inklusive allergiska besvär, såg man att daglig sköljning av näsan påtagligt förbättrade en stor mängd upplevda besvär. En tysk studie har också visat att allergiker som i studien sköljde med koksaltlösning minskade sin medicinkonsumtion med över 60 procent.

Nässköljare som exempelvis finns på apoteket.
Nässköljare finns att köpa på apoteket. Foto: Shutterstock/TT

När du sköljer näsan är det viktigt att blanda vattnet med salt. Vattnet måste nämligen hålla samma saltnivå som kroppen för att det inte ska svida när du sköljer. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du använda en speciell nässköljare eller en liten plastspruta. Du kan också skölja näsan med koksaltlösning. Det finns färdiggjorda koksaltdroppar och koksaltsprej att köpa på apotek.

Vanligtvis räcker det att skölja näsan en gång om dagen, till exempel på morgonen eller kvällen. Men när du är täppt i näsan eller vid perioder med mycket pollen kan du skölja näsan flera gånger om dagen.

Så här gör du nässköljning:

  1. För pipen in i vänstra näsborren – från sidan, inte framifrån – och tryck den lätt upp i näsborren. Se till att näsborren sluter tätt kring pipen. Andas genom munnen.
  2. Böj kroppen framåt tills huvudet är mitt över tvättstället. Böj huvudet lite mot höger axel och håll in hakan mot bröstet. Vattnet rinner nu in i den vänstra näsborren och ut genom den högra.
  3. Sluta när cirka hälften av vattnet är kvar. Räta upp huvudet lite. Lite vatten kommer nu att rinna ut ur näsan. Du tömmer resten genom att stänga ena näsborren och blåsa försiktigt genom den andra. Därefter stänger du den andra och blåser försiktigt.
  4. Stoppa nu in kannans pip i den högra näsborren. Böj huvudet åt vänster och låt vattnet rinna tills kannan är tom. Sedan tömmer du näsan genom att blåsa försiktigt genom först den ena sedan den andra näsborren enligt punkt 3. Se till att allt vatten kommer ut. Det är viktigt att allt vatten kommer ut ur näsa och bihålor efter sköljningen, särskilt vintertid.

Recept: Gör ditt eget saltvatten

Du behöver:

  • 5 dl kranvatten
  • 1 tsk vanligt bordssalt

Gör så här:

  1. Värm upp 0,5 liter vanligt rent kranvatten till kroppstemperatur och tillsätt en tesked bordssalt.
  2. Rör om tills saltet löst upp sig. Vattnet har nu samma salthalt som kroppen (0,9 procent) och kallas fysiologiskt saltvatten.
  3. Vattnet kan sedan antingen hällas i en nässköljare i sprutform eller i en näskanna. Använd kroppstempererat vatten vid nässköljningen.

Källor: Life, Aftonbladet.se, Netdoktor.se, Swenurse.se

Annons